לידה שקטה
לידה שקטה הוא מונח המתייחס ללידת עובר ללא רוח חיים, לאחר שבוע 22 (באופן מכוון או טבעי), כולל אובדן במהלך הלידה עצמה.
אובדן הריון ולידה שקטה הוא לרוב אירוע קשה ומטלטל עבור ההורים, שברגע אחד התנפץ חלומם והם מוצאים את עצמם מתמודדים עם צער גדול ואבל.
אי אפשר להשוות בין זוג אחד שחווה לידה שקטה לזוג אחר. כל הורה מתאבל בדרך אחרת, שנעה בין קשת הרגשות השונים: בכי, כעס, תחושת אי צדק, האשמה עצמית ועוד. בין אם הלידה השקטה התרחשה בעקבות גורם סיכון שהיה ידוע או בשל אבחון מום קשה שבעקבותיו התקבלה החלטה לסיים את ההריון - ההתמודדות עם האובדן היא קשה והתחושות האלה הן טבעיות לחלוטין.
גורמי הסיכון
לצערנו, לידה שקטה היא לא מצב נדיר, ובישראל מדובר על כ-1.8% לידות בשנה.
ככלל, אפשר לומר כי יש כמה מצבים רפואיים שמגבירים את הסיכון ללידה שקטה:
- נשים עם עודף משקל.
- הריון מרובה עוברים.
- זיהומים תוך רחמיים.
- סוכרת.
- יתר לחץ דם.
- מחלות אוטואימוניות.
- מחלות כליה.
- מחלות בלוטת התריס.
- גיל אימהי מתקדם.
כמו כן, כיום כבר ידוע כי גם להפרעות גנטיות אצל העובר יש השפעה ישירה על הסיכוי ללידה שקטה.
למידע נוסף על הריון בסיכון גבוה
התמודדות לאחר האובדן ותמיכה מהסביבה
חשוב לדבר על המקרה כדי להתמודד עם האירוע, לעבד את הדברים עם עצמכם וביניכם ולשתף את הסביבה הקרובה בתחושות וברגשות.
כדי להקל על ההתמודדות כדאי לשקול להצטרף לקבוצות תמיכה רלוונטיות שיכולות להיות אוזן קשבת מתאימה, לפנות לעזרה מקצועית פסיכולוגית או פסיכיאטרית במידת הצורך, ובמקרים מסוימים לשלב טיפול תרופתי.
כבר בבית החולים תקבלו תמיכה רגשית ומקצועית מהצוות הרפואי, המיילדותי והסוציאלי. בעזרתם אפשר להצטרף לקבוצת תמיכה מתאימה, ובמקביל להיעזר בקבוצות תומכות בפייסבוק ובאתרי אינטרנט ייעודיים לנושא.
למידע נוסף בחוזר המפרט את עקרונות הטיפול והתמיכה ביולדת
כל החלטה היא נכונה
התהליך של לידה שקטה הוא קשה ומאתגר עבור ההורים והיולדת בפרט. הצוות הרפואי מנסה להיות שם בשביל היולדת ולתת לה את מה שהיא צריכה ברגעים קשים אלה. אחת הסוגיות הקשות בתהליך היא החלטת ההורים האם לראות את היילוד לאחר הלידה. ההחלטה במקרה זה היא רגשית ואישית ונתונה לשיקול דעתה הבלעדי של היולדת ושל בן או בת הזוג.
סוגיות מורכבות נוספות שצריך להכריע בהן עוסקות בתנאי הקבורה מול חברה קדישא - האם להשתתף בקבורה והאם לאפשר נתיחה לאחר המוות.
מחקרים שנערכו בנושא התמודדות ההורים עם לידה שקטה, מצאו כי מתן שם ליילוד מסייע לעבד את תהליך האבל והאובדן. בחדרי הלידה בבתי החולים מנסים לסייע בתהליך באמצעים שונים, למשל מתן חפץ שמסמל את היילוד כמו כובע, תדפיס של כף היד או כף הרגל, ידון של היילוד ועוד. עם זאת, לא מעט הורים שחוו לידה שקטה חשים שאין להם צורך בסמלים מוחשיים. מבחינתם, המציאות מוחשית ביותר.
תפקידו של הצוות המלווה הוא לספק להורים, את המידע שנדרש להם כדי להחליט איך הם רוצים להתמודד עם סוגיות אלה, אך ההחלטה הסופית היא שלהם בלבד, וכל החלטה היא החלטה נכונה.
ממשיכים הלאה לצד האובדן
רגשות האשם שעלולים להתעורר בקרב ההורים לאחר לידה שקטה מובנים וטבעיים בהחלט. קשה, בעיקר ליולדת, להימנע ממחשבות אלה. אך חשוב לזכור שכהורים, עשיתם את הכי טוב שאתם יכולים, בכל רגע נתון, עם המידע שעמד לרשותכם ועם המעקב הרפואי שליווה את ההריון. גם הרצון למצוא "אשמים" הוא מובן במצב רגיש זה, ועם כל הקושי שבדבר, חשוב לזכור שברוב המוחלט של המקרים אין אשמים.
תנו לעצמכם את הזמן והמקום להתאבל, גם ביחד כזוג וגם כל אחד בנפרד. סביבה תומכת, מכילה ומחבקת ועזרה מקצועית בעת הצורך, יעזרו להתמודד עם הקשיים, לעבד את האירוע הטרגי שעברתם ולהרגיש מוכנים לקראת חזרה לשגרה.
לצד זה, חשוב לשים לב לסימנים שיכולים להעיד על דיכאון לאחר לידה אצל היולדת וגם אצל בן או בת הזוג, כמו בעיות שינה וחוסר תיאבון או אובדן עניין בחיים. במקרה כזה חשוב להקל על הסבל על ידי טיפול ותמיכה מקצועית.
וכמובן לא לאבד תקווה! זכרו שגם אחרי לידה שקטה לרוב אפשר לחוות הריון נוסף, בריא ותקין ולצאת בידיים מלאות.