חיסון נגד שפעת
מהי שפעת
שפעת היא מחלה נגיפית מדבקת שנגרמת בגלל נגיף השפעת שנקרא גם Influenza Virus. בשונה מהצטננות קלה, שפעת יכולה להיות מחלה קשה ואף מסכנת חיים, בעיקר לאוכלוסיות בסיכון כמו בני ובנות 65 ומעלה ומי שחולים במחלות כרוניות.
מיליוני אנשים חולים בשפעת מדי שנה בעולם, מאות אלפי מאושפזים ואלפים עד עשרות אלפים מתים מסיבוכי השפעת.
תסמיני השפעת
תסמיני שפעת בדרך כלל מופיעים בפתאומיות. אנשים הסובלים משפעת חשים חלק מהתסמינים האלה או כולם:
- חום או תחושת חום וצמרמורת.
- שיעול.
- כאב גרון.
- נזלת או אף סתום.
- כאבי שרירים או גוף.
- כאבי ראש.
- עייפות.
- הקאות ושלשולים (נפוץ יותר בילדים).
סיבוכי השפעת
רוב האנשים שחולים בשפעת יחלימו תוך מספר ימים ועד שבועיים אבל אחרים עלולים לסבול מסיבוכים כגון דלקת ריאות או מהחמרה במצבים רפואיים כרוניים, כמו אי ספיקת לב, אסטמה או סוכרת.
חלק מהסיבוכים נחשבים קלים כמו דלקות סינוסים ואוזניים אבל אחרים הם קשים ואף מסכני חיים כמו דלקת ריאות שנגרמת כתוצאה מזיהום נגיף השפעת לבדו או מזיהום משותף של וירוס שפעת וחיידקים.
סיבוכים חמורים אפשריים אחרים של שפעת יכולים לכלול:
- דלקת של הלב (שריר הלב), המוח (דלקת המוח) או רקמות השרירים (מיוסיטיס, רבדומיוליזה) ואי ספיקה רב מערכתית (לדוגמה, אי ספיקת נשימה וכליות).
- זיהום של נגיף השפעת יכול לעורר תגובה דלקתית קיצונית בגוף ועלול להוביל לאלח דם, תגובה מסכנת חיים של הגוף לזיהום.
- שפעת יכולה גם להחמיר בעיות רפואיות כרוניות. לדוגמה, אנשים עם אסטמה עלולים לחוות התקפי אסטמה בזמן שיש להם שפעת ואנשים עם מחלת לב כרונית עלולים לחוות החמרה במצב זה הנגרמת על ידי שפעת.
למה כדאי להתחסן בחיסון נגד שפעת
מחקרים מצאו שחיסון נגד שפעת מפחית עד לחצי את שיעורי התמותה מהמחלה.
המחקרים מוכיחים שחיסון שנתי נגד שפעת עונתית הוא הדרך הטובה ביותר להפחית את הסיכון לחלות בשפעת ובסיבוכיה. הוכח שלחיסון יתרונות רבים, כולל הפחתת הסיכון לחלות בשפעת, להתאשפז ואף למות משפעת. לכן, מומלץ לכל גבר ואישה מעל גיל 65 להתחסן נגד שפעת.
לקריאה נוספת על מחקרים על חיסונים נגד שפעת בגיל השלישי לחצו כאן
תופעות לוואי אפשריות אחרי קבלת חיסון נגד שפעת
- כאב, אדמומיות ו/או נפיחות במקום שבו ניתנה הזריקה.
- כאבי ראש.
- חום וכאבי שרירים (נפוצים בעיקר לאחר קבלת החיסון בפעם הראשונה).
- כאבי גרון.
- בחילה.
- עייפות.
- נזלת.
- שיעול.
תסמינים אלה מתחילים בדרך כלל זמן קצר לאחר החיסון ולרוב הם קלים וחולפים תוך זמן קצר.
חיסון נגד שפעת, כמו זריקות אחרות, עלול לגרום לתחושת עלפון. יש להמתין באתר ההתחסנות למשך 15 דקות לאחר החיסון.
לעתים נדירות מאוד (כמקרה אחד למיליון מנות חיסון) עלולה להיות תגובה אלרגית חמורה (אנפילקסיס). מדובר בתגובה מסכנת חיים אך ברת טיפול. תגובה זו מופיעה בשעות הראשונות לאחר קבלת החיסון. הטיפול ניתן מיד במרפאה על ידי הצוות המחסן.
למידע על טיפול רפואי לאחר חיסון לחצו כאן
המלצות לגבי חיסון נגד מחלת השפעת
אם אין מניעה רפואית, מומלץ להתחסן כנגד מחלת השפעת מדי שנה. תרכיב החיסון מתעדכן מדי שנה ומותאם לנגיפי השפעת הצפויים לגרום לתחלואה באותה העונה. בנוסף, יעילות החיסון דועכת עם הזמן.
מאחר והחיסון מקנה הגנה נגד מחלת השפעת רק שבועיים לאחר החיסון, מומלץ להקדים ולהתחסן בתחילת מבצע החיסונים של קופות החולים (לרוב בחודשים ספטמבר–אוקטובר).
למי לא מומלץ להתחסן בחיסון נגד מחלת השפעת
- אם אתם חולים במחלת חום חריפה דחו את החיסון עד אחרי ההחלמה.
- במקרים נדירים, כמו תגובה אלרגיה חמורה או הופעה של תסמונת גיאן ברה בעקבות חיסון קודם נגד שפעת, ייתכן שמומלץ להימנע מלהתחסן. התייעצו עם הרופא או הרופאה המטפלים שלכם.
חשוב מאוד: אם יש לכם אלרגיה לביצים – יש ליידע את הגורם המחסן.
מיתוסים נפוצים על חיסון נגד שפעת
חיסון השפעת עלול לגרום לי להיות חולה
לא נכון!
בניגוד למה שנהוג לפעמים לחשוב, הווירוסים בחיסון נגד שפעת מומתים (Inactivated virus), כך שאי אפשר לחלות בשפעת מחיסון שפעת. אז למה נדמה שחליתם בגלל החיסון? יכול להיות שנדבקתם עוד לפני שהחיסון הקנה הגנה או שחליתם בווירוס אחר.
התחסנות אחרי מחלה בריאה יותר מהתחסנות באמצעות חיסון
לא נכון!
תחלואה בשפעת עלולה לגרום לסיבוכים קשים ואף למוות, בייחוד בקרב אנשים עם מחלות כרוניות ובני ובנות הגיל השלישי, בעוד שהסיכונים מקבלת חיסון קטנים בהרבה. גם אם חווים תופעות לוואי אחרי קבלת החיסון, הן אינן מסוכנות וחולפות במהירות, בניגוד למחלה שעלולה להסתבך ולסכן אתכם ממש.
אסור להתחסן אם לא מרגישים טוב
לא נכון!
אמנם אם חולים עם חום גבוה אז יש לדחות את החיסון עד אחרי ההחלמה, אבל אם מדובר בהצטננות קלה אין סיבה לדחות את החיסון. כל דחייה מותירה זמן נוסף בו תהיו חשופים להדבקה ולכן חשוב שתתחסנו בהקדם האפשרי בכל שנה