היערכות לאובדן כשירות עתידי
מחלות שגורמות לדמנציה מתאפיינות בירידה הדרגתית בתפקוד הקוגניטיבי, בפגיעה בזיכרון וביכולת קבלת החלטות וניהול כספים. בהמשך צפויה גם פגיעה בתפקוד הפיזי שתבוא לידי ביטוי גם בקושי לנהוג ולהתנהל באופן עצמאי בכל תחומי החיים.
אם אובחנתם בדמנציה אתם עלולים להרגיש מודאגים לגביי העתיד אבל חשוב שתדעו שמעמד האבחון אינו מעיד על אובדן כשירות באופן מיידי. גם לאחר האבחון תוכלו להחליט החלטות לגבי מצבכם הרפואי ובנושאים אחרים, לנהל את ענייניכם הכספיים ולהמשיך בפעילות יום-יומית רגילה (כמו נהיגה). עם זאת, מומלץ שתיערכו מראש לאובדן כשירות עתידי כדי להקל על קבלת החלטות בהמשך.
התמודדות עם הירידה בתפקוד והיערכות לאובדן כושר בעתיד
הירידה בתפקוד ואובדן הכשירות תלויים בשלבי התפתחות המחלה. ברוב הפעמים הירידה בתפקוד תהיה הדרגתית, וייתכנו גם תנודות ברמת התפקוד והכשירות.
מומלץ שתתייעצו עם הרופא או הרופאה המטפלים לגבי רמת הכשירות ורמת היכולת לקבל החלטות בתחומי החיים שונים. הרופא או הרופאה יבדקו את רמות התפקוד השונות בבדיקה מקצועית ומקיפה ויעריכו את רמת הכשירות שלכם.
בנוסף, תוכלו לעבור הערכת כשירות לקבלת החלטות אצל מרפאים ומרפאות בעיסוק. ההערכה בודקת את היכולת שלכם לקבל החלטות באופן עצמאי תוך נימוק ההחלטה בהתאם להערכה תתקבל ההחלטה לגבי רמת הכשירות בבית המשפט. אם יהיה צורך, תוכלו להיעזר בהערכה זו כראיה בבית המשפט.
מנו תומך החלטות
בשלבים המוקדמים של דמנציה תוכלו למנות תומך החלטות. תומך ההחלטות יכול להיות מתוך המשפחה, קרוב אליכם, מתנדב או תומך החלטות בשכר. כל תומך החלטות שיבחר חייב לעבור קורס לתומכי החלטות ולקבל מינוי מבית המשפט. תפקיד תומך ההחלטות הוא לעזור לכם להחליט בנוגע לנושאים כספיים, רפואיים ואחרים. מינוי תומך החלטות יאפשר לכם לשמור על עצמאות ככל שאפשר ויבטיח עזרה גם בעתיד, כשהמצב הקוגניטיבי לא יאפשר להחליט החלטות באופן עצמאי.
קבלת החלטות נתמכת
https://youtu.be/kbFXgXxj6io
מנו מיופה כוח לטיפול רפואי
כבר בשלבים המוקדמים של המחלה מומלץ שתמנו מיופה כוח לטיפול רפואי לפי חוק זכויות החולה. מיופה הכוח יוכל לקבל החלטות בשבילך כשלא תוכל להחליט יותר על עצמך. חשוב שמיופה הכוח ידע מה הרצונות שלך בנוגע לטיפול רפואי בעתיד.
מיופה הכוח יהיה בן או בת משפחה או כל אדם אחר שנבחרו על ידי החולה על בסיס אמון וביטחון.
מיופה הכוח יוסמך לקבל החלטות בנושאים רפואיים בלבד בשלב שבו אתם, המטופל או המטופלת כבר לא תוכלו עוד להחליט החלטות באופן עצמאי.
חשוב שתדעו:
- ייפוי כוח רפואי: ייפוי כוח לעניינים רפואיים משמש להחלטות בנושאי בריאות בלבד.
- למיופה הכוח לא תהיה סמכות בנושאים כספיים כמו ניהול חשבונות בנק, קבלת קצבאות וכדומה.
- למיופה הכוח לא תהיה סמכות לקבלת החלטות שנוגעות לסוף החיים והזכות למות בכבוד.
שימו לב
שימו לב
אם לא תמנו מראש מיופה כוח, בני המשפחה לא יוכלו להחליט עבורכם על טיפול רפואי כשתגיעו למצב של חוסר כשירות. כדי שיוכלו להחליט עבורכם בשלב זה, הם יצטרכו לפנות לבית המשפט למינוי אפוטרופוס גוף או לבקשת אישור לטיפול רפואי. בשתי האפשרויות מדובר בתהליך יקר ומורכב יותר ותוצאותיו לא תמיד יענו על הציפיות שלכם.
טפלו בהקדם בעניינים הכספיים
היכולת לנהל ענייני כספים ורכוש נפגעת כבר בשלבים המוקדמים של המחלה, ולכן מומלץ שתיערכו מראש ותמנו מיופה כוח גם לעניינים כספיים. מיופה הכוח יהיה גבר או אישה שאתם תופסים כמהימנים וכך גם בני ובנות המשפחה. מיופה הכוח יקבל גישה למשאבים הכספיים שלכם שנחוצים להמשך הטיפול, כמו קצבאות, חשבונות בנק, וכדומה.
קבלת גמלה מהביטוח הלאומי
מומלץ שתמנו בן משפחה או אדם מהימן שיקבל בשמכם את הגמלה מהביטוח הלאומי. כך תוכלו להבטיח שימוש בכספי הגמלה לטובת הטיפול העתידי בכם.
חשוב להדגיש: לפי ההנחיות של בנק ישראל, הבנק רשאי לחסום כל פעולה בחשבון שבעליו אינו כשיר. כדי להימנע ממצב של איבוד משאבים כספיים להמשך הטיפול, מומלץ למנות מיופה כוח בענייני כספים בהקדם האפשרי.
מומלץ שתתייעצו עם גורמים מקצועיים, כל אחד בתחומו:
-
דברו עם הרופא או הרופאה המטפלים שלכם
לגבי המצב הרפואי והכשירות
-
בקשו סיוע מעובד או עובדת סוציאליים
במיצוי זכויות ובהבנה של השלכות על בני המשפחה
-
התייעצו עם עורך או עורכת דין
לגבי ההיבטים המשפטיים של מתן ייפוי כוח לנושאים כספיים
-
קבלו הדרכה ממרפאה בעיסוק
תוכלו לקבל הדרכה ממרפאה בעיסוק בנוגע לקידום העצמאות שלכם בבית