טיפול בחולה הנוטה למות
מי מוגדר חולה הנוטה למות
"חולה הנוטה למות" זו ההגדרה החוקית של אדם שסובל ממחלה חשוכת מרפא ושתוחלת חייו לא עולה על ששה חודשים.
מי מוסמך לקבוע מי הוא חולה הנוטה למות
"רופא אחראי" מוסמך לקבוע עבור מטופלים אם הם מוגדרים כ"חולה הנוטה למות". "רופא אחראי" הוא אחד מהבאים:
- מנהל מחלקה או יחידה במוסד הרפואי שמטפל בחולה.
- רופא מומחה שמונה לכך על ידי מנהל המוסד הרפואי, מנהל מחלקה או מנהל יחידה במוסד הרפואי שמטפל בחולה.
- רופא מחוזי של קופת חולים, עבור חולים שמטופלים בקהילה.
מצב שהו אחד ההורים שלכם מוגדר כ"חולה הנוטה למות" הוא מצב לא פשוט. גם אם הייתם מודעים למצב הרפואי של ההורה, עצם ההגדרה כ"חולה הנוטה למות" יכולה לעורר עצב או חרדה. יכול להיות שתרצו לבלות עם ההורה כמה שיותר ואולי דווקא יהיה לכם קשה להיות בקרבתו. קשה לדעת מראש איך תרגישו ומה תרצו לעשות, אבל חשוב שתדעו שכל מה שאתם מרגישים הוא לגיטימי. אם קשה לכם לתפקד, היעזרו באיש או אשת מקצוע, ובכל מקרה השתדלו להקיף את עצמכם במשפחה ובחברים תומכים ולאפשר לכל מי שרוצה ויכול לעזור.
למרות שמבחינה נפשית קשה לקבל את ההגדרה הרפואית של "חולה הנוטה למות" הגדרה זו חשובה מבחינת ההיערכות הרגשית והלוגיסטית בהווה ובעתיד.
איך להיערך ולסייע לבן משפחה שהוגדר כחולה הנוטה למות
היערכו רגשית: מידע לגבי מצב החולה עוזר לקבל תמונת מצב ברורה ועוזר להתכונן למה שעומד לקרות. נצלו את הזמן שנותר לתיעוד, לכתיבת זיכרונות ולצבירת חוויות משותפות בחיק המשפחה והחברים.
הקשיבו: התפנו להקשיב לחולה. חלק רוצים לדבר ולשתף וחלק דווקא מעדיפים להימנע. אם אין שיתוף פעולה אל תלחצו. חשוב שתכבדו את רצון החולה ואם אין רצון לשתף השתדלו ליצור אווירה מזמינה לשיח.
תקשורת לא מילולית: יש חשיבות רבה גם לתקשורת לא מילולית כמו שהייה עם החולה, החזקת ידיים, חיבוק ומגע פיזי מתאים, שמירה על קשר עין. כל אלו יכולים להרגיע ולחזק בתקופה קשה זו.
הצטרפו לטיפולים ובדיקות: הליווי שלכם חשוב כדי לעזור אבל גם כדי להקל על תחושות פחד, לתמוך ולהיות לצד החולה בזמן קבלת בשורות מורכבות ובעיקר לגרום לחולה לתחושה שהוא לא לבד.
שתפו את בני המשפחה והקרובים: זה הזמן לקבל החלטות ולשתף בהן את בני המשפחה והקרובים. אחרי שתקבלו החלטות תוכלו להיערך גם מבחינה פרקטית. למשל, אם תחליטו להיות עם ההורה רוב או כל שעות היממה תצטרכו להיעדר בתקופה זו מהעבודה, ולשם כך תצטרכו לבחון איך תעשו זאת בפועל.
תאמו ציפיות: חשוב להתייחס לרצונות של החולה, לאפשר לחולה להגדיר מוקדם ככל האפשר איזה טיפול רוצה ואיזה לא. הכינו מראש את המסמכים שיבטיחו שהטיפול יתאים לערכים, לאמונות ולרצונות של החולה.
הנחיות רפואיות מקדימות וייפוי כוח: כל אדם יכול לבחור כיצד יטופל כאשר לא יהיה כשיר לקבל החלטות. במסגרת ההנחיות, החולה בוחר האם במצב סופני וכאשר לא תהיה יכולת לקבל החלטות, האם להימנע מטיפולים רפואיים או לקבל טיפולים רפואיים שיאריכו את החיים. קיימת אפשרות לחתימה על ייפוי הכוח אם החולה רוצה למנות אדם אחר שיוסמך להחליט במקומו על טיפול רפואי, במצב של אבדן כשירות. ההנחיות הרפואיות ו/או ייפוי הכוח יוגדרו ויביעו את רצון החולה עוד לפני אובדן כשירות.
מידע נוסף על הנחיות רפואיות מקדימות וייפוי כוח