טיפול וזכויות של שורדי שבי
במתקפת הטרור של ה-7 באוקטובר, נחטפו לעזה 251 איש, רובם אזרחים ואזרחיות. אירועי החטיפה וחוויית השבי הם אירועים טראומטיים וקשים ביותר, שמותירים עקבות עמוקים ומצריכים טיפול מקצועי וליווי רב-תחומי לאורך זמן.
מערכת הבריאות בישראל בנתה מענה מקיף לשורדי ולשורדות השבי ולמשפחותיהם, מתוך הבנה שלשבי יש השלכות ארוכות טווח, מבחינה פיזית וגם מבחינה רגשית. מטרת הליווי היא לספק רפואה מקצועית, מקיפה, נגישה, אמפתית ומותאמת אישית.
הטיפול הרפואי מרגע השחרור מהשבי ועד הקהילה
קליטה בבתי החולים
משרד הבריאות פיתח פרוטוקול מקצועי מקיף לקליטת שורדי ושורדות שבי. הגישה המנחה היא שמערכת הבריאות מובילה את קליטת השבים "מתוך תחושת שליחות, חובת מצוינות, מקצועיות וענווה", כפי שמגדיר הפרוטוקול הרשמי. הטיפול כולל כמה רכיבים מרכזיים:
- מתחם טיפול ייעודי: כל שב או שבה מתקבלים במתחם נפרד ושקט, שמאפשר פרטיות וטיפול אישי יחד עם בני המשפחה או מלווים. המתחם נבנה באופן מותאם שמאפשר הפרדה בין אזור כללי לאירוח רב-משתתפים ואזורים אישיים לחדרי לינה ומנוחה.
- צוות רב-מקצועי מיוחד: כל שב או שבה מלווים בצוות שכולל:
- רופא מטפל ורופאים יועצים מתחומים שונים.
- פסיכיאטר שמתמחה בטיפול בטראומה.
- פסיכולוג ועובד סוציאלי.
- תזונאי לטיפול בהשלכות תת-התזונה ומניעת תסמונת הזנה מחדש (תסמונת שמתבטאת בסיבוכים מטבוליים וקליניים, שמתרחשים בעקבות הזנה מהירה ועודפת לאחר מצב הרעבה או צום ממושך).
- רופא משפטי שמטרתו לתעד ולאסוף ראיות רפואיות (בהסכמה בלבד), שיכולות לשמש בהליכים משפטיים בעתיד.
- בדיקות מקיפות: כוללות בדיקות דם מלאות, בדיקות למחלות זיהומיות, הערכה תזונתית מקיפה (כולל ויטמינים ומינרלים), בדיקות טוקסיקולוגיות, ובדיקות נוספות בהתאם לצורך הרפואי הספציפי.
המעבר לקהילה - רצף טיפולי מובטח
כדי להבטיח רצף טיפולי במעבר בין בית החולים לטיפול בקהילה, כל שורד ושורדת מלווים באופן אישי, ומקבלים תמיכה והכוונה גם לאחר השחרור:
- אחות מתאמת טיפול אישית: כל שורד ושורדת שבי מקבלים ליווי מאחות מתאמת מטעם קופת החולים, שתפקידה:
- לבצע ביקורי בית בהתאם לצורך.
- לתאם טיפולים בתחומי השיקום ובריאות הנפש עבור השב או השבה.
- לעזור בתיאום תורים וליווי לביקורים רפואיים.
- להזמין תרופות עד הבית וביצוע בדיקות.
- להדריך וללוות בכל תחום נוסף, לפי הצורך.
- מעקב ממושך של בית החולים: הצוות המטפל ממשיך לנטר את המצב הרפואי והנפשי בשיחות טלפוניות או בפגישות (בהתאם לרצון השב או השבה): לאחר שבועיים, חודש, ולאחר מכן אחת לשלושה חודשים - עד שנה מיום השחרור.
- מרפאות ייעודיות לשבים: בתי החולים מקימים מערך מרפאות רב-מקצועיות שמאפשרות מעקב רפואי מלא על כלל מרכיבי הטיפול, תוך שמירה על הרצף הטיפולי עם הצוות שליווה במהלך האשפוז.
הטיפול הנפשי והליווי הפסיכו-סוציאלי
עקרונות הטיפול הנפשי
הטיפול הנפשי במערכת הבריאות מאפשר שמירת רצף, באמצעות הגורמים המטפלים במחלקות השבים. יחד עם זאת, נשמרת לשב או השבה זכות הבחירה בנוגע לסוג הטיפול, המטפל והמערך הטיפולי.
איך מקבלים את הטיפול הנפשי
כדי לקבל את שירותים אלה, אפשר לפנות בכמה דרכים:
- דרך האחות המתאמת בקופת החולים.
- אל ביטוח לאומי למימוש זכאות לטיפול פסיכולוגי.
- דרך העובדת הסוציאלית שליוותה בבית החולים.
- במרפאת השבים בבית החולים.
מרפאות רב-מקצועיות
מטרתן לסייע בטיפול בתסמינים משמעותיים שמשפיעים על שגרת החיים. הטיפול במרפאות אלה יינתן מצוות שכולל אנשי ונשות מקצוע מתחומים שונים עם התמחות בטראומה, בהם: פסיכולוגיה, פסיכיאטריה ועבודה סוציאלית.
ליווי התפתחותי לילדים
מתאים לילדים וילדות עד גיל 9, ולמי שמתמודדים עם קשיים התפתחותיים קודמים. השירות יינתן עד גיל 18. הליווי יחל בפגישה עם פסיכולוג התפתחותי ורופא התפתחותי, שמטרתה לבנות תוכנית טיפול אישית. בהתאם לצורך, קופת החולים תספק עבור המטופל או המטופלת טיפולים מטעם צוות מקצועות הבריאות, שכולל קלינאות תקשורת, פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק ותזונה.
זכויות סוציאליות ומשפטיות
תמיכה במשפחות החטופים והנעדרים
-
צוותי תמיכה מיוחדים
-
נציגות במנהלת החטופים והשבים
-
אנשי קשר אישיים בקופות החולים
-
התאמה אישית מלאה
-
מידע זמין ונגיש
- צוותי תמיכה מיוחדים: צוותי תמיכה שמכירים את הצרכים הייחודיים של משפחות החטופים והנעדרים. צוותים אלה פועלים בכל רמות מערכת הבריאות.
- נציגות במנהלת החטופים והשבים: נציגי משרד הבריאות עוזרים במיצוי זכויות ובקבלת מענים רפואיים מהירים ומותאמים אישית.
- אנשי קשר אישיים בקופות החולים: קופות החולים העמידו לטובת בני המעגל הראשון אנשי קשר ישירים אליהם אפשר לפנות באופן ישיר ומהיר למימוש צרכים רפואיים.
- התאמה אישית מלאה: כל המענים הקיימים הותאמו לצרכים המורכבים של המשפחות, תוך שיקול דעת רפואי ורגישות מיוחדת למצב.
- מידע זמין ונגיש: אתר משרד הבריאות מכיל מידע מעודכן על זכויות בזמן מלחמה, מענים רגשיים והתמודדות עם חרדה.
החלמה מחוויית שבי היא תהליך הדרגתי שדורש זמן וסבלנות. חשוב לזכור שאין דרך אחת "נכונה" להתמודד, וכל אחד ואחת זכאיים למענה שמותאם לצרכים הייחודיים ולהעדפות האישיות.
משרד הבריאות רואה במשפחות החטופים והשבים מקור השראה לחוסן ותעצומות נפש, ומחויב להעמיד בפניהן את המענים הרפואיים, הרגישים והאיכותיים ביותר שקיימים כיום במערכת.
מערכת הבריאות עמלה כל הזמן על פיתוח מענים, כדי להבטיח שכל שורד ושורדת שבי ובני משפחתם יקבלו את הטיפול והתמיכה הראויים. המענים יינתנו לפי הבחירות וההעדפות האישיות ובאופן שמותאם לקצב של כל אחת ואחד.
אנחנו נמשיך לפעול בתקווה ובאמונה לשובם של כל החטופים והחטופות, ומתחייבים להמשיך ולספק את המיטב של הטיפול והתמיכה לכל מי שזקוקים לכך.
מספרי חירום ליצירת קשר
מוקדי מידע וסיוע כלליים:
- מוקד משרד הבריאות: 5400*
- מוקד ביטוח לאומי: 6050*
- מוקד משרד הרווחה: 6696*
למי לפנות במצב במצב של מצוקה נפשית? רשימת מוקדי תמיכה טלפוניים