התמודדות עם בן משפחה שיש לו הפרעת אישיות

אורי פינוס (MSW), עובד סוציאלי בכיר, מומחה בבריאות הנפש
27 מאי 2025

טיפים והמלצות להתמודדות משפחתית יעילה

  • 1
    רכישת מידע אודות ההפרעה

    ככל שהאבחון מתבצע מוקדם יותר, כך מצטמצם תהליך השחיקה שחווה המשפחה בהתמודדות עם מצבים בלתי צפויים. מצבים אלה לעיתים לא מובנים מספיק ולא תמיד ניתנים לפתרון באמצעות הכלים הרגילים העומדים לרשות המשפחה. מסיבה זו, חיוני שבמקביל לביצוע האבחון של בן או בת המשפחה, שאר בני המשפחה ירכשו גם ידע והבנה בסיסית אודות ההפרעה והביטויים הנלווים לה. צעד זה מאפשר לתאם צפיות, למקד את ההשקעה בתחומים שבהם נחוצה מעורבות, ולהיערך למצבים ידועים כמועדים למשברים, לדוגמה: לקראת שינוי מגורים, החלפת מקום עבודה ועוד.

  • 2
    מוכנות לרגעי משבר

    אמנם משברים יכולים להופיע באופן בלתי צפוי, אבל יש גם נסיבות מועדות לפורענות שידועות מראש. לכן, חשוב לעשות מאמץ לבנות, ככל שניתן, "תכנית התמודדות" שבה לוקחים חלק בן או בת המשפחה שמתמודדים עם ההפרעה, בני משפחתם ולעיתים גם הצוות המקצועי שמעורב בטיפול. התוכנית כוללת התייחסות לפעולות נחוצות שחשוב להקפיד עליהן בזמן משבר והגורמים שאליהם אפשר לפנות. עצם העובדה שתוכנית זו וההכנה אליה נעשות בזמן רגיעה, מעלה את הסיכוי שהיא תהיה מוסכמת על ידי כל הצדדים ושאפשר יהיה ליישמה ולקדמה. בנוסף, חשוב לציין, שעצם קיום תכנית מסוג זה מעניק תחושת אמון וביטחון לכל בני המשפחה.

  • 3
    שמירה על תקשורת פתוחה

    קרוב לוודאי שההתמודדות לאורך זמן תהיה כרוכה בתנודות ובמשברים. אחת הדרכים העיקריות להתמודד עם מצבים כאלה היא לשמור על תקשורת פתוחה במשפחה, כולל פיתוח יכולת להקשבה הדדית, ללא שיפוטיות או האשמות הדדיות והיכולת לשתף באופן כנה את התחושות והרגשות, לצד מנה נדיבה של חמלה.

  • 4
    דאגה עצמית לצד המציאות המשפחתית

    מדובר בהתמודדות ארוכת טווח, ולכן נדרשת מודעות לגבי הצורך לכבד את הצרכים של כל בני ובנות המשפחה. בנוסף, חשוב להתחשב באילוצים רגשיים, כלכליים ואחרים ובמגבלות של המציאות המשפחתית. המטרה העיקרית היא לחתור לאיזון: אם המשפחה רק מקריבה, ללא התחשבות ושמירה על עצמה, קיים חשש כבד שהיא תיקלע בעצמה למצוקה ולשחיקה מואצת, עד כדי כך שלא תוכל לעזור לאדם שסובל מהפרעת האישיות.

  • 5
    הקפדה על שגרה בריאה

    רצוי מאוד שהמשפחה שמתמודדת לאורך זמן תשמור, ככל שאפשר, על מסלול החיים והשגרה, כגון: תעסוקה, לימודים, חוגים, קשרים חברתיים, תחביבים, וגם חופשות התרעננות. פעילויות אלה הן בעלות ערך בפני עצמן, אבל גם משמשות מקור לריענון ואגירת כוחות מחודשים להמשך ההתמודדות.

  • 6
    תמיכה וסיוע מגורמי מקצוע

    לעיתים מלוות את המשפחה גם תחושות של בושה, חשש מביקורת או דחייה, שגורמות לה להסתגרות ולהתבודדות, וכך למעשה נמנעת ממנה תמיכה חיונית. חשוב מאוד לנסות להסיר את מחסומי הבושה, האשמה והסטיגמה ולבחון אפשרות לחלוק את הקשיים עם גורם כלשהו בסביבה. כמו שפונים לסיוע רפואי עבור כל בעיה בריאותית אחרת, גם במקרה של מצוקה רגשית חשוב להיעזר בהדרכה מקצועית ולעיתים גם בטיפול פסיכולוגי או תרופתי. כדאי לזכור, שהנכונות להיעזר היא לא רק צעד לגיטימי עבורך כבן או בת משפחה, אלא גם דרך לעזור לאדם שסובל מהפרעת האישיות באמצעות מתן דוגמה של הכרה בקושי והתמודדות יעילה איתו.