התמודדות נפשית בחגים: איך לעבור את החג בהצלחה
תקופת החגים היא זמן מיוחד – אבל לא תמיד פשוט.
אצל רבים מאיתנו תקופת החגים מלווה בהתרגשות ושמחה, במפגשים משפחתיים וחברתיים ואווירה חגיגית. לפעמים, מאחורי התמונה האידיאלית הזו, מסתתרות לא פעם גם תחושות מורכבות ואפילו קשות. כשתקופת חגים מתקרבת, יש אנשים שמרגישים דווקא חרדה, עצב, או מתח, עצבנות, קשיי שינה, תשישות, אכילה מוגזמת או ירידה בתאבון, ואפילו בוחרים להשתמש בחומרים ממכרים למטרת הרגעה.
לא לכולם קל בתקופת החגים, וזה בסדר
הביטוי "דכדוך חגים" (Holiday Blues) אמנם לא מוגדר כמונח קליני, אבל הוא מתאר תופעה נפוצה: קושי רגשי שמתעורר דווקא בזמנים שבהם יש סביבנו ציפייה לשמחה ואחדות. לא מדובר בתופעה שולית אלא בקושי ממשי שחווים לא מעט אנשים.
אחת הסיבות לדכדוך חגים היא הפער בין מה שאנחנו מרגישים בפנים, לבין מה שנראה או מצופה מבחוץ – תחושת שמחה, הרמונה ותמונה מושלמת של חג. הציפייה לעמוד בסטנדרטים חברתיים – להיראות מאושרים, לארח ולהרגיש חגיגיים, יוצרת לא פעם תחושות של לחץ ותסכול.
בימים אלו, בעקבות ההתמודדות הנפשית עם אירועי 7 באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל, כמעט כל משפחה בישראל מתמודדת עם דאגה, פחד, אובדן או געגוע. דווקא בגלל זה ייתכן שהפער הזה בין מה שמצופה מבחוץ למה שמרגישים מבפנים – יצטמצם. יכול להיות שבשולחן החג השנה, לצד הרצון לשמור על תקווה, יובאו גם רגשות כמו כאב או געגוע, ללא צורך לנסות ליישר קו עם השמחה ולהסתיר.
אם תקופות החגים הן זמן מאתגר עבורך, חשוב לדעת שמדובר בתחושה טבעית ונורמלית, שרבים שותפים לה. בכתבה זו נביא המלצות לכמה דרכים שיכולות להקל עליך ולעזור לך לעבור את התקופה בשלום.
השפעת החגים על הבריאות הנפשית
החגים מביאים איתם רגשות מגוונים – שמחה, ציפייה וגם מתח, עצב או תחושת בדידות. הסיבות משתנות מאדם לאדם, ויכולות לנבוע לעיתים ממפגשים משפחתיים מורכבים, ולעיתים דווקא מהעדרם. יש מי שחווים עומס רגשי מהצורך "להיות במיטבם", ויש מי שמרגישים לבד כשכולם מסביב חוגגים.
הנה כמה סיבות נפוצות שיכולות להסביר למה החגים, על כל מה שמתלווה אליהם, מעוררים רגשות כל כך חזקים ומורכבים:
המלצות לתקופת החגים
אין דרך אחת נכונה להתמודדות עם תחושות מורכבות בחגים, כל אחד ואחת מתמודדים אחרת. למרות זאת, יש כמה נקודות שיכולות לעזור לנו לעבור את התקופה הזו בצורה מותאמת ומכילה יותר. לפני הכל, חשוב לזכור: אין דבר כזה "חג מושלם" ואין רגשות ש"צריך להרגיש" בתקופה הזו. החגים הם לא תקופה של אושר מושלם עבור אף אחד.
בחברות מסורתיות מסוימות יש ציפייה חברתית שכולם ייקחו חלק פעיל במפגשים המשפחתיים, יקפידו על המנהגים וישמרו על הקודים החברתיים המקובלים. בחברה המערבית, הדוגלת באינדיבידואליזם כביכול, נהוג לחשוב שיש יותר לגיטימציה לגמישות, קבלה וראייה של הפרט בתוך המכלול החברתי והמשפחתי. למרות זאת, בעידן שבו הרשתות החברתיות הן חלק בלתי נפרד מהחיים, קיים לחץ גדול לייצר תמונת חג אידיאלית ואסתטית. קשה לדעת איך תראה תמונת החג הזו השנה, סביר להניח שפחות "נוצצת" ומאושרת ויותר "ביחד" ו"ערכית", אך עדיין יוצרת ציפיות גדולות והשוואה מתמדת.
חשוב להבין, התמונה המושלמת היא לא באמת כזאת, ולכן כדאי לנסות ולהתמקד בך ובתא המשפחתי והחברתי שלך, לראות את המורכבויות וגם את החוזקות, ועל אף הנטייה האנושית להשוואה לאחרים, כדאי לנסות ולהתמקד בדרך שבה אפשר לייצר לעצמך וליקיריך אווירת חג שמתאימה לכם.
יחד עם זאת, מומלץ לקחת בחשבון שזה לא תמיד מצליח. יכול להיות מצב שבו, למרות ניסיונות כאלה ואחרים, עדיין תקופת החגים תיחווה עבורך כמורכבת ולא בהכרח נעימה. כדאי לנסות להכיל את הרגשות האלה ולחוות אותם כלגיטימיים וחולפים.
דרכים להתמודד עם תחושות מורכבות בחגים
-
ציפיות ריאליות
-
דאגה לעצמך
-
שגרה בסיסית
-
שיתוף
-
פרספקטיבה
-
1ציפיות ריאליות ותכנון מראש
כדאי לעשות עם עצמך תיאום ציפיות ולא לשאוף לחג מושלם. אפשר לנסות ליצור לוח זמנים גמיש שמותיר מרחב להתאווררות, לשמור על זמני מנוחה ופעילויות מרגיעות.
-
2דאגה לעצמך
חשוב להגדיר מראש גבולות ברורים בכל המקומות המועדים לפורענות, לא לחשוש לומר "לא" כשמרגישים צורך בכך, לנסות לא לקחת על עצמך יותר מדי ולהקשיב לצרכים האישיים שלך.
-
3שמירה על שגרה בסיסית
כדאי לנסות כמה שיותר להקפיד על קיום סדר יום ופעילויות שגרתיות בתוך חוסר השגרה, למשל: שעות שינה קבועות כמה שאפשר, פעילות גופנית ותזונה מאוזנת.
-
4שיתוף
לפעמים עצם השיתוף והחשיפה של הקושי עם אדם קרוב יכולה להקל עליך, פעמים רבות זה יוביל למציאת פתרונות והתאמות אפשריות ובמקרים רבים תגלו שאתם לא לבד ויש עוד אנשים שחווים קושי דומה.
-
5פרספקטיבה
כפי שהתמונה האידיאלית המאושרת היא לא נכונה, כך גם תמונת החג העכורה והקשה היא לא מציאותית באותה המידה. העניין הוא למצוא את נקודת המבט והמינונים שמתאימים לך. לנסות להתייחס לפרטים שמרכיבים את התמונה המלאה, בין אם מדובר בסיטואציות, אנשים או זמנים. לדוגמה: במקום לומר בהכללה "אני שונאת את חג הפסח וסובלת בו", אפשר לדייק ולומר: "אני יכולה לשרוד את ליל הסדר אבל ארוחות חג יומיומיות הם יותר מידי בשבילי", או בתוך מפגש משפחתי, במקום לומר "קשה לי להיפגש עם כל המשפחה", אפשר לומר "אני מעדיף להיפגש עם דודה שרה, אבל לא עם דודה רחל", או "אני יכול להשתתף בארוחה המשפחתית במשך שעה וחצי בלבד ולא לשבת עם המשפחה במשך 5 שעות".
כדאי לזכור: החגים הם בסך הכל רגע קטן בחיים, רגע שמזמן הזדמנות לעצור, להתבונן פנימה ולהכיל את עצמנו. אין חג מושלם, אין משפחה מושלמת, ואין רגש "נכון" או "לא נכון". כל הרגשה וחוויה אישית היא לגיטימית, וכל אחת ואחד יכולים למצוא בתקופת החגים גם משמעות ואפילו רגעים של שמחה. אם בכל זאת יש לך תחושה שהקושי גדול מדי, חשוב לא להסס לבקש עזרה. יש כמה אפשרויות תמיכה שיכולים לך לסייע במידת הצורך, ביניהם: קווי סיוע ושירותי טיפול שונים.