גורמי סיכון להתפתחות הפרעות אכילה
הכתבה מנוסחת בלשון נקבה, מפני שרוב הסובלות מההפרעה הן נערות, אבל כל הכתוב בה מתאים לנערים, לצעירים, לגברים ונשים בכל הגילים.
הפרעות אכילה נובעות לרוב כתוצאה משילוב של גורמים שונים: גנטיים, התנהגותיים, רגשיים, בין-אישיים תרבותיים וחברתיים. מחקרים שנעשו בנושא מראים שגם לזהות מגדרית יש השפעה על הסיכון, ונשים נמצאות בסיכון גבוה יותר לפתח הפרעות אכילה מאשר גברים.
גורמי הסיכון
יש כמה גורמים נפוצים שעשויים להשפיע על הסיכון להתפתחות הפרעת אכילה, ואלו המרכזיים שבהם:
שילוב של גורמים אלה עלול להעלות את הסיכון להתפתחות הפרעות אכילה . לא כל מי שיש לה את אחד או יותר מהגורמים האלו תפתח בהכרח הפרעת אכילה. ממצאי המחקרים שנערכו עד כה, מצביעים על פערים משמעותיים בהבנה וביכולת של המודלים הקיימים לחזות התפתחות הפרעות אכילה ולהנחות את הטיפול בהן. מסיבה זו, יש חשיבות רבה בזיהוי גורמי הסיכון לצורך מניעה, ולפיתוח התערבויות מניעה וטיפול יעילות יותר.
התנהגות הורית למניעת הפרעות אכילה
גם אם אתם, כהורים, חוששים מהתפתחות הפרעות אכילה או השמנה אצל בתכם, חשוב שתימנעו מתגובה ביקורתית על האכילה המוגברת. אמירות כמו: "די, אכלת מספיק", או "אל תאכלי את הממתק הזה, את מגזימה", שמלוות במניעת אוכל או התנהגות נוקשה סביבו, לרוב מערערות את הביטחון העצמי של הנערה ובהתאמה - פוגעות בדימוי הגוף של בתכם. פגיעה זו עלולה להוביל לדיאטות לא רצויות, להשמנה ובמקרים מסוימים אפילו להתפתחות הפרעת אכילה מלאה. אז מה אפשר לעשות במקום להעביר ביקורת שאין לה מקום? לעשות! תהיו המודל של בתכם. כדי שבתכם תאכל אוכל בריא ותאמץ הרגלי אכילה טובים, אפשר:
- להכין אוכל בריא ומגוון: הכינו והגישו ארוחות שכוללות את כל אבות המזון, ארוחות מגוונות וטעימות. כדאי גם לשתף את הילדה בהכנת הארוחה.
- לאכול ביחד ארוחות משותפות: שבו לאכול עם הילדה סביב שולחן, רצוי בשעות מסודרות.
- לשקול מילים: הקפידו לא לדבר ליד הילדה על דיאטה והימנעו מעיסוק בתכנים שקשורים לצורה ומשקל גוף.
- לשמור על תקשורת בריאה: כדאי לעודד תקשורת ושיח פתוח בבית, למשל לשוחח על ההשפעות של הרשתות החברתיות ועל מודלים שילדות ובנות נוער נושאות אליהם עיניים. חשוב גם לשוחח על מבני גוף שונים ולהסביר שלכל אחת יש את המבנה הגנטי שלה שיקבע איך היא תיראה בעתיד.