מהי דמנציה - הגורמים והתסמינים
מחלת הדמנציה (בעברית: קיהיון, כונתה בעבר שיטיון) מתאפיינת בירידה הדרגתית בתפקודים הקוגניטיביים. מהי דמנציה? הדמנציה פוגעת בזיכרון, בשפה, ביכולת החשיבה, בהתמצאות בזמן ובמרחב וביכולת לזהות אנשים וחפצים.
עם הזמן ובמקביל להתקדמות המחלה, גם התסמינים שלה מחמירים. הגבר או האישה שיחלו בדמנציה יחוו ירידה גם ביכולת לבצע פעילויות יום-יומיות כמו נהיגה, בישול ושימוש בכסף. בהמשך, תחול ירידה גם בתפקודים בסיסיים כמו לבוש, רחצה וניידות ויתווסף קושי בתקשורת תקינה ומובנת עם הסביבה. תסמינים נוספים של המחלה עשויים לכלול תופעות התנהגותיות כמו רוגז, חשדנות ואפילו התקפי אלימות. עם הירידה בתפקודים הקוגניטיביים והפיזיים, הגבר או האישה שיחלו בדמנציה יזדקקו לסיוע חיצוני ויהפכו לתלויים באחרים, בני משפחה או מטפלים סיעודיים.
שכיחות מחלת הדמנציה
נכון לשנת 2018, חיו בישראל כ-120,000 גברים ונשים שחלו בדמנציה. ההערכה היא שעם הארכת תוחלת החיים בישראל, עד שנת 2050, מספר החולים בדמנציה ישלש את עצמו.
ככלל ולפי הנתונים המצויים בידינו, שכיחות המחלה עולה עם הגיל:
-
1% - 2%1%–2% מהחולים בדמנציה יחלו בגיל 60–69
-
5% - 10%5%–10% מהחולים בדמנציה יחלו בגיל 70–80
-
30%30% מהחולים בדמנציה יחלו בגיל 85–90
לעתים נדירות המחלה מתגלה אצל נשים וגברים בגיל 60 ומטה.
נשים סובלות מעט יותר מגברים ממחלת הדמנציה: בהשוואה לפי מגדר, נמצא כי 20% מכלל הנשים, בגילים שונים, לוקות במחלה לעומת 15% מהגברים.
-
20%נשים
-
15%גברים
הגורמים לדמנציה וסוגי דמנציה
יש מספר מחלות הפוגעות ברקמות המוח וגורמות לדמנציה. הנפוצה שבהן היא אלצהיימר, הנמצאת אצל 60%–70% מהחולים והחולות בדמנציה. מחלת האלצהיימר ומתאפיינת בירידה הדרגתית בתפקוד.
כ-20% מהחולים והחולות בדמנציה לוקים בדמנציה וסקולרית, מחלה הנגרמת מפגיעה בכלי הדם של המוח, לרוב בעקבות שבץ, דימום או מחלות דם.
ולסיום, דמנציה עם גופיפי לואי מופיעה אצל כ-10%–%20 מהחולים והחולות והיא מתאפיינת בתנודות בתפקוד הקוגניטיבי וההתנהגותי ובהמשך בהזיות ובתסמינים דמויי פרקינסון (רעד, האטה בתנועות וקשיון שרירים).
שלבי ותסמיני דמנציה
מקובל להבחין בין שלושה שלבים של מחלת הדמנציה. לכל אחד משלבים אלה תסמינים שונים. אופי התסמינים וקצב התקדמות המחלה הם אינדיבידואליים ומשתנים מאדם לאדם.