פסיכוגריאטריה
הזדקנות מלווה בשינויים גופניים ונפשיים רבים, ולעיתים קרובות גם בירידה ברמת התפקוד. פסיכוגריאטריה הוא תחום ברפואה המתמחה במחלות הנפש האופייניות לגיל המבוגר, או במילים אחרות – בפסיכיאטריה שבגריאטריה.
הרופאים העוסקים בפסיכוגריאטריה הם רופאים גריאטריים או פסיכיאטרים שהתמחו בטיפול במחלות ניוון מוחיות כגון דמנציה, המאובחנות לרוב בגיל מבוגר. חשוב לציין: בישראל אין התמחות מוכרת בפסיכוגריאטריה.
רופאים גריאטריים מטפלים במחלות גופניות ונפשיות המופיעות בגיל מבוגר, לדוגמה דיכאון, בלבול חריף ודמנציה, תוך התייחסות כוללנית למצבו של המטופל, ולא רק מההיבט הפסיכיאטרי. פסיכיאטרים מטפלים בעיקר באנשים מבוגרים עם בעיות נפשיות ומתאימים את הטיפול בהם לתהליך הזקנה ולשינויים בתפקוד. קופות החולים אומנם מפנות מטופלים ל"רופאים פסיכוגריאטרים", אבל ההפניות מועברות לרופאים גריאטרים או פסיכיאטרים שעברו הכשרה. למשל, אחת ההכשרות המוכרות היא קורס תלת-שנתי בנושא "פסיכיאטריה של הזקנה" במסגרת לימודי ההמשך של אוניברסיטת תל אביב.
מתי לפנות לגריאטר ומתי לפסיכוגריאטר
- אם נושא ההתייעצות קשור לבעיות פסיכיאטריות ותיקות וידועות – אפשר לפנות לפסיכוגריאטר.
- אם יש ספק לגבי הרופא המתאים ביותר, אפשר להתייעץ עם רופא המשפחה, המכיר אתכם ויכול לזהות שינויים במצבכם הקוגניטיבי. רופא המשפחה יפנה לרופא גריאטר או פסיכוגריאטר, בהתאם להערכתו.
בכל מקרה, מומלץ לבדוק מול קופת החולים המבטחת האם נדרשת הפניה להתייעצות עם פסיכוגריאטר.
באילו בעיות אפשר לפנות לפסיכוגריאטר
- דיכאון.
- ירידה קוגניטיבית.
- הפרעות התנהגות.
- חרדה.
- חוסר שקט.
- מצבים פסיכיאטריים מוכרים מהעבר.
תהליך אבחון פסיכוגריאטרי
אבחון פסיכוגריאטרי מורכב מכמה שלבים:
- אבחון קוגניטיבי לבדיקת זיכרון והתמצאות במרחב.
- אבחון מחלות נפשיות כמו חרדה, דיכאון, הפרעה דו-קוטבית ועוד (אם לא אובחנו בעבר).
- בדיקות כלליות כמו בדיקות דם, שתן, לחץ דם וכדומה.
האבחון יסייע בהתאמת הטיפול למצבכם או למצבו של בן המשפחה. פסיכוגריאטר מורשה לתת טיפול תרופתי הן לבעיות גופניות והן לנפשיות. בנוסף, פסיכוגריאטר יוכל להפנות לטיפולים מסייעים אחרים.