שלבי הלידה
אם את בהריון ומועד הלידה שלך מתקרב, רוב הסיכויים שאת רוצה לדעת, כמו כל אישה שעומדת לפני לידה, כמה זמן תימשך הלידה שלך. אבל האמת היא שאין דרך לדעת זאת מראש ולכן, אי אפשר לתת תשובה מדויקת על כך. הבשורות הטובות הן שאפשר להסביר מה צפוי לך בלידה עצמה, שלב אחרי שלב. יכול להיות שהעובדה שתדעי מה עומד לקרות בכל שלב, תרגיע אותך מעט. לפני ההסבר על כל שלבי הלידה הפעילה, חשוב שתכירי את השלב הלטנטי ("סביל" בעברית).
השלב הלטנטי (סביל)
שלב זה הוא שלב מקדים ללידה ובו הגוף מכין את עצמו ללידה. השלב הלטנטי מתחיל עם הופעת צירים והוא נמשך עד לפתיחת צוואר הרחם לכ-3 עד 6 ס"מ וללא פתיחה משמעותית של צוואר הרחם. הצירים בשלב זה הם לא אחידים, הם יכולים להופיע באופן סדיר או לא סדיר, להגיע במרווחים ארוכים או קצרים יותר. במקביל אליהם, צוואר הרחם מתרכך ותיתכן גם ירידת הפקק הרירי. השלב הלטנטי נמשך עד מצב של פתיחה של 3-2 ס"מ. ברגע שהפתיחה רחבה יותר, מתחילה הלידה הפעילה.
שלב זה יכול להימשך בין מספר שעות למספר ימים ואפילו שבועות לפני התחלת לידה פעילה.
הלידה הפעילה
הלידה מחולקת לשלבים, כשכל אחד מהם נמשך זמן מסוים (פירוט השלבים בהמשך). אחת הדאגות של כל יולדת היא לגבי כמה זמן תימשך הלידה. חשוב שתדעי שזה נתון שמשתנה בין יולדת ליולדת, אבל על פי רוב, לידה ראשונה נמשכת זמן רב יותר מלידה חוזרת. כל השלבים מתרחשים בכל הלידות. חשוב לדעת שאם חלילה מופיעה בעיה בכל אחד משלבי הלידה, הלידה כולה יכולה לשנות את מהלכה.
צוואר הרחם והצירים: אם הכל מתנהל כשורה במהלך ההריון, צוואר הרחם ארוך וסגור והוא שומר על תוכן הרחם מפני העולם שמחוצה לו. הצירים במהלך הלידה גורמים לשינויים בצוואר הרחם, צוואר הרחם מתקצר ונפתח, עד שהוא נמחק ולכן הוא לא יפריע לעובר לצאת דרך הנרתיק לאוויר העולם.
ארבעת השלבים של לידה פעילה
-
מתחילת הצירים ועד למחיקה ופתיחה מלאה
-
מפתיחה מלאה ועד שהתינוק יוצא
-
אחרי יציאת התינוק ועד יציאת השליה
-
עד שעתיים אחרי יציאת השליה
טיפים של מיילדת מנוסה
- כדאי לזכור שכל המידע שהבאנו כאן, מסתמך על נתונים מספריים ומחקריים בלבד ושיש שוני רב בין יולדת ליולדת ובין לידה אחת לשניה. יש נשים בלידה ראשונה שיילדו מהר וכאלו שתגענה ללידה שניה והיא תתארך מעבר לצפוי. אין שום דרך לדעת מראש איך תתנהל הלידה ולכן מומלץ לך להגיע ללידה מצד אחד, עם כל ההתרגשות שבך לקראת המפגש עם התינוק או התינוקת, לנסות לחשוב חיובי ולתת אמון בצוות המקצועי שמטפל בך, אבל גם לקחת בחשבון שדברים יכולים להשתנות.
- עיכובים בשלבים שונים יכולים להיות בעקבות בעיות שונות, כמו צירים לא יעילים, עובר גדול, אגן קטן, ראש העובר נכנס באופן לא מיטבי לתעלת הלידה ועוד. לכן חשוב שתדעי מה צפוי לך בכל שלב ותביני כמה חשוב לאבחן ולטפל בכל בעיה שמופיעה במהלך הלידה ולעיתים אף לשקול שינוי בדרך הלידה.
- המטרה של כל לידה היא לא דרך הלידה או משך הזמן של הלידה, אלא רק שהאם והיילוד יהיו בריאים. גמישות מחשבתית והבנה שיכול להיות שיהיו שינויים תורמת ליכולת שלנו לקבל אותם ויכולה לגרום לחווית הלידה להיות טובה יותר עבורך.