תרופות חלופיות
תרופה חלופית, או בשמה הנפוץ – תרופה גנרית, היא תרופה שמכילה חומר פעיל זהה לתרופה המקורית. המחיר של תרופה חלופית יהיה לרוב נמוך יותר משל התרופה המקורית, אבל ההשפעה תהיה זהה.
אז מה זה תרופה גנרית ומה ההבדלים בין תרופה מקורית לתרופה גנרית?
האם קופת החולים מחויבת לתת לי מרשם לתרופה מקורית
רבים שואלים האם יש להם זכות לקבל מרשם לתרופה מקורית ולא תרופה חלופית. התשובה היא שקופת החולים לא מחויבת לספק תרופות ספציפיות או תרופות שיוצרו בידי יצרן ספציפי, אלא רק את התרופה הגנרית, כלומר, תרופה בעלת חומר פעיל זהה לזה המופיע בסל התרופות.
עם זאת, אם כבר התחלתם טיפול בתרופה מקורית וקופת החולים הפסיקה לספק לכם את התרופה המקורית באמצע בטיפול, אתם רשאים לדרוש מקופת החולים דרך רופא או רופאת המשפחה להמשיך ולספק את התרופה המקורית כדי לשמור על רצף טיפולי.
ההבדל בין תרופות גנריות לתרופות מקוריות
המטרה של תרופות גנריות היא להגביר את התחרות בשוק התרופות ולהציע למטופלים תרופות במחיר נמוך יותר. כדי לעודד פיתוח תרופות, התרופה המקורית מקבלת הגנת פטנט לפרק זמן מסוים, ולאחר מכן חברות תרופות מתחרות רשאיות לייצר ולשווק תרופות חלופיות.
- תרופה גנרית זולה יותר: בגלל שתהליך הפיתוח של תרופה גנרית הוא קצר וזול יותר בהשוואה לפיתוח תרופה מקורית, מתאפשרת הוזלה משמעותית במחירי התרופות.
- תרופות גנריות נבדקות בידי רשויות הבריאות במדינות שבהן משווקות התרופות. אישור לשיווק תרופות גנריות ניתן לאחר בדיקת ההבדלים בין התרופה הגנרית למקורית ואישור כל המבחנים הנדרשים.
בישראל, הפיקוח על אישור של תרופות גנריות נמצא באחריות משרד הבריאות באמצעות אגף הרוקחות והמחלקה לרישום תכשירים.
האם יש הבדל בטיפול בתרופה גנרית
לפי החוק, התרופה הגנרית צריכה להיות זהה לתרופה המקורית מבחינת ההשפעה, מינון התרופה בדם, כמות החומר הפעיל ופיזורו בגוף. יכולים להיות הבדלים בצורה, בצבע ובגודל הכדור וגם ברשימת החומרים הלא פעילים.
בחלק מהתרופות יכולים להיות הבדלים בזמני הספיגה או הפינוי של התרופה, אך מדובר בהבדלים לא משמעותיים. בתרופות מסוימות, כמו תרופות נוגדות אפילפסיה או פסיכוזה, מומלץ לא להחליף בין תרופות מקוריות לגנריות כדי שהבדלים אלו לא יבוא לידי ביטוי.
חשוב לדעת!
חשוב לדעת!
אם חשתם בשינוי כלשהו בעקבות מעבר בין תרופות מקוריות לגנריות, דווחו על כך לרופא ולרוקח והתייעצו איתם.