התוכנית הלאומית למניעת נפילות
נפילות הן איום אמיתי על הבריאות ועל איכות החיים, במיוחד אם עברתם את גיל 65. בכל יום נופלים כ-1,000 מבוגרים בישראל, מה שאומר שכל מבוגר שלישי בישראל נופל לפחות פעם אחת.
הסיכון לנפילות עולה עם הגיל: לפי סקר מ-2019
-
23.8%בני 65+
-
29.8%בני 80+
נכון שהרבה מהנפילות מסתיימות ללא חבלה משמעותית, אבל חלקן מובילות לחבלות, שברים, ואף למוות. נפילות הן הגורם המוביל בשבר ירך בגיל המבוגר.
משרד הבריאות השיק בשנת 2017 את התוכנית הלאומית למניעת נפילות כדי להציל חיים, למנוע תחלואה ולשפר את רמת הבריאות והתפקוד.
בכתיבת התכנית השתתפו, בנוסף למשרד הבריאות, מומחים רבים מתחומים שונים ביניהם מועצת הבריאות, תכנית אפשריבריא, קרן הסיעוד של המוסד לביטוח לאומי, ג'וינט-ישראל אשל, המועצה הלאומית לגריאטריה, תכנית ערים בריאות והמשרד לשוויון חברתי.
התכנית היא חלק מצעדים שונים שיוזם משרד הבריאות כדי להתמודד עם אתגרי הזיקנה ולהיערך אליו עם תוכניות שיבטיחו את איכות חייהם של נשים וגברים בגיל המבוגר וימנעו וידחו ככל האפשר הידרדרות רפואית.
מטרות ויעדי התכנית למניעת נפילות
- להעלות את המודעות לנפילות, דרכי מניעה וטיפול בקרב אנשי ונשות מקצוע במערכת הבריאות והציבור הרחב.
- להפחית את מספר הנפילות על ידי מניעה ראשונית – בניית תשתית לאורח חיים בריא.
- קידום בריאות, שיפור ושימור התפקוד של נשים וגברים בגיל המבוגר על ידי הנגשת שירותי הבריאות.
- שמירה על בטיחות הסביבה הביתית.
- קיום מחקר ופיתוח.
יישום התכנית למניעת נפילות
התכנית כוללת פיתוח יוזמות תקשורתיות לציבור הרחב ולקהל מקצועי, מתן תמריצים לקופות החולים, שירותי שיקום לאחר נפילה, ביקורי בית של אנשי מקצוע לבדיקת הבטיחות בבית ועוד. בנוסף, שיתוף של הרשויות המקומיות באמצעות מערכת תמריצים לרשויות המקומיות לקידום תזונה ופעילות גופנית נכונה במטרה למנוע נפילות וכן בתכנית "ערים בריאות" שאמורה לסייע להפוך אותן לידידותיות יותר לאזרחים ותיקים.
בנוסף, התכנית כוללת התערבות כלל ארצית במערכת הבריאות לשיפור הזיהוי וההערכה של נפילות מבוגרים והתערבות בהתאם לדרגת הסיכון של הפרט:
- איתור מסוכנות לנפילה - נפילות בעבר וקשיים בהליכה ובשיווי משקל.
- איתור גורמי סיכון ייחודיים לנפילות, כגון בתחום הטיפול התרופתי.
- הטמעת אבחנה למסוכנות לנפילה במערכת המחשוב של קופות החולים.
- מעקב אחרי נפילות בקהילה ובבתי חולים.
- מתן תמריצים לצוותים הרפואיים המטפלים על ביצוע מדידות בקרה על קשישים.
- הכשרת צוותי רפואה להטמעת התכנית למניעת נפילות, כולל איתור, קביעת רמת מסוכנות, הדרכת קשישים לפעילות גופנית והדרכה למניעת נפילות שמותאמת לגורמי הסיכון האישיים של המבוגרים.
- הגדרת הנחיות וסטנדרטים לטיפול מיטבי למניעת נפילות.
- הנגשת שירותי שיקום משמר לאנשים עם הפרעות הליכה ושיווי משקל.
התכנית תקדם קיום מחקר ופיתוח: יצירת תשתיות מידע לאומי כגון הקמת רשם ארצי בנושא נפילות, מימון מחקרים יישומיים בנושא מניעת נפילות, תיאום בין המידע של קופות החולים לבין נתוני המוסד לביטוח לאומי, מעקב מחקרי אחר יישום תכניות ההתערבות והישגיהן ופיתוח פתרונות דיגיטליים למניעת נפילות.