ניתוח קיסרי
ניתוח קיסרי - הסיבות, ההכנה ומהלך הניתוח
ניתוח קיסרי הוא הליך רפואי במהלכו תינוקות מגיעים לאוויר העולם דרך חתך בדופן הבטן והרחם. הליך זה דורש הכנות מקדימות, הן מצד המרכז הרפואי והן מבחינת היולדת. ניתוח קיסרי יכול להיות מתוכנן, כזה שהוחלט עליו מראש (אלקטיבי), או כהליך חירום במקרים שונים, אחרי שמתחילה לידה רגילה.
אמנם ניתוח קיסרי נחשב למאוד נפוץ וכיום כ-20% מהלידות מסתיימות בניתוחים קיסריים, אבל עדיין מדובר בהליך ניתוחי שיש לו סיכונים וטבעי שהוא מלווה בחששות רבים. כדי לעזור לך להפיג מעט את המתח, כדאי שתכירי את כל הפרטים לגבי הניתוח וההרדמה, הסיבות האפשריות לביצועו, ההכנה לניתוח והשלבים השונים הכרוכים בו.
הסיבות לביצוע ניתוח קיסרי
ההתוויות לניתוח קיסרי מגוונות ונחלקות בין סיבות אימהיות וסיבות עובריות. בחלק מהמקרים אפשר לשקול ולבחון האם לבצע את הניתוח, או לאפשר לידה נרתיקית.
סיבות הקשורות ליולדת
- לידה שלא מתקדמת.
- עבר מיילדותי: לאחר ניתוחים קיסריים קודמים.
- הריון מרובה עוברים: ובהתאם למצגי העוברים ורצון היולדת.
- חסימה מכנית של תעלת הלידה.
- זיהום אימהי פעיל בנרתיק או בתעלת הלידה: מצב שעלול להדביק את התינוק או התינוקת ולגרום להם לתחלואה קשה, בין היתר, פגיעות עצביות ובעיות התפתחות שונות.
- שליית פתח: מצב שבו השליה חוסמת חלקית או באופן מלא את צוואר הרחם. במצב כזה ניתוח קיסרי הוא האפשרות היחידה.
- מומים מבניים ברחם: מצב הנבחן בהתאם למום, למצג העובר ולשיקול דעת רפואי.
- שליה נעוצה: מצב בו השליה משתרשת בצורה לא תקינה בשריר הרחם ועשויה לחדור דרך דופן הרחם לאיברים סמוכים, כמו שלפוחית השתן או המעיים.
- מחלות אימהיות שונות שלא מאפשרות לידה נרתיקית (מומי לב אצל האם, או מומים במערכת העצבים, בהתאם למום ולמידת חומרתו).
סיבות הקשורות לעובר
- חשד למצוקה עוברית: לפי ניטור עוברי או הערכה באולטרסאונד.
- מצג פתולוגי (מצג שאינו ראש): מצב שבו החלק המקדים התחתון הוא לא ראש העובר, לדוגמה מצג עכוז או מצג רוחבי.
- חשד למקרוזומיה: מצב שבו הערכת המשקל של העובר גדולה מ־4.5 ק"ג. במצב של סוכרת הריון, גם בהערכת משקל של 4.2 ק"ג, ההמלצה על פי רוב תהיה על ניתוח קיסרי - לפי שיקול דעת רפואי). לידה נרתיקית של תינוק או תינוקת בהערכת משקל גדולה מהווה גורם סיכון ל"פרע כתפיים", שבו קיים קושי בחילוץ הכתף העליונה בלידה. זהו מצב חירום העלול לגרום לנזקים משמעותיים, לתינוק או לתינוקת ולאם.
- הריונות מרובי עוברים, לפי שיקול דעת רפואי.
- רמת טסיות נמוכה לעובר.
- פגות קיצונית.
- מומים עובריים מסוימים.
- צניחת חבל הטבור: מצב שבו חבל הטבור מקדים את ראש העובר ונפגעת זרימת הדם בחבל הטבור הוא חירום המחייב ניתוח קיסרי מיידי.
רמת הדחיפות של ניתוח קיסרי
רמת הדחיפות של ניתוח קיסרי משתנה בהתאם למקרה:
מתוכנן (אלקטיבי)
ניתוח קיסרי מתוכנן מתבצע לפי תרחיש ידוע מראש, ממגוון סיבות: לאחר ניתוחים קיסריים קודמים, עובר לא במצג ראש, הריון תאומים כאשר הראשון לא במצג ראש ועוד.
דחוף
מדובר במצב שבו יולדת החלה תהליך של לידה רגילה ובשל סיבה רפואית דחופה, הקשורה במצב היולדת עצמה או העובר, מתעורר הצורך לסיים מיידית את הלידה. מצב כזה מחייב ניתוח, אך עדיין ניתן להתארגן לפעולה.
בהול
ניתוח קיסרי המבוצע באופן מיידי, במצב שבו יש חשד למצב חירום רפואי.
קביעת מועד לניתוח קיסרי מתוכנן
ניתוח קיסרי מתוכנן מראש מתבצע בדרך כלל לאחר שהושלמו לפחות 38 שבועות להריון. יש מצבים רפואיים אימהיים או עובריים שישפיעו על מועד ביצוע הניתוח, לפי שיקול דעתו של הרופא.
לקראת ניתוח קיסרי מתוכנן דרושים לך כמה דברים
-
1הפניה
כאשר הוחלט על ניתוח קיסרי מתוכנן, תקבלי מכתב הפניה מפורט מרופא או רופאת הנשים שלך ותתבקשי לפנות למרכז הרפואי שבו את רוצה לבצע את הניתוח. מומלץ ליצור קשר עם מזכירות חדר הלידה או לברר באתר של המרכז הרפואי את אופן קביעת התור לניתוח ושליחת המסמכים.
-
2טרום ניתוח
סמוך למועד הניתוח, תוזמני להליך "טרום ניתוח". ביום הזה יבצע הצוות הרפואי הערכה שלך, של העובר ושל ההריון, ולכן חשוב שתצטיידי בכל הבדיקות שבוצעו במהלך ההריון, בכרטיס מעקב ההריון ובכל מידע רלוונטי נוסף. במהלך היום תקבלי מידע במרפאת טרום ניתוח על מועד ההגעה ליום הניתוח ועל הפעולות שאותן צריך לבצע כהכנה. בנוסף, תקבלי מידע מפורט על ההליך ביום הניתוח וכן באשפוז שלאחריו. אם את מקבלת טיפול תרופתי קבוע – חשוב לברר מה מותר לך לקחת ומה להפסיק טרם ביצוע הניתוח (למשל, נוגדי קרישה).
-
3הפניה למיון יולדות
לאחר פתיחת גיליון רפואי, תופני למיון היולדות או למרפאת טרום ניתוח (ההליך משתנה בין המרכזים הרפואיים). שם תשאלי על ידי הצוות שאלות אודות ההריון ובריאותך הכללית, יעשו בירור לגבי רגישות לתרופות, חומרים או מזונות, יתעדו את מעקב ההריון שביצעת עד כה, ימדדו לך סימנים חיוניים (לחץ דם, דופק, חום), ייבדק החלבון בשתן ויבוצע מוניטור עוברי.
-
4בדיקה רפואית
רופא או רופאת נשים יבצעו הערכה לקראת הניתוח הקיסרי ויבקשו מידע לגבי בריאותך הכללית, היסטוריה מיילדותית ומעקב ההריון הנוכחי. לאחר מכן תעברי בדיקה גופנית, בדיקת אולטרסאונד להערכת מצב העובר, ולאחר הסבר מפורט על אודות הניתוח - תתבקשי לחתום אותך על טפסי הסכמה לניתוח קיסרי (כולל הסכמה לקבלת דם במידת הצורך). כמו כן, יילקחו ממך בדיקות דם לפי הצורך.
-
5בחינת רצון היולדת
אם את מעוניינת בנוהל "אפס הפרדה" והאפשרות קיימת במרכז הרפואי, שתפי את המיילד או המיילדת בבקשתך על מנת שיתארגנו בהתאם. שימי לב, לרוב ב"אפס הפרדה" בניתוח קיסרי יש צורך במלווה בחדר ההתאוששות ובמחלקה, עד שתחושי מספיק טוב ותוכלי להתנייד ולטפל בתינוק או בתינוקת באופן עצמאי.
כדאי לדעת
- כשמדובר בניתוח קיסרי מתוכנן, מרבית המרכזים הרפואיים מאשרים מלווה אחד בחדר ניתוח, ובתנאי שניתנה למלווה הדרכה מראש לגבי אופן ההתנהלות במהלך הניתוח (בדרך כלל ההדרכה באחריות המיילד או המיילדת). כמו כן, על המלווה לחתום על טופס ייעודי מראש.
- יש מרכזים רפואיים שמאפשרים לבחור בניתוח קיסרי ידידותי. בחלקם יש פרגוד שקוף המאפשר צפייה ברגע המרגש בו מוציאים את התינוק או התינוקת לאוויר העולם. במקרים מסוימים, כאשר האם והתינוק או התינוקת חשים בטוב ולא זקוקים להשגחה או טיפול מיוחדים - הצוות הרפואי יאפשר להניח את התינוק או התינוקת על בית החזה של האם, או "עור לעור" על ההורה השני עד תום הניתוח ומעבר ל"עור לעור" עם האם בחדר ההתאוששות. בנוסף, יש מרכזים בהם קיים נוהל "אפס הפרדה" בניתוח קיסרי מתוכנן - מצב שבו התינוק או התינוקת נמצאים עם האם (או עם ההורה השני) מהניתוח ברציפות, ללא הפרדה כלל, עד המעבר למחלקת יולדות. בחירה בקיסרי ידידותי וב"אפס הפרדה" מאפשרת לאם ולתינוק או התינוקת שלה חווית התקשרות ראשונית טובה.
הליך ההרדמה לפני הניתוח
בעת ההכנה לניתוח הקיסרי, רופא או רופאה ממערך ההרדמה יסבירו לך על הליך ההרדמה (בהתאם למידת דחיפותו של הניתוח ומגבלות היולדת בקבלת הרדמה מסוג מסוים) ויחתימו אותך על הסכמה להרדמה. לרוב הניתוח הקיסרי יעשה בהרדמה אזורית - אפידורלית או ספינאלית. הרדמה כללית תתבצע רק לעיתים נדירות.
ההכנה לקראת ניתוח קיסרי
-
1צום
יש להיות בצום של שמונה שעות לפני הניתוח.
-
2הסרת שיער
בחלק מהמרכזים הרפואיים תתבקשי להסיר שיער מאזור הניתוח, בהתאם למדיניות המרכז.
-
3ביום הניתוח
כאשר תגיעי למיון יולדות, תתקבלי על ידי מיילד או מיילדת, ישאלו אותך לגבי ההכנה הטרום ניתוחית בבית (צום, הסרת שיער, תכשיטים, עדשות מגע וכדומה). יבדקו לך סימנים חיוניים, יאזינו לדופק לב העובר או יבצעו מוניטור, ישאלו על קיומם של צירים או ירידת מים, ולבסוף יכינו את כל הציוד הדרוש לטיפול בתינוק או התינוקת שיוולדו בחדר הניתוח.
-
4נטילת סותרי חומצה
בחלק מהמרכזים הרפואיים, כחצי שעה לפני הניתוח תתבקשי ליטול תרופה סותרת חומצה בשתייה. נטילת התרופה מתבצעת על מנת למנוע שאיפת תוכן קיבה חומצי לריאות, אם תקיאי במהלך הניתוח כתגובה לחומרי ההרדמה.
-
5תחבושות אלסטיות
בהתאם למדיניות המרכז הרפואי, בחלק מחדרי הלידה חובשים את רגלי היולדת בתחבושות אלסטיות טרום הניתוח כדי למנוע היווצרות קרישי דם בשל חוסר תנועה. לעיתים משתמשים במכשיר פנאומטי מיוחד שנועד לשפר את זרימת הדם בוורידי הרגליים במהלך הניתוח ולאחריו.
-
6כניסה לחדר ניתוח
לחדר הניתוח תיכנסי בחלוק, ללא הלבשה תחתונה. תקבלי ערדליים (כיסוי לרגליים) וכובע חד פעמי לכיסוי הראש.
-
7הרכבת עירוי נוזלים
לקראת הניתוח ירכיבו לך עירוי נוזלים לצורך מתן נוזלים ותרופות.
-
8הרדמה
הצוות המרדים יבצע את הליך ההרדמה.
-
9הכנסת צנטר לשלפוחית השתן
לאחר ההרדמה, המנתח יכניס קטטר לשלפוחית השתן לצורך ריקונה והפחתת הסיכון לפגיעה בה במהלך הניתוח. בנוסף, לאחר הניתוח, הקטטר ישמש ככלי לניטור יציבות היולדת (מדידת תפוקת שתן כמדד לאובדן דם). את הקטטר מוציאים, לרוב, לאחר כ־6 עד 8 שעות מהניתוח.
-
10כיסוי אנטיביוטי חד פעמי
תקבלי אנטיביוטיקה מניעתית הניתנת כדי להפחית ולמנוע זיהומים בפצע הניתוח.
-
11הכנת היולדת
תהליך זה כולל את רחצת אזור הניתוח בחומר מיוחד, כיסוי היולדת בסדינים סטריליים, הקמת פרגוד המסתיר את האזור המנותח ווידוא כי אכן היולדת לא חשה את האזור שעומד להיות מנותח.
-
12הכנסת מלווה
אם מתאפשר, תורשה כניסת המלווה לחדר הניתוח.
נוכחות בחדר ניתוח
במהלך הניתוח נמצאים בחדר שני מנתחים המומחים ברפואת נשים; אח או אחות חדר ניתוח שתפקידם לסייע בניתוח, לדאוג להבאת הציוד ולתמוך בצוות המנתח; רופא או רופאה מרדימים שתפקידם לדאוג לכך שהיולדת תהיה משוחררת מכאב ולשמור על מצבה ההמודינמי של היולדת (כלומר לעקוב אחר לחץ דם ודופק, לתת תרופות ונוזלים); עוזר או עוזרת מרדים ומיילד או מיילדת.
בקיסריים מתוכננים הימצאות רופא או רופאת ילדים היא בהתאם לנוהל המרכז הרפואי (חשוב לציין כי בכל מצב, הם נמצאים במרחק קריאה מחדר הניתוח).
מהלך הניתוח
- ביצוע הניתוח: מבצעים חתך רוחבי נמוך בבטן התחתונה ופותחים את קיר הבטן בשכבות - עד שמגיעים אל חלל הצפק (פריטונאום). כאשר חושפים את הרחם, מבצעים חתך נוסף על הרחם. לרוב זהו חתך רוחבי נמוך. ייתכן ויהיה צורך בחתך שאינו רוחבי - בהתאם לשבוע ההריון, למצג ולמנח העובר - ובהתאם לשיקול דעת רפואי.
- משך הניתוח: ניתוח קיסרי ממוצע אורך כ־45 דקות (כולל ההכנה וההרדמה). תיתכן תוספת זמן בהתאם לסיבוכים במהלך הניתוח או הידבקויות בחלל הבטן.
- חילוץ היילוד: מתבצע בהתאם למנח שבו שוכב העובר. התינוק או התינוקת יעברו לטיפול ראשוני בעמדת היילוד, ביחד עם המלווה. בעמדה מבצעים הערכה ראשונית (משקל, חום גוף וסימנים חיוניים). לעיתים התינוק או התינוקת נזקקים למעט עזרה בשלב המעבר מהחיים העובריים לחיים שמחוץ לרחם, כגון שאיבת הפרשות, מתן חמצן ועוד.
- שיוך התינוק או התינוקת לאם: יתבצע שיוך בין האם לתינוק או התינוקת בעזרת צמידים (ידונים) עם מדבקת פרטי האם שאושרו על ידי היולדת. לאחר מכן, יעבירו את התינוק או התינוקת (בליווי ההורה השני) למחלקת יילודים או בהתאם לנהלי "אפס הפרדה" במרכז הרפואי.
- הפרדת השליה וסגירת החתכים: בזמן שהאח או האחות מטפלים בתינוק או בתינוקת, צוות המנתחים מפריד את השליה מהרחם, מוציא אותה, ולאחר מכן סוגר את השכבות בשלבים. לרוב סגירת החתך נעשית בעזרת סיכות, אך כיום יש טכניקות נוספות ואפשר לשאול לגביהן את המנתחים.
- קשירת חצוצרות: אפשר לבקש לבצע את הפעולה במהלך הניתוח הקיסרי. פעולת קשירת חצוצרות היא מצב בלתי הפיך, ולכן מתבצעת אצל יולדת שלא מתכוונת ללדת יותר. אם היולדת תתחרט בהמשך - היא תוכל להרות רק באמצעות טיפולי הפריה חוץ-גופית (IVF). הקשירה תוצע לנשים שעברו כמה לידות, ובעיקר אם בעברן כמה ניתוחים קיסריים.