נטילת תרופות בטוחה
נטילת תרופות בגיל השלישי יכולה להיות יכולה להיות מלווה באתגרים, לאור העובדה שבגיל זה נשים וגברים רבים חווים ריבוי מחלות שמצריכות נטילת תרופות מסוגים שונים לצד שינויים באורח החיים המשפיעים על הטיפול התרופתי. בנוסף, נטילת התרופות מלווה לפעמים בהתמודדות עם תופעות לוואי.
יש סיכונים נוספים בנטילת תרופות בכלל ובגיל השלישי בפרט כמו: רישום לא ברור של תרופה ובעקבות זאת קבלת תרופה לא מתאימה או ניפוק תרופה במינון שאינו מתאים לאנשים מבוגרים.
חלק גדול מהמחקרים שנערכים לקראת אישור שימוש בתרופות לא כוללים מחקרים על בני ובנות הגיל השלישי, ולכן המידע הידוע על ההשפעה, הבטיחות, המינון המומלץ ותופעות הלוואי של תרופות מסוימות לא בהכרח יתאים גם למטופלים ומטופלות מבוגרים.
עצות חשובות לנטילת תרופות בגיל מבוגר
מגיל 65 ומעלה חשוב לגלות ערנות גבוהה להשפעה של התרופות שאתם לוקחים, בעיקר של תרופות חדשות. אם אתם מרגישים תופעה חריגה אחרי שהתחלתם טיפול תרופתי חדש התייעצו עם הרופאים המטפלים בכם או עם הרוקח או הרוקחת.
תופעות חריגות יכולות להיות: בלבול, סחרחורת, ירידה בשמיעה או ירידה ביכולות הקוגניטיביות (זיכרון, חשיבה). הקפידו לעשות בדיקות דם לעתים קרובות והישארו במעקב של רופא או רופאת המשפחה שלכם כדי להתאים את מינון התרופות לשינויים הגופניים שתעברו.
תרופות וסיכון לנפילות
תרופות מסוימות עלולות לגרום לאיבוד שיווי משקל, טשטוש, עייפות או בלבול ולכן הן מגבירות את הסיכון לנפילות.
חשוב להיות מודעים לאפשרות הזו ולהתייעץ עם הרופא או הרופאה המטפלים אם מרגישים באחת מהתופעות האלו. שימו לב שיש תרופות שאסור להפסיק לקחת בבת אחת ולכן אל תפסיקו לקחת תרופות על דעת עצמכם ומבלי להתייעץ עם הרופא.
שאלות שחשוב לשאול
שימו לב
שימו לב
לפעמים התרופה מוחלפת בתרופה גנרית (תרופה בשם מסחרי אחר המכילה אותו חומר פעיל), לכן אם שם התרופה שקיבלתם שונה משם התרופה שבמרשם, שאלו את הרוקח, אם זו חלופה גנרית מקובלת.
עצות לנטילה בטוחה של תרופות
- קראו את העלון לצרכן המצורף (נמצא בקופסה של התרופה) לפני נטילת התרופה ופעלו בהתאם להוראות הכתובות בו. אם אתם לא בטוחים, שאלו את הרוקח, הרוקחת או את הרופאים שרשמו לכם את התרופות.
- הימנעו מנהיגה אם התרופה גורמת לכם לסחרחורת או עייפות.
- קחו את התרופה בשעות קבועות, אלא אם קיבלתם הוראות אחרות מהרופא או מהרוקח.
- הקפידו לקחת את התרופות באור והרכיבו משקפיים אם אתם זקוקים להם, כדי להימנע מטעויות בזיהוי התרופות.
- קחו בדיוק את המינון שנרשם לכם. אם שכחתם לקחת את המנה הקודמת בדקו בעלון לצרכן מה לעשות במצב כזה. שימו לב, נטילת מינון גבוה או נמוך מדי עלולה לסכן אתכם ולפגוע ביעילות הטיפול.
- השתמשו באמצעי תזכורת (כמו שעון מעורר) לנטילת התרופות. התייעצו עם הרוקח או הרוקחת אם אתם שוכחים לקחת את התרופות בזמן.
- אל תשנו את צורת הנטילה של או את המינון של התרופה על דעת עצמכם.
- אל תפסיקו טיפול על דעת עצמכם. אם אתם שוקלים להפסיק את הטיפול התרופתי עדכנו את הרופא או הרופאה שלכם. הפסקת תרופה בפתאומיות עלולה לגרום לתופעות לוואי חריפות כגון אדמומיות, סחרחורות, עלייה או ירידה בלחץ דם.
- אל תיקחו תרופות שפג תוקפן. אם בתאריך התפוגה לא מצוין היום בחודש, אפשר להשתמש בתרופה עד היום האחרון של אותו חודש. לאחר תאריך התפוגה הרכיב הפעיל בתרופה עלול להפוך לרעיל.
- קנו תרופות רק בבתי מרקחת מורשים.
אחסון תרופות בטוח
- אחסנו תרופות לפי התנאים המצוינים על גבי האריזה או בעלון התרופה
- אחסנו תרופות במקום חשוך ויבש והימנעו מאחסון תרופות בחדר האמבטיה.
- אם יש צורך, אחסנו את התרופה במקרר.
- הרחיקו תרופות מהישג ידם של ילדים.
- הימנעו מאגירת תרופות שלא בשימוש או שהתוקף שלהן פג. תרופות אלה יש להחזיר לבתי המרקחת שבהם יש נקודות איסוף לתרופות פגות תוקף.