קשיי אכילה בגיל השלישי
בגיל השלישי אתם עלולים לסבול מקשיי אכילה ויש לכך סיבות שונות. לאחר שיאותרו, בעזרת הגורמים הרפואיים המתאימים, כל הגורמים לקשיי האכילה, יותאמו הפתרונות המתאימים שיסייעו למנוע חוסרים תזונתיים ולשמור על הבריאות.
חשוב להדגיש
חשוב להדגיש
אם אתם מזהים את עצמכם באחד מהמצבים המתוארים כאן, או יותר, חשוב לפנות מיידית לרופא או לרופאת המשפחה, לדיאטנית ולקלינאית תקשורת, כדי למנוע חוסרים תזונתיים והידרדרות במצב הבריאות.
סיבות נפוצות לקשיי אכילה
שינויים במצב הרוח
נשים וגברים בגיל המבוגר חווים דיכאון, חרדה ואי-שקט ואלה עשויים להתבטא בהפרעות שינה ובשוטטות. תופעות אלה משפיעות על האכילה ועל צריכת המזון, ועלולות להוביל גם לירידה במשקל ולחוסרים תזונתיים.
קשיים רגשיים
אירועים משמעותיים כגון מחלה, התאלמנות, מוות של אדם קרוב או מעבר דירה הם מחוללי קשיים רגשיים וככאלה הם עלולים לפגוע הן בתיאבון והן ברצון לאכול. בנוסף, בדידות והיעדר תעסוקה יכולים גם הם להשפיע על צריכת המזון.
יובש בפה
יובש בפה אשר מאפיין את הגיל המבוגר גם הוא מקשה על פעולת הלעיסה והבליעה של האוכל. ישנן מספר סיבות להיווצרות יובש בחלל הפה בגיל השלישי: ירידה בכמות הרוק המופרש, למשל בעקבות שתייה מועטה, נטילת תרופות וכדומה; שינוי בהרכב הרוק והפיכתו לצמיג וההרגל לנשום מהפה ולהשאיר אותו פתוח לאורך זמן.
שינויים בחוש הטעם והריח
עם עליית הגיל חלים מספר שינויים בחלל הפה. שינויים אלה גורמים לירידה בחיישני הטעם, כך שמצד אחד יש רגישות נמוכה למתוק ולמלוח ומצד שני ישנה רגישות גבוהה לחמוץ ומר. לכן נשים וגברים בגיל השלישי עשויים להעדיף מזונות מלוחים ומתוקים יותר ואילו מזונות רבים יהפכו למרירים מדי לטעמכם. מסיבות אלה ואחרות (למשל, יובש בפה, היגיינה לקויה של חלל הפה והשיניים) בחירת המזון שלכם תשתנה, וייתכן שתעדיפו לאכול מזונות מסוימים ולהימנע מאחרים.
בעיות בחלל הפה או בשיניים
קשיים בלעיסה ובאכילה עלולים להיגרם עקב מצבים בעייתיים שמקשים על נשים וגברים בגיל השלישי וביניהם כאבי שיניים, חוסר התאמה של שיניים תותבות, זיהומים בחלל הפה (כמו פטרת על הלשון, המתבטאת בשכבה לבנה על הלשון או בפצעונים), דלקות חניכיים, כאבים בלסת וכדומה. חשוב לדעת כי כאב מכל סוג יכול להשפיע על התיאבון ועל צריכת המזון ולכן יש לטפל בכאב בהקדם האפשרי, קןדם כל לאבחן את הסיבה לכאב ואז להתאים את הפתרון המדויק עבורכם.
מחלות, דלקות וזיהומים
מחלות ומצבים כמו דלקת בדרכי השתן ודלקת ריאות עלולים לגרום לחולשה כללית ולהשפיע הן על התיאבון והן על יכולת הבליעה.
תופעות לוואי של תרופות
חלק מהתרופות השכיחות בגיל המבוגר עשויות להשפיע על התיאבון ועל הרצון לאכול. למשל, יש תרופות המשפיעות על תחושת הרעב והשובע, תרופות שמקשות על תהליך הבליעה, תרופות המאטות את פעילות מערכת העיכול, תרופות הגורמות לבחילות או לעצירות ועוד.
עצירות
עצירות היא תופעה נפוצה בגיל המבוגר, אצל נשים וגברים כאחד. העצירות מלווה בדרך כלל בכאבי בטן, בתחושת מלאות ובגזים. העצירות עלולה לגרום לטחורים ולדימומים בשל המאמץ בעת הישיבה בשירותים. תופעות אלה גורמות לאי נוחות משמעותית ומובילות לחוסר תיאבון.