שינויים או ירידה בתפקוד
נשים וגברים בגיל השלישי יכולים לנהל חיים עצמאיים ופעילים ואז לחוות בפתאומיות שינויים או ירידה בתפקוד. כדאי שתדעו מהם הסימנים שעלולים להעיד על ירידה בתפקוד ומה לעשות אם חל שינוי קיצוני ולמי לפנות לעזרה.
סימני אזהרה שעלולים להעיד על ירידה חריפה בתפקוד בגיל השלישי
-
שינוי קיצוני ולא מוסבר במצב הרגשי
-
אירוע בלבול קצר, חריג ולא מוסבר
-
שינוי פתאומי ולא מוסבר בניידות או בתפקוד
באילו מצבים חשוב לפנות לרופא
אם חל שינוי פתאומי או מהיר (בתוך מספר שעות או ימים) בתפקוד הגופני או הנפשי – יש לפנות לרופא או רופאת המשפחה בדחיפות כדי לאבחן את הגורמים לבעיה ולטפל בהם.
הבעיה יכולה להיות מחלה חריפה שבאה לידי ביטוי בירידה בתפקוד, כמו זיהום בעקבות קורונה, החמרה של מחלות רקע כגון אוסטאופורוזיס וכדומה.
במצבים כאלה רצוי לקבל טיפול דרך רופא או רופאת המשפחה.
אם התפקוד אינו משתפר לאחר החלמה מהמחלה ואם לא חל שיפור במצב הבריאותי, מומלץ לבקש מרופא או רופאת המשפחה הפנייה לרופא או רופאה גריאטריים.
אם השינוי בתפקוד הוא הדרגתי ונמשך לאורך שבועות ואפילו חודשים, חשוב לפנות לרופא או לרופאת המשפחה ולבקש מהם לעבור את הבדיקות הבאות לצורך הערכה כללית:
- ספירת דם.
- בדיקת רמות הורמון בלוטת התריס (תירואיד).
- ערכי ברזל.
- ויטמין B12.
- חומצה פולית.
- תפקודי כליה.
- מלחים בדם.
בחלק מהמצבים רופא או רופאת המשפחה יפנו לבדיקה של רופא או רופאה מומחים בגריאטריה. לדוגמה, אם מתרחשת ירידה בתפקוד שאינה מוסברת על ידי תוצאות בדיקות הדם, מלווה בירידה בזיכרון או בירידה ביכולות קוגניטיביות אחרת או בתסמיני דיכאון.
מצבים שבהם יומלץ על אשפוז דחוף בבית החולים
- דלקת ריאות.
- אירוע מוחי.
- מצבי סיכון כגון התייבשות בעקבות שתייה מועטה או מזג אוויר חם.
- שינויים הקשורים בטיפול התרופתי.
שאלות נוספות שיש לברר כשיש ירידה בתפקוד
- תזונה: האם בימים האחרונים התפריט הצטמצם, דל בקלוריות וברכיבים תזונתיים? (במקרה הקיצוני: רק תה ופרוסת לחם).
נוזלים: האם שותה מספיק נוזלים?
תרופות: האם הופסקה נטילה של תרופה קבועה? או נשכחו מנות של תרופה קבועה? האם התחילה נטילה של תרופה חדשה לאחרונה, כולל תוספי תזונה ותרופות ללא מרשם שלא דווחו לרופא? האם ניטלה תרופה במינון גבוה או לא מתאים? האם היה איזה שינוי בצריכה של תרופות שינה או הרגעה? חשוב ליידע את רופא המשפחה על כל שינוי בתרופות ובתוספי התזונה, כי שילוב בין תוספי תזונה ותרופות מסוימות עלול לפגוע בבריאות. - גורמים נפשיים וחברתיים: האם הייתה התמודדות עם שינויים או אירועים שעלולים לגרום למשבר, כמו למשל מוות של אדם קרוב?
חשוב לדעת
חשוב לדעת
אין להשאיר אדם עם שינוי או ירידה בתפקוד ללא השגחה עד לחזרתו לתפקוד הקודם, או עד לאבחון הסיבה לירידה בתפקוד והטיפול בה.