התמודדות עם חירום אצל אנשים עם דמנציה
בזמן מלחמה כולנו עלולים לחוות לחץ, חרדה ומצוקה רגשית ברמות שונות. עבור אנשים עם דמנציה ההתמודדות מורכבת אף יותר. הם עלולים להתקשות בהבנת השינוי במצב ובהתנהלות בהתאם. בנוסף, הם יתקשו להביע את המצוקה שהם חווים. לכן, מומלץ שבן משפחה או מטפל ישהו אתם בתקופות אלו.
התנהלות בבית עם אנשים עם דמנציה בתקופות חירום
- צמצמו חשיפה: אל תשאירו דיווחי חדשות פועלים כל הזמן כדי לא להגביר תחושות חרדה. גם צפייה בחדשות על מצב שקט אינו מומלץ כיוון שהתמונות עלולות לחזור על עצמן בעוד שאדם עם ירידה בזיכרון עלול לחשוב שמדובר על דיווח חדש בכל פעם.
- אל תשתפו או תראו לאנשים עם דמנציה תמונות או סרטונים קשים לצפייה.
- סדר יום: נסו ליצור סדר יום ככל האפשר וזכרו שעם דמנציה יש ימים טובים יותר ופחות, לכן ייתכן שפעילויות מסוימות יתאימו ביום אחד ויהיו קשות יותר לביצוע ביום אחר.
- שמרו על הבריאות: הקפידו על ביצוע פעילות גופנית בבית או בחוץ, תוך קרבה למרחב מוגן והמשיכו לאכול ולשתות כרגיל, ככל האפשר. למזון ולחוויית האכילה יש חשיבות רבה בשמירה על איכות החיים ובריאות הנפש.
- שתפו רק במה שחיוני: אין צורך לשתף בנוגע למה תעשו עם תהיה אזעקה. סביר שאדם עם דמנציה לא יזכור את המידע והשיחה עצמה עלולה ליצור תחושות מתח ולחץ.
חוברת הנחיות לשעת חירום לבני הגיל השלישי ובני משפחותיהם
היערכות בבית ובמרחב המוגן עבור אנשים עם דמנציה בתקופת מלחמה
- ודאו שהמעבר למרחב המוגן נגיש ושאפשר להגיע אליו בקלות, גם עם הליכון או עם כיסא גלגלים.
- אם המרחב המוגן או ממ"ד או חדר פנימי בבית, שקלו להעביר אליו את האדם עם הדמנציה.
- אם המרחב המוגן או מקלט משותף או חדר מדרגות, דאגו מראש שיהיה שם כיסא.
- דאגו לתיק במרחב המוגן ובו: בקבוק מים ומזון עמיד, אביזרים רפואיים, אביזרי עזר וסוללות גיבוי לציוד רפואי, בגדים להחלפה, מוצרי היגיינה, תרופות ורשימת תרופות מודפסת (כולל מינונים), עותקים של תעודות מזהות ומסמכים רפואיים חשובים, כסף מזומן ומפתחות.
- דאגו שיהיה בבית מספיק מזון, תרופות ומוצרים חיוניים נוספים כמו מטען לטלפון הנייד, סוללות, משרוקית וחפץ אהוב על האדם עם הדמנציה.
הכנו חוברת ייעודית לבני משפחה ולמטפלים באנשים עם דמנציה. בחוברת תמצאו מידע חשוב לתקופות חירום בנושאים הבאים ועוד:
- איך לשמור על סדר יום של אנשים עם דמנציה.
- דרכים להמשיך ולהקפיד על פעילות גופנית.
- הנחיות לאכילה ותזונה ודגשים לזמן חירום.
- שמירה על הבריאות הנפשית – של אנשים עם דמנציה ושל בני המשפחה והמטפלים שלהם.
חוברת דמנציה בתקופת חירום לבני משפחה מטפלים
החוברת מעניקה לבני משפחה ומטפלים באנשים עם דמנציה ידע וכלים להתמודדות בזמן מלחמה ובתקופות חירום. כלים אלו יסייעו לכם לשמר את איכות החיים של אנשים עם דמנציה ולהקל עליכם, בני המשפחה והמטפלים.