לידה טבעית
לידה היא אחת החוויות העוצמתיות בחיי הנשים. לכל אישה יש "חזון" איך תיראה הלידה שלה. אם את חולמת על לידה טבעית, כדאי שתדעי שהיא יכולה להתקיים במרכז לידה טבעית או בחדר לידה טבעית שקיים בחלק מהמרכזים הרפואיים בארץ או בכל חדר לידה. לידה טבעית יכולה להתנהל גם בבית (לידת בית - הנושא נמצא בתהליך דיון והסדרה).
לידה טבעית לא כוללת שימוש בתרופות לזירוז לידה או אלחוש אפידורלי אבל היא כוללת ניטור עוברי לסירוגין לפי הנחיות. בנוסף בלידה טבעית יש צמצום התערבויות רפואיות לאחר הלידה.
את המונח "לידה טבעית" טבע רופא הנשים גרנטלי דיק ריד בספרו "הלידה הטבעית" שפורסם ב-1933. בספר דיק ריד טען כי הפחד מתהליך הלידה הוא הגורם להתארכות הלידה ולכאב העז בתהליך. הפחד לפי תפיסתו הוא זה שמזין את הקושי בתהליך הלידה וגורם לה להיות כואבת יותר. בספרו "לידה ללא פחד" (שיצא ב-1942) הוא טוען כי לידה טבעית היא הדרך הפשוטה והקלה ביותר ללדת. במהלך השנים, התפתחו שיטות וגישות שונות לניהול הלידה הטבעית וכיום הכוונה בלידה טבעית מתייחסת ללידה ללא התערבויות רפואיות ביניהן אלחוש אפידורלי, מתן תרופות במהלך הלידה שמזרזות את תהליך הלידה וללא כל התערבות רפואית נוספת.
יתרונות הבחירה בלידה טבעית
- תהליך מעצים: נשים רבות רואות בתהליך הלידה הטבעית חוויה מעצימה.
- תנועה בלידה: לידה טבעית מאפשרת להיות בתנועה מקסימלית במהלך הלידה ולקדם את הלידה בתנועה למשל, במקלחת, בישיבה על כדור פיזיו ועוד.
- יש נשים שלא יכולות לבצע אלחוש אפידורלי (למשל בשל בעיה מבנית בעמוד השדרה) ויתכן שהן ירצו לבחור בלידה טבעית ובהכנה להתמודדות עם כאבי הלידה בצורה טבעית.
הכנות ללידה טבעית
- בחירת חדר לידה: אם החלטת ללדת בבית חולים, כדאי שתערכי סיור בחדרי הלידה ותבדקי מה האפשרויות שהם מציעים ללידה טבעית והאם הם תומכים ברצונות שלך. למשל אם את רוצה ללדת לידת מים, כדאי שתבררי אם יש באזורך מרכז רפואי שמאפשר לידת מים. קבעי סיור בחדרי הלידה אותם החלטת לבדוק לעומק ושאלי את השאלות שרלוונטיות אלייך. בנוסף להנחיות משרד הבריאות (מופיעות בסוף העמוד), לכל מרכז רפואי מדיניות בנושא ניהול לידה טבעית: מומלץ שתבדקי מהם התנאים הסביבתיים שבית החולים מציע ועד כמה הם מתאימים לרצונות שלך: פרטיות, אינטימיות, תמיכה מילדותית, תאורה עמומה ושקט, אבזור בחדר הלידה ועוד, כל התנאים שיאפשרו לך לנהל לידה טבעית כפי שאת רואה אותה.
- מלווים בלידה: בחרי מלווה או מלווים שיכולים לתרום לתחושת הביטחון שלך במהלך הלידה, שיוכלו להתכונן איתך ללידה וברגע האמת יוכלו לתמוך בך.
- קורס הכנה ללידה: בחירת קורס הכנה ללידה התומך בגישה הטבעית ומקנה כלים ותרגול טובים.
- תכנית לידה: הכיני תכנית לידה מפורטת, אותה תשתפי עם המיילדת שתטפל בך והצוות הרפואי. דאגי שהמלווה יהיה שותף לתוכנית וידע מה לבקש בזמן שתהיי כאובה.
התמודדות עם כאב בלידה טבעית
יש שיטות רבות להתמודדות עם כאב בלידה טבעית. כל מרכז הרפואי בו תבחרי ללדת מציע שיטות מסוימות. כדאי לברר בסיור בחדר הלידה בו בחרת, מהן האפשרויות שיהיו לך להתמודדות עם הכאב. בין האפשרויות:
- טיפולים אינטגרטיביים: יש חדרי לידה שבהם אחד או אחת מחברי הצוות הם מטפלים ברפואה משלימה שיציעו לך טיפולים כמו דיקור, רפלקסולוגיה, עיסוי ועוד. כאמור, בכל מרכז רפואי אפשרויות שונות.
- לידת מים.
- מקלחת, מים חמימים או שהייה באמבטיה: חשוב לשים לב לטמפרטורת המים: מים חמים מדי יכולים לגרום לירידה בלחץ הדם ולתחושת עילפון.
- תנועה: התנועתיות מקדמת את תהליך הלידה בכלל ובפרט תנועת האגן, למשל בעזרת כדור פיזיו. תנועת האגן בלידה חשובה גם ליולדת וגם ליילוד, מקלה על הכאב ומסייעת בביסוס ראש העובר באגן.
- טכניקות שונות כמו דמיון מודרך, תרגילי נשימה, הרפייה, עיסויים, ותמיכה נפשית.
תנועה בלידה
מיילדות רבות מאמינות שתנועה מניעה את הלידה. אפשר לנוע בלידה טבעית אבל גם תחת אלחוש אפידורלי או בשימוש בגז צחוק (נייטרוס) במיטת חדר הלידה ולהיות בתנוחות שונות המקדמות את הלידה. התנועה מאפשרת ליולדת התמודדות טובה יותר עם כאב הצירים והלידה, מסייעת לעובר ברחם להתמקם, להתברג ולרדת בתעלת הלידה וכמו כן, מאפשרת ליולדת להיות פעילה במהלך הלידה ועל ידי כך, להתחבר לגוף שלה.
בשלב הראשון של הלידה, מומלץ לעשות תנועות אגן בתנוחות שונות: לעמוד תוך הישענות על מיטת חדר הלידה/במקלחת, לשבת על כדור פיזיו ולהניע את האגן בתנועות שונות, לשבת בישיבה זקופה גם במיטת חדר הלידה, בכריעה עם אגן פתוח, בעמידה על שש, בשכיבה על הצד וגם להיות באמבטיה או בבריכה.
בשלב השני של הלידה, כאשר ראש העובר עוד גבוה יש תנוחות שמסייעות להוריד אותו, למשל בשכיבה על הצד עם הרגל המשוחררת מונחת מחוץ לגבול המיטה. כל תנוחה בה האגן פתוח מגדילה את המקום ומאפשרת לעובר לרדת באגן. לאחר שראש העובר נמצא במקום המתאים לשלב הלחיצות, ניתן להתנסות בתנוחות רבות.
כל אחת תוכל למצוא במהלך הלידה את התנוחה בה היא מצליחה ללחוץ הכי טוב: שכיבה על הגב, בכריעה תוך אחיזה באמצעי עזר הקיימים בחדר הלידה (ישנם חדרי לידה המאובזרים עם מוטות/חבלים שמאפשרים לאחוז או להיתלות), עמידה על שש תוך כדי אחיזה במשענת המיטה המורמת, שכיבה על הצד עם הרגל המשוחררת מקופלת לכיוון בית החזה.
הגבלה בתנועה: יש מצבים רפואיים עובריים או אימהיים בהם תיתכן הגבלה בתנועה בלידה. למשל, אם יש צורך בניטור רציף שמתאפשר רק בשכיבה במיטה בשל חשד למצוקה עוברית או קושי בקריאת הניטור העוברי בתנועה. יתכן מצב בו בשלב הלחיצות המיילדת תבחר לפרק את החלק התחתון של המיטה (מתוך רצון לשמור על בטיחות של האם והעובר כגון בהערכת משקל גדולה בה יש צורך בשליטה מירבית על שלב יציאת התינוק) ולא תוכלי להיות בתנוחות הללו בשלב השני של הלידה.
במהלך ההריון מומלץ לתרגל את התנוחות והתנועות כך שכאשר תגיעי ללידה עצמה, תוכלי להתנסות בקלות בתנועות אותן הגוף כבר "מכיר" ומורגל בהן ותוכלי לבדוק בקלות מה מרגיש נכון וטוב עבורך.
דוגמאות ללידות טבעיות עם אפשרויות גמישות:
תנועה
יולדת בלידה ראשונה שמתארכת מעל הצפוי ומחליטה לבצע אלחוש אפידורלי כדי לנוח ולהתכונן לשלב השני של הלידה, תוכל לעיתים קרובות להיות בתנועה במיטה בתנוחות מסויימות בעזרת המיילדת ובהדרכתה. היולדת תוכל להיות בישיבה זקופה או לשכב על הצד לסירוגין (פעם על צד ימין ופעם על צד שמאל).
ניטור אלחוטי
יולדת שזקוקה לניטור עוברי רציף, תוכל לקבל ברוב חדרי הלידה מוניטור אלחוטי שאיתו היא תוכל להיות ניידת ואפילו להיכנס למקלחת ולהיות תחת מים זורמים, אם היא תרצה בכך כמובן.
אלחוש
יולדת שמרגישה כאב עז ומעוניינת בהקלה אבל לא רוצה לבצע אלחוש אפידורלי תוכל להיות במיטה ולהיעזר בגז צחוק (נייטרוס).
על מנת להגיע מוכנה ככל שאפשר, כדאי שתקראי ותעמיקי את הידע שלך בנושא, תתייעצי עם רופא או רופאת הנשים שלך, אחות מעקב ההריון או המיילדת שמלווה אותך.
הצוות הרפואי בלידה
המיילדת תסייע לך בכל דרך בה תבחרי ללדת להיות בתנועה ובתנוחה המקדמת את הלידה ולפי רצונך. הצוות הרפואי בחדר הלידה יסייע עד כמה שיוכל כדי שתהיה לך חווית לידה טובה. כדאי שתערבי את הצוות ברצונות שלך, תספרי לו מה חשוב לך וגם אם לא תתאפשר לידה טבעית, הצוות יוכל לנסות להגשים את הרצונות שלך עד כמה שאפשר במהלך הלידה.
על אף ההגדרה הברורה ללידה טבעית, רבות מהמיילדות לא פעם מעדיפות לראות את הלידה הטבעית כרצף בו כל האפשרויות קיימות מתוך מחשבה שהצרכים של היולדת והעובר יכולים להשתנות במהלך הלידה ואפשר לבצע חלק מהדברים גם כאשר חל שינוי.
אפשר לקרוא כאן בהרחבה על הצוות הרפואי בלידה
לסיכום, במהלך ההריון זה הגיוני שתרקמי חלומות ותבני ציפיות, אבל כאשר תגיעי לרגע הלידה המיוחלת כדאי שתזכרי לשמור על גמישות מחשבתית כי תהליך הלידה הוא דינמי ויכול להיות שיהיו בו שינויים בלתי צפויים. גם אם חלמת ללדת באופן הכי טבעי שאפשר, חשוב שתהיי קשובה לצרכייך המשתנים במהלך הלידה, תשמרי על ראש פתוח לאופציות שיתכן ולא שקלת בתכנון הלידה שלך ותזכרי שהמטרה שלך היא לידה בטוחה שתשמור עליך ועל התינוק או התינוקת שלך בריאים.
תקציר הנחיות משרד הבריאות לניהול לידה טבעית
תנאים ללידה טבעית בבתי חולים:
- הריון בשבועות 42-37.
- הריון בסיכון נמוך.
- עובר יחיד, במצג ראש.
ניטור עוברי תקין בקבלה לחדר הלידה (מיון יולדות). - ללא גורמי סיכון אימהיים (סוכרת הריון או טרום הריונית, יולדת בריאה).
- ללא ניתוח קיסרי בעברה או ניתוח רחמי אחר.
- ללא גורמי סיכון עובריים וביניהם: עיכוב גדילה תוך רחמי (IUGR), חשד למקרוזומיה (הערכת משקל גדולה), פגות מתחת לשבוע 36 והריון מרובה עוברים.
- מצבים רפואיים בעת הלידה אשר יצריכו שינוי וידרשו ניטור רציף ואולי אף התערבויות נוספות: ירידת מים מקוניאליים, דימום-בחשד להיפרדות שליה, ריבוי או מיעוט מי שפיר.
- יולדת שחל שינוי במצב הלידה העובר או היולדת או המעוניינת באלחוש אפידורלי תעבור למסלול לידה רגילה.
- שירות הלידה הטבעית במרכז רפואי ציבורי הוא ללא כל תשלום מהיולדת או מי מטעמה.
- בחוזר מצורף נספח המתייחס להמלצות המועצה הלאומית לרפואה נשים, נאונטולוגיה וגנטיקה, ההמלצות מתייחסות לאופן הניטור בכל שלב החל מהקבלה במיון היולדות ובהמשך לפי שלבי הלידה, פקיעת קרומים יזומה או ספונטנית, התייחסות לניהול כל שלב בלידה בגישת הלידה הטבעית.
- לכל מרכז רפואי מדיניות ונהלי עבודה משלו. תוכלי לברר על אופן ניהול הלידה הטבעית בהגיעך לסיור בחדר בלידה.