סוכרת - מידע ואבחון סוכרת סוג 2
סוכרת מוגדרת כהפרה של מאזן הסוכרים בדם במנגנונים שונים הקשורים להורמון האינסולין. הורמון זה מיוצר ומופרש מבלוטת הלבלב. הפרשה של האינסולין לדם מתרחשת כתגובה לרמות סוכר גבוהות בדם שמגיע מתזונה ומכניס את הסוכר לתאי הגוף השונים כמקור אנרגיה זמין לתפקוד שלהם. כאשר יש חוסר חלקי או מלא של הורמון האינסולין או שהרקמות בגוף כמו השרירים לא מסוגלות להשתמש בהורמון האינסולין (תהליך שנקרא "תנגודת לאינסולין") אז השימוש בסוכר לא מתבצע והוא נשאר ברמה גבוהה בדם.
שכיחות מחלת הסוכרת
סוכרת היא מחלה כרונית שכיחה הנמצאת במגמת עלייה עקבית בישראל ובעולם. סוכרת מדורגת כגורם התמותה הרביעי בישראל, אחרי סרטן, מחלות לב ושבץ מוחי. החל מגיל 64, כל אדם רביעי בישראל לוקה בסוכרת. לפי הערכות, 347 מיליון איש ברחבי העולם חולים בסוכרת, מהם 90% בסוכרת מסוג 2, הסוכרת הנפוצה ביותר בגיל המבוגר. בישראל יש כ-400,000 המאובחנים בסוכרת.
סימנים לסוכרת ואבחון סוכרת
יש כמה סימנים שעלולים להעיד שיש לך סוכרת ובראשם השתנה לילית מרובה וצימאון ויובש בפה. אם אתם מרגישים בסימנים אלה, זה הזמן לפנות לרופא או רופאת המשפחה ולבקש בדיקות אבחון מעמיקות (בדיקת סוכר).
העמותה האמריקאית לסוכרת קבעה קריטריונים לאבחנה שאומצו גם בישראל. אם בבדיקות לאבחון סוכרת התשובה לאחד מהסעיפים הבאים או יותר מסעיף אחד היא חיובית, קרוב לוודאי שיש לך סוכרת.
תסמינים של סוכרת
- המוגלובין מסוכרר שווה או מעל 6.5%.
- רמת סוכר בדם בצום של 8 שעות שווה או מעל 126 מ"ג לד"ל.
- מבחן העמסת סוכר של 75 גרם שנעשה במרפאה ולאחר שעתיים רמת הסוכר בדם שווה או מעל 200 מ"ג לד"ל.
- מטופל עם תסמינים של היפרגליקמיה או במשבר היפרגליקמי, ערך סוכר אקראי בדם שווה או מעל 200 מ"ג לד"ל.
סיבוכי סוכרת סוג 2
אנשים עם סוכרת מסוג 2 נמצאים בסיכון יתר לפתח מגוון סיבוכים ומחלות כרוניות. הסוכרת פוגעת באיכות החיים ובתוחלת החיים והיא גם יכולה לגרום להעלאת הסיכון לסיבוכים קשים של מחלות קיימות ולהתפתחות מחלות קשות כגון:
- מחלת לב כלילית.
- שבץ מוחי.
- מחלת כלי דם היקפית.
- פגיעה בעיניים העלולה לגרום לעיוורון.
- מחלת כליה סופנית.
- כיבים קשים לריפוי.
- קטיעת גפיים שנגרמת כתוצאה מפגיעה בכלי דם.
- נזק לעצבים.
- כף רגל סוכרתית.
האם אפשר למנוע סוכרת
סוכרת מסוג 2 קשורה לאורח חיים יושבני, שמתאפיין בישיבה ממושכת, ומלווה בהשמנה ובחוסר פעילות גופנית.
שמירה קפדנית על אורח חיים בריא ופעיל עשויה לדחות במשך שנים הופעת סוכרת ולהפחית את סיבוכיה. אורח חיים כזה כולל:
- פעילות גופנית באופן קבוע, חמש פעמים בשבוע, 150 דקות שבועיות לפחות.
- צריכה מעטה ביותר של אלכוהול.
- תפריט מאוזן, עתיר סיבים ודל בפחמימות , כולסטרול ושומן רווי, בהגבלה קלורית.
- שמירה על BMI תקין.
-
פעילות גופנית סדירה
-
הימנעות מאלכוהול
-
תפריט מאוזן
-
BMI תקין
גורמי סיכון למחלת הסוכרת
יש מספר גורמי סיכון לסוכרת. חשוב לציין ראשית כי מצב טרום סוכרת העשוי להתקיים בגופו של אדם למשך שנים לעיתים אינו מורגש כלל. מצב זה מאופיין ברמות סוכר גבוהות בדם מעל הנורמה אך לא מספיק גבוהות על מנת לאבחן סוכרת. מצב זה הוא בעצמו גורם סיכון לסוכרת, מסוג 2, מחלות לב ושבץ.
היסטוריה משפחתית: אם יש לך הורה אחד שחולה בסוכרת יש לך סיכוי של פי 2-3 משאר האוכלוסייה לחלות בסוכרת. הסיכון הזה מוכפל כאשר שני ההורים חולים. כלומר, אם שני ההורים שלך חולים, הסיכוי שלך לחלות בסוכרת הוא פי 4-6 מאשר של שאר האוכלוסייה ולכן עליך להיות במודעות מוגברת ולשמור על אורח חיים שיסייע לך לצמצם את הסיכוי לחלות.
משקל גוף: משקל גוף עודף הוא גורם סיכון משמעותי לחלות במחלת הסוכרת.
אורח חיים: אורח חיים יושבני, צריכת אלכוהול מופרזת, עישון והיעדר פעילות גופנית מספקת הם גורמי סיכון נוספים למחלת הסוכרת.
שינה: מחקרים שונים הראו ששינה מועטה מדי ושינה באיכות נמוכה תורמות להתפתחות סוכרת.
מוצא: במחקרים שונים שנערכו בארה"ב נמצא שהסיכון לחלות בסוכרת גבוה יותר בקרב נשים ממוצא אסיאתי או היספני.
טיפול בסוכרת
הטיפול במטופל או מטופלת עם סוכרת כולל כמה היבטים ובראשם תזונה מותאמת וטיפול תרופתי מותאם. אם יש צורך, חשוב לבצע מעקב רציף אחרי המצב הגופני ולערוך בדיקות ייעודיות כדי לאתר סיבוכים שעלולים להיווצר כתוצאה מהמחלה. למשל, בדיקת כף רגל סוכרתית תקופתית.
האם אפשר לעצור את התפתחות והידרדרות המחלה
עם קבלת אבחנה של סוכרת חשוב מאוד להיות במעקב על ידי כמה גורמים רפואיים:
- רופא או רופאה מומחים לאנדוקרינולוגיה: שיבצעו מעקב רפואי.
- אח או אחות: שיערכו בדיקות כפות רגליים מדי תקופה. הבדיקות כוללות בדיקה פיזית ובדיקת תחושה שיכולה לרמז על החמרה במצב הסוכרת, האחים והאחיות גם ידריכו לגבי הגנת העור בכפות הרגליים לאורך זמן ומניעת פטרת על ידי רחצה וייבוש נכונים וידגישו את הצורך בהקפדה עליהם.
- רופא או רופאת עיניים: יבצעו בדיקת קרקעית העין למשקעים.
- דיאטן או דיאטנית: שיתאימו לכם תפריט (בייחוד תפריט לחולי סוכרת סוג 2) לשמירה על איזון סוכר בדם ובנוסף תקבלו המלצות לפעילות גופנית.
כדאי לדעת שבמחקרים שונים נצפה שמטופלים שיש להם השמנת יתר וסוכרת ועברו ניתוח בריאטרי, ירדו במשקל וערכי הסוכר שלהם בדם הפכו מאוזנים הרבה יותר עד כדי אפשרות לוותר על חלק מהתרופות.