שימור תפקוד
עם הגיל יש ירידה טבעית ביכולות קוגניטיביות, כמו זיכרון, קשב ולמידה. בנוסף, אירועים משני חיים כמו יציאה לפנסיה, עלולים לשבש את סדר היום המוכר והמאורגן, להוביל לירידה בפעילות ולצמצום קשרים חברתיים ובעקבות זאת – לירידה הדרגתית בתפקוד התקין.
שינויים אלו עלולים להשפיע לא רק על התפקוד הגופני אלא גם על המצב הנפשי, החברתי והקוגניטיבי.
כך למשל, אם הייתם פעילים חברתית במסגרת העבודה, סייעתם בטיפול בנכדים וכדומה, אתם עלולים לחוות אובדן על השינוי בתפקידכם בעקבות היציאה לגמלאות והתבגרות הנכדים.
איך תשמרו על התפקוד גם בגיל השלישי
סדר יום
ארגנו סדר יום מובנה הכולל ארוחות מזינות, פעילות גופנית, עבודות תחזוקת משק בית, עיסוק משמעותי (כמו התנדבות, לימודים, פעילות פנאי) ופעילויות מהנות חברתיות ותרבותיות.
קשרים
שמרו על קשר עם אנשים ברמות קרבה שונות, כמו בני ובנות משפחה, חברים וחברות, עמיתים לשעבר מהעבודה, שכנים וכדומה.
פעילות חברתית מחוץ לבית
הירשמו לחוגים, צאו לביקורים משפחתיים או למפגשים עם חברים, תוכלו ליזום יציאות לפעילויות פנאי בקבוצות ייעודיות כמו קבוצת מטיילים, סדנאות בישול, ארוחות משותפות (אכילה חברתית) או שוחרי תרבות.
שימור תפקוד גופני בגיל המבוגר
פעילות גופנית ותזונה נכונה
פעילות גופנית תורמת בשמירה על תפקוד ויש לה יתרונות בריאותיים רבים בכל גיל: הגדלת מסת השריר, שמירה על צפיפות העצם, שמירה על בריאות מערכת לב-ריאה ושיפור תפקוד מערכת החיסון.
בגיל השלישי, שמירה על כושר גופני מקלה על ביצוע פעולות יום-יומיות בסיסיות כמו קימה מישיבה לעמידה, רחצה, התלבשות, עלייה במדרגות, הליכה ועוד.
בנוסף, פעילות גופנית מתאימה יכולה לחזק את השרירים ולשפר את היציבות, ובכך להפחית את הסיכון לנפילות בגיל השלישי, שעלולות לפגוע בתפקוד.
חשוב לזכור כי הבסיס לכל תפקוד גופני מסתמך על תזונה מותאמת ושתייה מספיקה.
תזונה מתאימה מספקת את כל רכיבי התזונה הנדרשים לשמירה וחיזוק שרירים, מונעת חולשה ומאפשרת ביצוע פעילות פיזית.
מידע נוסף על פעילות גופנית בגיל השלישי
שימור תפקוד קוגניטיבי בגיל המבוגר
שימור תפקודי החשיבה והכישורים הקוגניטיביים יכול לשפר מאוד את איכות החיים.
תוכלו לשמר את היכולות הקוגניטיביות באמצעות תרגול פעילויות כמו קריאת ספרים, למידת שפה חדשה, פתירת תשבצים או חידונים, משחקי ברידג' ועוד.
מלאו את הזמן הפנוי בפעילויות פנאי שיעניקו לכם משמעות וסיפוק.
תזונה בריאה, כלומר דפוס תזונה ים תיכונית, מסייעת בשימור יכולות קוגניטיביות כמו מהירות תהליכי עיבוד, זיכרון וקשב החשובים לשיפור התפקוד היום יומי.
מה לעשות אם יש ירידה בתפקוד
אם אתם מרגישים שיש לכם ירידה בתפקוד או שקשה לכם לבצע פעולות מסוימות כמו עלייה במדרגות, קימה מישיבה לעמידה, מקלחת, קריאת ספרים, ניהול כספים ועוד – מומלץ שתפנו לרופא או לרופאת המשפחה והתייעצו איתם.
אם יש צורך, פנו לאבחון וטיפול אצל פיזיותרפיסט או פיזיותרפיסטית, או אצל מרפא או מרפאה בעיסוק כדי לקבל ייעוץ או טיפול מותאם שיסייע בשימור התפקוד. בנוסף, רצוי לגשת לדיאטן או דיאטנית לביצוע הערכה תזונתית ולקבלת טיפול מותאם המוכוון לשימור או שיפור החוסן והיכולת הגופנית והקוגניטיבית.