חיסון דחף נגד טטנוס
מהי מחלת הטטנוס (צפדת)
טטנוס (צפדת) היא מחלה זיהומית קשה. הגורמים העיקריים של המחלה הם רעלנים שמיוצרים על ידי חיידק שנקרא קלוסטרידיום טטני. חיידק זה נפוץ בטבע, במיוחד באדמה, והוא עלול לחדור אל מערכת העצבים דרך חתכים, פצעים או כוויות חמורות. הרעלנים תוקפים את מערכת העצבים וגורמים לתסמיני המחלה.
חיידקים אלו נמצאים באדמה, במיוחד באדמה חקלאית, בקרקע עירונית, באבק הבית, בפסולת, בחולדה, על העור, מתחת לציפורניים וגם במעיים ובצואה של חיות שונות.
כאשר נוצר זיהום מהחיידק הוא מלווה בהפרשת רעל הפוגעת קשות במערכת העצבים.
תסמיני הטטנוס
תסמיני הטטנוס יכולים לכלול תסמינים מערכתיים כמו עליית חום, עלייה בקצב הלב, בלחץ הדם, הזעה ועוויתות חזקות בגוף (פרכוסים).
המחלה עלולה גם לגרום לסיבוכים חמורים ובהם נעילה של הלסת, נוקשות של הצוואר והגב, התכווצות של הבטן ושיתוק עצבי הפנים שמתבטא בקושי בבליעה ובקושי בנשימה.
במקרים נדירים ביותר של המחלה, זיהום של המוח ופגיעה בתפקידו עלולים להיגרם מחדירה ישירה של החיידק. הזיהום חודר בגלל זיהומים אחרים באזור הראש כמו דלקת אוזניים או פצעים.
ההחלמה יכולה לארוך מספר חודשים.
סיבוכי הטטנוס
הסיבוכים הנפוצים כוללים:
- התכווצות בשרירי הנשימה ובמיתרי הקול, שיכולה לגרום להפרעה בבליעה ובנשימה.
- תסחיף ריאתי.
- דלקת ריאות.
- התכווצות שרירים ממושכת שיכולה לגרום לשברים בעצמות.
- אשפוז ארוך שיכול להימשך אפילו 4 שבועות ויותר בעקבות הסיבוכים.
- מוות.
שיעור התמותה מטטנוס הוא גבוה במיוחד ומגיע ל-10% - 20% מכלל הנדבקים.
מקרי המוות מטטנוס נפוצים יותר בקרב בני ובנות 60 ומעלה שלא חוסנו מעולם או לא קיבלו חיסון דחף (בוסטר) בעשר השנים שלפני הפציעה.
למה כדאי להתחסן בחיסון נגד טטנוס
החיסון נגד טטנוס מאפשר לגוף לנטרל את הרעלים שמופרשים על ידי החיידקים וגורמים לפגיעה קשה במערכת העצבים. החיסון המשולב מספק הגנה של כמעט 100% נגד זיהומים אלה.
שימו לב שההגנה של החיסון פוחתת ככל שעוברות השנים ולכן מומלץ להתחסן נגד טטנוס מדי עשר שנים (חיסון דחף). במקרה של פציעה נהוג לתת מנה נוספת אם חלפו 5 שנים מאז קבלת מנת הדחף האחרונה.
את החיסון אפשר לקבל בקופות החולים.
תופעות לוואי אפשריות אחרי קבלת חיסון נגד טטנוס
תופעות הלוואי שייתכן שתרגישו אחרי החיסון הן לרוב תופעות קלות וכוללות בדרך כלל כאבים, רגישות ונפיחות במקום ההזרקה, חום עד 38 מעלות, חולשה, בחילות, הקאות, אובדן תיאבון וכאבי מפרקים. תופעות לוואי אלה לא שכיחות וחולפות בדרך כלל תוך ימים ספורים. במקרים נדירים ייתכנו תגובות חמורות יותר, כגון כאב חזק באיזור ההזרקה, חום גבוה מעל 38 מעלות, בלבול, פרכוסים, כאבי ראש חזקים, נפילות בבלוטות הלימפה בבית השחי ותגובה אלרגית שתתבטא בנזלת, שיעול, קשיי נשימה, גרד (בעיקר בכפות הידיים והרגליים), פריחה ותגובה עורית חריפה (אורטקריה).
לעתים רחוקות מאוד, עלולות להופיע תגובות אלרגיות חמורות (אנפילקטיות) לאחר החיסון. אחרי קבלת החיסון תידרשו להמתין במרפאה כרבע שעה כיוון שבמרפאות חיסונים יש ציוד רפואי מתאים לטיפול במצבים כאלו. אנשים שפיתחו בעבר תגובה אלרגית חמורה כלשהיא יידרשו להמתין כחצי שעה.
לעתים נדירות ביותר תיתכן תגובה עצבית חמורה שמופיעה עד חודש וחצי לאחר קבלת החיסון וחולפת מעצמה.
מידע נוסף על טיפול רפואי לאחר חיסון
המלצות לגבי חיסון נגד טטנוס
חיסון נגד טטנוס ניתן כחלק מחיסוני השגרה לכל הילדים בישראל ומנת הדחף האחרונה ניתנת בגיל 18 שנים, בעת הגיוס לצה"ל. חשוב לאחר מכן לקבל מנת דחף כל עשר שנים.
במקרים מסוימים יומלץ על חיסון טטנוס לאחר פציעה, אם עברו חמש שנים מאז מנת החיסון האחרונה.
בני ובנות הגיל השלישי נמצאים בסיכון גבוה לסיבוכים בעקבות המחלה ולכן חשוב במיוחד להקפיד על קבלת מנת דחף אחת לעשר שנים.
מתי אסור להתחסן בחיסון נגד טטנוס
בזמן מחלה
אם אתם חולים במחלת חום חריפה דחו את החיסון עד אחרי ההחלמה
במקרה של רגישות
אם ידועה רגישות לאחד ממרכיבי החיסון.
במקרה של אלרגיה חמורה
אם בעבר פיתחת תגובה אלרגית חמורה לאחר מתן החיסון.