תמיכה בבני משפחה ומטפלים
הטיפול בבני משפחה עם דמנציה יכול להיות מעמסה פיזית, נפשית וכלכלית, בעיקר על בני הזוג של החולה אבל גם על הילדים והקרובים אליהם. עוד לפני אבחון הדמנציה, בשלבי המחלה המוקדמים ביותר, אתם עלולים לחוות תסכול, פחד, כעס וחוסר אונים כשתרגישו איך הירידה בתפקוד הקוגניטיבי של בן המשפחה משפיעה עליו ותראו את השינויים בהתנהגותו. אם אתם מטפלים בבן או בת משפחה עם דמנציה, חשוב שתשמרו על הכוחות שלכם, גם עבור בני המשפחה וגם עבורכם.
העומס גובר בשלבים המתקדמים של דמנציה, כאשר על הטיפול היום-יומי נוסף גם הקושי הרגשי הכרוך בתהליך הפרידה האיטי. מצב הרוח והמצב הבריאותי שלכם ישפיע לטובה על התנהגותם ועל ביטחונם של המטופלים, וגם להפך: תחושות של לחץ וחרדה ישפיעו לרעה על האדם עם דמנציה.
המעמסה כבדה במיוחד כאשר מדובר בבני זוג שמטפלים באנשים ונשים עם דמנציה. טיפול בדמנציה עלול להוביל למצבים כמו דיכאון, בידוד חברתי והזנחה עצמית, גם בגלל התלות של החולה במטפל וגם בגלל ההשפעה שטיפול זה יוצר על מי שמטפל. למצבים אלו עלולות להיות השלכות בריאותיות ונפשיות קשות. שיות קשות.
חשוב לזכור
חשוב לזכור
דמנציה היא מחלה לכל דבר. האדם או האישה באמת לא זוכרים או לא מתמצאים, הם לא מעמידים פנים. תופעות שאופייניות לדמנציה, כמו איבוד זיכרון, חוסר התמצאות בזמן ובמרחב, קושי בזיהוי בני אדם וכדומה, הן לא חלק מתהליך ההזדקנות הטבעי, ולא הכרחיים בגיל השלישי. אם אתם מרגישים שאיש או אישה קרובים אליכם חווים תופעות אלה – חשוב לגשת לאבחון בהקדם.
אם אתם מטפלים בבן או בת משפחה עם דמנציה שמרו על הכוחות שלכם
מידע לגבי המחלה, הטיפול בה והתמודדות עם סוגיות נפוצות כמו שכחה, שינה, רחצה ונהיגה, יכול לעזור לכם. חשוב שתשמרו על הכוחות שלכם ועל איכות החיים שלכם בזמן הטיפול.
חשוב שתשמרו על עצמכם, שתיקחו פסק זמן מהטיפול ותחלקו אותו עם בני ובנות משפחה נוספים או מטפלים ומטפלות בתשלום. כדאי שתתייעצו לגבי מיצוי זכויותיכם ותבדקו אם אתם זכאים לסיוע כלכלי, שעות סיעוד - מביטוח לאומי העסקת מטפל 24 שעות.
גם שמירה על תזונה נכונה ופעילות גופנית יכולים לעזור לכם לשמור על עצמכם ועל מצב הרוח שלכם. צאו מדי פעם להתאוורר, המשיכו להיפגש עם חברים ובני משפחה, צאו לטיולים, פנקו את עצמכם מדי פעם במתנה או בבילוי מהנה ושמרו ככל האפשר על ההרגלים האהובים עליכם, אם זה קולנוע או תיאטרון או ערב שקט בבית.
כדאי גם להיעזר בקבוצות תמיכה שמפעילות עמותות שונות ובאנשי מקצוע עובדים סוציאליים, פסיכולוגים שמטפלים דרך קופת החולים או באופן פרטי.