חיסון נגד קורונה
מהי קורונה
קורונה (covid-19) היא מחלה נגיפית מדבקת מאוד.
אנשים שחלו בקורונה מדווחים על מגוון רחב של תסמינים - החל מתסמינים קלים ועד מחלות קשות. התסמינים עשויים להופיע 2 – 14 ימים לאחר החשיפה לנגיף. כל אחד ואחת יכולים לסבול מתסמינים קלים עד חמורים ולכן מומלץ להתחסן על מנת למנוע את ההדבקות במחלה.
תסמיני הקורונה
התסמינים של מחלת הקורונה דומים מאוד לאלה של מחלת השפעת וכוללים:
- חום.
- צמרמורת.
- שיעול.
- חולשה.
- עייפות.
- קשיי נשימה או קוצר נשימה.
- כאב ראש.
- כאבי שרירים או כאבים באזורים שונים בגוף.
- צינון, גודש נזלת.
- כאב גרון.
- בחילה והקאה.
- שלשול.
- אובדן חוש טעם ו/או ריח.
שימו לב
שימו לב
רשימה זו לא כוללת את כל התסמינים האפשריים וחשוב לציין שהתסמינים עשויים להשתנות עם התפתחות הזנים של הקורונה. הקורונה היא מחלה חדשה יחסית שעדיין נחקרת כל הזמן ועדכונים מתפרסמים מעת לעת. לפי המידע שנצבר עד כה, נשים וגברים בגיל השלישי וכן אנשים עם מחלות כרוניות כמו מחלת לב או ריאות או סוכרת נמצאים בסיכון גבוה יותר לסיבוכים קשים בעקבות המחלה.
סיבוכי הקורונה
הסיבוכים של קורונה הם דלקת ריאות, קשיי נשימה חמורים ואף מוות.
נשים וגברים בגיל 65 ומעלה נמצאים בקבוצת סיכון לסיבוכי קורונה בשל מחלות רקע ומערכת חיסונית חלשה יחסית לכלל האוכלוסייה.
למה כדאי להתחסן בחיסון נגד קורונה
החיסונים שניתנים נגד קורונה הוכחו כבטוחים ויעילים נגד תחלואה קשה ותמותה.
תופעות הלוואי האפשריות אחרי קבלת החיסון הן לרוב קלות וחולפות בתוך זמן קצר. אי הנוחות שכרוכה בתופעות לוואי אלו היא זניחה לעומת הסיבוכים האפשריים של המחלה.
בנוסף, גלי הקורונה אינם חד שנתיים ורמת ההגנה שמספק החיסון פוחתת ככל שחולף הזמן. לכן, אחת למספר חודשים מפרסם משרד הבריאות את הנחיותיו למנת חיסון נוספת.
אירועים חריגים בסמיכות לחיסון הקורונה
אירועים חריגים בסמיכות חיסון הקורונה משתנים מאדם לאדם. חלק לא יחוו אירועים חריגים כלל בעוד חלק מהמתחסנים יחוו אי נוחות קלה אך ימשיכו כרגיל את היום שלהם. אחרים יחוו תופעות קלות שישפיעו על יכולתם לבצע פעולות יומיומיות. תופעות אלה חולפות בדרך כלל תוך מספר ימים.
תופעות לוואי אפשריות
- כאב מקומי באזור ההזרקה, אדמומיות או נפיחות.
- חום.
- צמרמורת.
- כאב ראש.
- כאבי שרירים.
- ישנוניות.
- עייפות.
- בחילות.
במקרים נדירים ישנם אירועים חריגים שיגרמו לבעיות חמורות. קיים סיכון נדיר מאוד לדלקת שריר הלב (מיוקרדיטיס) ודלקת קרום הלב (פריקרדיטיס) הקשורים לחיסון הקורונה מסוג mRNA COVID-19 בעיקר בקרב גברים בגילאי 12 - 39 שנים. אפשר להפחית את הסיכון על ידי הארכת המרווח בין המנה הראשונה והשנייה.
מקרים נדירים במיוחד של דלקת שריר הלב (מיוקרדיטיס) ודלקת קרום הלב (פריקרדיטיס) דווחו גם אצל נשים שקיבלו חיסון Novavax COVID-19.
לעתים רחוקות מאוד עלולות להופיע תגובות אלרגיות חמורות (אנפילקטיות) לאחר החיסון. אחרי קבלת החיסון תידרשו להמתין במרפאה לפחות כרבע שעה, כיוון שבמרפאות חיסונים יש ציוד רפואי מתאים לטיפול במצבים כאלו. אנשים שפיתחו בעבר תגובה אלרגית חמורה כלשהי ידרשו להמתין כחצי שעה.
מידע נוסף על טיפול רפואי לאחר חיסון
סוגי חיסוני קורונה
בישראל אושרו רק תרכיבים שנמצאו בטוחים ויעילים על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA): פייזר, מודרנה, אסטרה-זניקה, נובהווקס.
מספטמבר 2022 אפשר לקבל בישראל חיסון נגד הווריאנט אומיקרון (התרכיב הביוולנטי של פייזר). חיסון זה אמור לספק הגנה מלאה וטובה יותר נגד הזן הנוכחי. ההמלצה היא מנה אחת. החיסון מיועד לכלל האוכלוסייה - מחוסנים ולא מחוסנים.
חשוב לדעת: אפשר להתחסן נגד קורונה במקביל לקבלת חיסון נגד שפעת והדבר מומלץ במיוחד בתחילת עונת החורף. בשל הביקוש הרב לחיסונים, כדאי להתחסן עם תחילת מבצע החיסונים בקופות החולים שלכם, בדרך כלל בסביבות חודש אוקטובר כל שנה.
החיסונים נגד קורונה זמינים בכל קופות החולים.
מתי אסור להתחסן בחיסון נגד קורונה
בזמן מחלה
אם אתם חולים במחלת חום חריפה דחו את החיסון עד לאחר ההחלמה.
במקרה של רגישות
אם ידועה רגישות לאחד ממרכיבי החיסון.
במקרה של אלרגיה חמורה
אם בעבר פיתחתם תגובה אלרגית חמורה לאחר מתן החיסון.