אבחון דמנציה
גברים ונשים רבים מאובחנים בדמנציה באיחור ויש לכך סיבות שונות: לעתים החולים עצמם אינם מבחינים בקשיים ולעתים בני המשפחה מפרשים את הירידה בתפקוד הקוגניטיבי של האדם כתופעות הקשורות בגיל המבוגר. על אף שהמחלה איננה ניתנת לריפוי, לאבחון מוקדם ישנה חשיבות רבה.
אבחון מוקדם של דמנציה יכול להביא להתאמת הטיפול המיטבי עבור החולים, הן בתסמינים שאפשר לטפל בהם והן בעיכוב התקדמות המחלה. ככל שהאבחון של הדמנציה מוקדם יותר, כך יהיה אפשר לשפר את איכות החיים של החולה ושל בני המשפחה והחברים המקיפים אותו. בנוסף, אבחון מוקדם עשוי לעכב את השימוש בתרופות הרגעה שלחלקן תופעות לוואי ואף לעכב את הצורך בכוח עזר שיהיה צמוד למטופל או למטופלת בביתם או במעבר לאשפוז ולהקל עליהם בתחומים נוספים.
כדאי לדעת שכיום נערכים מחקרים רבים למציאת הטיפול המתאים לדמנציה. מחקרים אלה עשויים להוביל לשיטות טיפול חדשניות.
מתי לפנות לאבחון דמנציה
מתי לפנות לאבחון דמנציה
מחלת הדמנציה מתאפיינת בפגיעה בתפקודים הקוגניטיביים וביניהם ירידה בזיכרון, חשיבה, שפה, תפיסה ולעיתים אף פגיעה בכושר השיפוט של סיטואציות שונות ובהבנה של סיטואציות חברתיות ואחרות. תסמינים נוספים כוללים שינויים בהתנהגות, ירידה ביכולות התפקוד וקשיים בתפקוד עצמאי. אם אתם חווים חלק מהתסמינים האלו, פנו לרופא או לרופאת המשפחה.
מידע נוסף על תסמינים וסימני אזהרה
תהליך אבחון מחלת הדמנציה
אבחון ראשוני של דמנציה ייעשה על ידי רופא או רופאת המשפחה, שבשלב הראשון ישללו מצבים העלולים לגרום לתופעות דומות לדמנציה, למשל מחלות זיהומיות, חוסר איזון של בלוטות התריס, חוסר בוויטמין B12, תסמינים של חבלות ראש, תופעות לוואי של תרופות, הרעלת אלכוהול או חומרים ממכרים אחרים.
במקרים אלה, טיפול בזמן במחלות עשוי להשיב את המצב הקוגניטיבי לקדמותו במידה מלאה או חלקית.
במקרים הבאים ייתכן שתופנו לייעוץ אצל רופא או רופאה שמתמחים בגריאטריה, נוירולוגיה או פסיכיאטריה:
- אבחנה לא ודאית, גם לאחר הערכה ראשונית או המשך המעקב.
- גיל מוקדם יחסית (מתחת ל-60), או הופעת דמנציה בגיל צעיר אצל בן משפחה.
- קושי בטיפול או כישלון בטיפול באמצעות תרופות ייעודיות לאלצהיימר.
- דיכאון או הפרעות התנהגות, בייחוד לאחר חוסר תגובה לטיפול תרופתי.
- צורך בעזרה נוספת בטיפול (למשל, בשל בעיות בהתנהגות) או צורך להיתמך בבן משפחה מטפל.
הערכה גריאטרית כוללת
הערכה רב-מקצועית ביחידות להערכה גריאטרית כוללנית היא אחת ההמלצות לאבחון דמנציה. הערכה זו תיעשה על ידי צוות המורכב מרופא המתמחה בגריאטריה ומאנשי ונשות מקצוע בתחום הסיעוד, עבודה סוציאלית, ריפוי בעיסוק, תזונה, פיזיותרפיה, ובמידת הצורך גם פסיכיאטריה.
לבדיקה זו, כדאי ומומלץ להגיע עם בן או בת משפחה, חבר או חברה קרובים, שמכירים אתכם היטב.
אבחון של דמנציה, לרבות ייעוץ עם רופא מומחה והערכה גריאטרית כוללנית, כלולים בסל הבריאות הבסיסי שניתן על-ידי קופות החולים, על-פי חוק ביטוח בריאות ממלכתי.
אם האבחון לדמנציה הוא חיובי, תיבדק התאמה של טיפול תרופתי ומתן תמיכה בדרכים נוספות כדי לעכב את התפתחות המחלה ולאזן בעיות התנהגות שאופייניות לה.
פעילויות למיתון תסמיני דמנציה
- גירוי חושי – למשל, האזנה למוזיקה.
- גירוי קוגניטיבי – יצירה, כתיבה, משחקי זיכרון וכדומה.
- פעילות גופנית – פעילות בעצימות קלה עד בינונית יכולה לסייע להקלה על התסמינים.