הפרעת קשב וריכוז בהיבטי חיים: מערכות יחסים וזוגיות
להפרעת קשב וריכוז יש השפעה כמעט על תחום בחיי היום-יום ובחיים בכלל. אצל מבוגרים עם הפרעת קשב וריכוז היא משפיעה על התפקוד בזוגיות, בקריירה, בקשרים החברתיים ובניהול הכלכלי שלהם. הפרעת קשב עלולה להשפיע גם על נהיגה. בכל אלה נעסוק, בקצרה, בכתבה שלפניכם.
זוגיות וטיפול זוגי בצל הפרעת קשב וריכוז
בשונה ממצבי משבר או מהתפתחות מצב של חולי, הפרעת קשב וריכוז מלווה את האדם ולעיתים רבות מתפרשת כאופי או כדפוסי התנהגות שיש להסתגל אליהם. כך חושבת גם הסביבה ובייחוד הסביבה המשפחתית של האדם. לדוגמה: בת או בן הזוג רואים את הקשיים, למשל בניהול זמן, ומתגייסים לסייע על ידי שליחת תזכורות. עם הזמן ההתגייסות מעייפת את בת או בן הזוג, הם לא תמיד עוזרים ובמקביל גם נוצרת תסכול ותחושת תלות של האדם (שיש לו הפרעת קשב) עצמו.
כלומר, להפרעת קשב וריכוז יש יכולת ייחודית לערער את הקשר הזוגי וליצור דינמיקה מקטינה או שלילית בין בני הזוג, כאשר אחד מהם מתמודד עם ההפרעה. קשיי הקשב, הוויסות הרגשי וההתנהגות, גוררים פגיעה בתקשורת הבין-אישית ובביטוי הרגשי, אבל מתפרשים לעיתים כבעיות בקשר עצמו ולא בתקשורת בין בני ובנות הזוג.
הקושי להקשיב גורר תסכול
כאשר אדם חווה שוב ושוב את הקושי של בן או בת זוג להקשיב לו, או את הקושי לווסת את הרגשות והתגובות בתקשורת הזוגית, נוצר תסכול רב ודינמיקה זוגית שיכולה להחמיר. התסכול ותוצאותיו עלולים לטשטש את המרכיבים החיוביים והטובים של הקשר.
קשיים בניהול הבית והמשפחה
נקיטת יוזמה, ארגון ותכנון, ניהול זמן וקבלת החלטות נדרשים במידה רבה לניהול הבית וחיי המשפחה. הקשיים הניהוליים של הפרעת הקשב והריכוז, שכוללים בין השאר דחיינות, אי סדר, טעויות בניהול הכלכלי ושכחה של מטלות חיוניות וטיפול בילדים, עלולים לגרום לעומס על בן הזוג האחר. כל אלה מובילים לתסכול, לשחיקה ולחוסר אונים אצל שני בני הזוג ובשורה התחתונה לנזקים מצטברים בהקשר הזוגי.
היעדר מודעות
היעדר מודעות של בני הזוג לגבי הפרעת הקשב של אחד או אחת מהם, גורמת לכך שבנוסף לתסכול ולקושי המתמשכים, הם נוטים לחשוב שמדובר במאפיינים אישיותיים ולא מבינים שאלה קשיים קוגניטיביים והתנהגותיים. האדם שמתמודד עם הפרעת הקשב והריכוז מתוסכל מעצמו ומההתנהגויות שנמשכות, והן עלולות להתקבע אצלו ולגרום לדימוי עצמי נמוך כבן זוג וכהורה או חוסר ביטחון ביכולת להיות מודל הורי. אלה באים לידי ביטוי בהתנהלות הזוגית ובהתקבעות דפוסים משפחתיים.
המשפחה גדלה - הקשיים גוברים
קשיים שבאו לידי ביטוי במידה חלקית בתחילת הקשר הזוגי, כשעומס המטלות היה מצומצם, הולכים ומתגברים עם השנים: התרחבות המשפחה והמטלות, עומסים מקצועיים שמתגברים, מעברי בתים ועוד, גוררים החרפה של הקשיים התפקודיים שנובעים מההפרעה. ככל שהקשיים התפקודיים גוברים, כך מחמירים איתם דפוסי ההתמודדות הלא יעילים.
טיפול זוגי
מכל האמור עד כאן, אפשר להבין את השכיחות הגבוהה יותר של משברים זוגיים וגירושין בקרב מבוגרים עם הפרעת קשב וריכוז. זוגות שאחד מהם, או לשניהם, יש הפרעת קשב וריכוז, וקשיים שמופיעים בעקבותיה ומעיבים על הקשר, יפיקו תועלת רבה מטיפול זוגי. המטפל או המטפלת צריכים להכיר היטב את הביטויים של ההפרעה, את המשמעויות של ההתמודדות של בת או בן הזוג לאורך שנים, את הדינמיקה האופיינית ואת דרכי הטיפול הנדרשים.
ילדים להורים עם הפרעת קשב וריכוז
הבסיס התורשתי החזק של ההפרעה גורם לכך שחלק מהילדים של מבוגרים עם הפרעת קשב וריכוז לוקים גם הם בהפרעה, והתוצאה: משפחה עם הפרעת קשב וריכוז שבה דפוסי ההתנהגות ודרכי ההתמודדות בעייתיים. במשפחה שמתנהלת כך ולא מטופלת, העומס הרגשי והתפקודי פוגע בכל אחד מבני המשפחה בנפרד, אבל יש לו השפעה רבה גם ברמה המשפחתית.
קשרים בין-אישיים ותפקודים חברתיים
הפרעת קשב וריכוז יכולה לגרום לקשיים משמעותיים ביצירת קשר בין-אישי, בשמירה על קשרים, בהבנה של סיטואציות בין-אישיות וחברתיות ובתגובה אליהן. למשל:
-
קושי להקשיב לאורך זמן בשיחה וקושי לווסת תגובות ורגשות
קשיים אלה גורמים, בין השאר, לקצרים בתקשורת הבין-אישית לאי הבנות ועם הזמן עשויים להתקבע לדפוסי התקשרות וקשר. בנוסף, הקושי ליזום ולהתמיד, עלול לפגוע ביכולת לשמור על קשר לאורך זמן.
-
קושי ללמוד דפוסי תקשורת והתנהלות בין-אישית וחברתית (קוגניציה חברתית)
מדובר בקושי שאופייני לילדים עם הפרעת קשב וריכוז. עם השנים, חוסרים אלו הולכים ומתקבעים, לעיתים הם נקראים "חוסר טאקט", ויכולים לגרור קשיים ביצירה ובשמירה על קשרים חברתיים בגיל המבוגר, ביכולת לווסת ולהגמיש תגובות וחוויות.
הבשורה הטובה היא שהקשיים החברתיים והבין-אישיים האלה ניתנים לעיצוב וללמידה בגיל המבוגר. המיפוי של ביטויי ההפרעה חשוב מאוד כחלק מהגדרת היעדים הטיפוליים - התרופתיים וההתנהגותיים. במיוחד חשובה המודעות לקשר בין ההתנהגויות לבין ההפרעה עצמה, והדגשת היכולת לשנות את ההתנהגויות ואת הנזקים המצטברים בעקבותיהן.
יתרונות הפרעת קשב וריכוז מבחינה חברתית
התכונות של הפרעת קשב וריכוז יכולות להיות גם יתרון מאוד משמעותי מבחינה חברתית:
-
ספונטניות, חשיבה שונה ורגישות בין-אישית
-
יכולת לפעול בצורה אינטנסיבית וממוקדת בתחום מסוים (באופן לא מווסת) - מאפשרת הנהגה והשפעה על אנשים שונים בחברה, והובלה של תהליכים שמצריכים אנרגיה והתרגשות.
יתרונות אלו ואחרים שהוזכרו, לא נפגעים עם טיפול תרופתי או התנהגותי. חשוב לזכור שמטרת הטיפול היא לסייע לאדם לנהל את התכונות הללו ולא להיות מנוהל על ידי ההפרעה.
לטובת קוראינו עם הפרעת קשב, נסכם את הנקודות העיקריות בכתבה זו:
-
1
הפרעת קשב וריכוז משפיעה באופן עמוק ומתמשך על זוגיות, משפחה וקשרים בין-אישיים.
-
2
ההפרעה מתפרשת לעיתים כתכונה אישיותית ויוצרת תסכול, שחיקה ודינמיקות שליליות - במיוחד כאשר אין מודעות לקיומה.
-
3
הקשיים הניהוליים והרגשיים מחמירים עם השנים ועם גידול המשפחה.
-
4
טיפול זוגי מותאם והכרה בהפרעה, עשויים לשפר משמעותית את הקשר.
-
5
לצד האתגרים, להפרעה גם יתרונות חברתיים, כמו ספונטניות ויצירתיות, שצריך ללמוד לנהל נכון במסגרת טיפולית.