טיפול פליאטיבי
טיפול פליאטיבי הוא טיפול תומך שנועד לשפר את איכות החיים של חולים במחלות חשוכות מרפא ושל בני משפחותיהם. מדובר על גישה טיפולית שמטרתה לשפר את איכות החיים ולהקל על הכאב והסבל של חולים וחולות במחלה חשוכת מרפא ומסכנת חיים בכל גיל. את הטיפול מעניק צוות רב מקצועי לתמיכה כוללנית ועוטפת למצב הפיזי, הנפשי והרוחני, בהתאם לאבחנה הרפואית ולצרכים האישיים של כל חולה.
אחד העקרונות הבסיסיים בטיפול הפליאטיבי הוא קיום שיחה לתיאום ציפיות עם החולה ובני המשפחה, בירור העדפות טיפוליות וקבלת החלטות טיפוליות המתאימות לערכים, האמונות, השקפת העולם וההעדפות של החולה. קיימת אפשרות לקבלת הסבר וסיוע בחתימה על ייפוי כוח רפואי והנחיות מקדימות - לקריאה נוספת על הנחיות רפואיות מקדימות וייפוי כוח.
הטיפול הפליאטיבי מיועד לחולים במחלות חשוכות מרפא ומסכנות חיים
למרות התקדמות הטכנולוגיה והרפואה, יש מחלות שהן חשוכות מרפא, כגון: מחלות כרוניות, ביניהן סוגים שונים של סרטן, אי ספיקת לב מתקדמת, מחלת ריאות כרונית מתקדמת, אי ספיקת כליות קיצונית וכדומה, מחלות ניווניות כמו דמנציה ומחלות נירולוגיות אחרות.
מתי כדאי לבחון את הצורך בטיפול פליאטיבי
כבר בסמוך לקבלת האבחון של מחלה חשוכת מרפא ניתן לקבל הפניה לטיפול פליאטיבי. קיימים מספר שיקולים בקבלת ההחלטה. הרופא או האחות יעריכו את מצב המטופל או המטופלת, מכל ההיבטים כולל תוצאות המחלה ויעילות הטיפול בה, מחלות הרקע והמצב האישי.
הפנייה לטיפול פליאטיבי תינתן כאשר ניתן במקביל לטיפול הרפואי להקל על תסמינים כגון, איזון כאב, בחילות, חולשה וכדומה.
אפשרויות הטיפול הפליאטיבי
הטיפול הפליאטיבי משלים את הטיפול הרפואי והוא חלק אינטגרלי מכלל השירותים וניתן לקבל בתחומים הבאים:
- טיפול רפואי: איזון וטיפול בסימפטומים הקלה על הסבל ומניעת כאב, לרבות משככי כאבים להקלה על חרדה, כאב ותסמינים נוספים של המחלה כגון עייפות, בחילה, בעיות שינה ועוד.
- תמיכה נפשית: מענה לסוגיות הקשורות בהתמודדות הנפשית של החולה ושל בני משפחתו, כולל תקשורת בין בני המשפחה והכנה לשלבים הבאים.
- מידע וליווי: קבלת מעטפת תמיכה רגשית, סיוע בתהליך קבלת החלטות, הנגשת מידע וסיוע במיצוי זכויות.
טיפול פליאטיבי בקהילה
הטיפול הפליאטיבי משתנה ממטופל למטופל בהתאם למצב ולצרכים המשתנים בשלבים השונים של המחלה.
רוב האנשים שסובלים ממחלה כרונית או חשוכת מרפא, יבחרו להישאר בקהילה בחיק המשפחה.
קיימת אפשרות לאשפוז בית (הוספיס בית) שאותו אפשר לקבל בקהילה כחלק מהשירות של קופות החולים.
הרשויות המקומיות: חשוב לציין שברשויות המקומיות יש תוכניות שונות לבני משפחה מטפלים, כדאי לפנות לרשות בה מתגוררים ולברר.
הצוות המטפל
- צוות רב מקצועי ייעודי מומחה ומיומן לנושא הטיפול הפליאטיבי מעניק תמיכה וטיפול בתחומים המקצועיים בהם עוסקים אנשי ונשות הצוות: רופא, אחות, עו"ס, ריפוי בעיסוק, דיאטנית, פיזיותרפיה, קלינאית תקשורת, ליווי רוחני.
- מטרת הצוות הרב מקצועי היא להעניק לחולה תמיכה כוללנית ועוטפת וליווי שיתנו מענה למצב הפיזי הנפשי והרוחני של החולה בהתאם לאבחנה ולצרכיו תוך שמירה על כבודו וסיוע בהמשך ניהול חיים בקהילה.
- אנשי ונשות מקצוע ממקצועות בריאות נוספים ישולבו בטיפול בהתאם לצורך, במטרה לשפר את איכות החיים של המטופל או המטופלת. יש חשיבות רבה לתיאום בין כל גורמי הטיפול ולהבטחת הרצף הטיפולי.
- תפקיד הצוות והמערכת כולה הוא, בין השאר, לספק תמיכה וליווי גם לבני המשפחה שמלווים אותם, לצד סיוע בהתמודדות עם המצב של בן המשפחה החולה.
בני המשפחה והטיפול הפליאטיבי
במסגרת הטיפול הפליאטיבי החולים ובני משפחותיהם שותפים מלאים בקבלת החלטות הטיפוליות ומקבלים ליווי וסיוע במיצוי זכויות.
טיפול פליאטיבי – חלק מסל הבריאות
חוק ביטוח בריאות ממלכתי מבטיח לאזרחי ישראל בכל הגילים ובכל שלבי החיים שירותי בריאות נגישים באיכות גבוהה ובכלל זה טיפול הולם במחלות חשוכות מרפא ומסכנות חיים.
חוק החולה הנוטה למות
החוק מרחיב את הזכות לסרב או להסכים לטיפול, בכך שהוא מאפשר לאדם להביע את רצונו מראש לגבי טיפול רפואי עתידי בו. הטיפול הפליאטיבי הוא חלק מתכנית לאומית – כטיפול מקל או תומך והוא נותן מקום להעדפות טיפוליות מתועדות של אדם עם מחלה חשוכת מרפא מסכנת חיים כמוגדרת בחוק.