צוות חדר הלידה
כשתגיעי ללדת בבית החולים תפגשי את צוות חדר הלידה: את המיילדת, רופאי ורופאות נשים, רופאים ורופאות מרדימים וכוח עזר. רגע לפני, בואי נכיר את אנשי ונשות הצוות, תחומי האחריות של כל אחד ואחת מהם, מה את יכולה לבקש ומה כדאי לך לשאול בכל שלב.
לכל אחד ואחת מאנשי ונשות הצוותים תפקיד חשוב, שתורם לטיפול בך במהלך הלידה ואחריה, וכך גם לטיפול בתינוק או בתינוקת. כל אחת ואחד פועלים בנפרד אבל בשיתוף פעולה, כדי שתקבלי את הטיפול הטוב ביותר.
רופא או רופאת נשים
כשתגיעי למיון יולדות ובהמשך בחדר הלידה תפגשי רופא או רופאת שיבדקו אותך ואת העובר בהתאם לסיבה שבגללה הגעת למיון היולדות.
בחדר הלידה הרופא או הרופאה יגיעו לביקורים יזומים לפי הצורך ושיקול דעתם. בנוסף הם יקבלו עדכונים על ההתקדמות מהמיילדת שאחראית על הטיפול בך.
את המוניטור העוברי רואים הרופאים על צג בחדר הלידה וכך הם יודעים מה המצב של העובר שלך. בחלק מהמצבים תידרש נוכחות רופא או רופאת נשים בחדר הלידה שלך בזמן הלידה בהתאם לנהלי המחלקה בבית החולים בו את נמצאת. זה קורה בעיקר בלידות שיש בהן נטייה גבוהה יותר לסיבוכים בלידה או סיכוי גבוה יותר להתערבות רפואית, כמו בלידת תאומים, כאשר יש הערכת משקל גדולה של העובר ועוד.
גם במחלקות היולדות רופאי ורופאות הנשים עובדים וממשיכים לטפל לעקוב ולבדוק אותך ובהמשך הם האחראים על השחרור שלך הביתה ומתן המלצות להמשך מעקב לרופא או לרופאה הקבועים שלך.
אם יש צורך בניתוח קיסרי או לידת ואקום (לידה מכשירנית) – היא תבוצע על ידי רופא או רופאת נשים.
רופא או רופאה מרדימים
הרופא המרדים הוא לא חלק מצוות חדר הלידה הקבוע. כלומר, המרדים לא נמצא תמיד בחדר הלידה אלא מגיע לחדר הלידה כאשר הוא נקרא (בדרך כלל יגיע מחדר ניתוח או ממקום אחר בבית החולים) כשמתעורר צורך.
אם ביקשת אפידורל תפגשי את הרופא המרדים בשלב זה כי הוא האחראי על ביצוע אלחוש אפידורלי בלידה נרתיקית.
אם תעברי לידה בניתוח קיסרי (דחוף או מתוכנן), הרופא המרדים יהיה נוכח במהלך כל הניתוח. הוא מבצע את ההרדמה (לרוב זוהי הרדמה ספינאלית, הרדמה אזורית, אך לעיתים תידרש גם הרדמה כללית) ולאחר מכן, יהיה אחראי לעקוב אחרי המצב שלך, היולדת, ולעקוב אחרי מדדים חיוניים כמו לחץ דם, דופק, נשימה ועוד.
רופא או רופאת ילדים
בחלק מהלידות נדרשת נוכחות של רופא ילדים בחדר הלידה ולכן, תמיד יהיו רופא או רופאת ילדים במרחק קריאה מחדר הלידה, למקרה הצורך. תפקיד רופאי הילדים הוא לסייע לתינוק או לתינוקת במידת הצורך. זה יכול להיות סיוע קל (כמו שאיבת הפרשות) ויכול להגיע גם עד כדי תמיכה נשימתית וטיפול אינטנסיבי.
מיילד או מיילדת
המיילד או המיילדת היא למעשה אח, או אחות מיילדת (שבדרך כלל נקראים פשוט "מיילדת") שיש להם תואר ראשון בסיעוד ועברו בנוסף גם הכשרה של כשנה וחצי שכוללת לימודים מעשיים ובחינות שבסופם קיבלו רישיון ממשרד הבריאות לעסוק ביילוד.
כדי שתמיד תהיי בידיים טובות, בטוחות ומנוסות, מיילדים ומיילדות שעובדים בבתי חולים מחוייבים גם להתעדכן ולעבור הכשרות במגוון נושאים שרלוונטיים לתפקיד, כמו החייאת יילוד והחייאת מבוגרים, עיבוד חוויית לידה, טיפולים משלימים ותכנים נוספים שהתפקיד שלהם הוא להעניק לך, היולדת, חוויה חיובית וטובה וטיפול מקצועי לאורך כל שלבי הלידה.
בנוסף, מתוקף ההכשרה של המיילדים והמיילדות, הם יכולים לעסוק בנושאים נוספים כמו ביצוע מעקבי הריון בסיכון נמוך, קורסי הכנה ללידה, ליווי לאחר לידה והדרכה לטיפול ראשוני בתינוקות. לכל אלו יש נהלים והנחיות וכל המיילדים והמיילדות נדרשים לפעול לפי הנחיות משרד הבריאות.
תפקידי המיילד והמיילדת בחדר לידה
לכל מיילד ומיילדת יש ידע, הכשרה וכלים שבהם הם נעזרים כדי לאתר בעיות רפואיות ולתת להן פתרונות שמותאמים למצב האישי שלך. כאמור, תפקידם מתחיל ברגע שבו את מגיעה למיון יולדות והוא כולל כמה תחומי אחריות:
צוות כוח עזר
כוחות העזר הם חשובים ומשמעותיים בצוות חדר הלידה. הם אחראיים על השלמת ציוד חסר בחדר הלידה, הזמנת ציוד, סידור הציוד הנדרש, שמירה על הסדר במחלקה, סיוע למיילדת להעביר את היולדת למיטה נקייה ממיטת חדר הלידה ועוד.
עובדי ועובדות משק
עובדי ועובדות משק הם לרוב לא חלק מצוות חדר הלידה, אבל יתכן ותפגשי אותם כי הם אחראים על ניקיון המחלקה, ניקיון חדרי הלידה ופינוי האשפה. התפקיד שלהם חשוב מפני שהם יודעים את ריכוזי חומרי הניקוי שיאפשרו להימנע חלילה מהעברת זיהום אך ישמרו על הציוד בחדר הלידה.
בנוסף לתפקידים שפירטנו כאן יכול להיות שתפגשי עוד מטפלים או אנשי צוות במהלך השהות בחדר הלידה, למשל, מטפלים אינטגרטיביים - מטפלים ברפואה משלימה שיכולים לתת לך טיפולים במהלך הלידה.
בהמשך כאשר תועברי לאישפוז, איש שינוע יסיע אותך למחלקת יולדות שם תשהי עד השחרור מבית החולים.