רעלת הריון ויתר לחץ דם
יש כמה מחלות יתר לחץ דם הריוני, שניתן לזהות בבדיקות לחץ דם ושתן המתבצעות כחלק ממעקב ההריון. אחת מהן, הכוללת עלייה בלחצי דם ומופיעה לראשונה אחרי השבוע ה-20, מוגדרת רעלת הריון (Preeclampsia). על אף השם המרתיע, תשמחי בוודאי לשמוע שרעלת ההריון חולפת בעקבות הלידה עצמה. התופעה נפוצה יותר, אך לא ייחודית, אצל נשים בהריון ראשון, אצל נשים שבמשפחתן יש עבר של רעלת הריון ואצל נשים שסבלו מרעלת הריון שהתחילה לפני השבוע ה-32 בהריון הקודם. מצבים רפואיים נוספים - כמו הריון מרובה עוברים, השמנת יתר, מחלה כלייתית או יתר לחץ דם כרוני - מעלים את הסבירות לרעלת הריון. יש תיאוריות שונות לגבי הגורם למחלה, אך מחקרים חדשים סבורים כי רעלת הריון נגרמת בשל הפרשת חלבון מסוים לזרם הדם בגוף האם הגורם לפגיעה בכלי הדם שלה.
שכיחות וגורמי סיכון לרעלת הריון
- לידה ראשונה.
- קדם רעלת הריון בהריון הקודם.
- יתר לחץ דם כרוני או מחלת כליה בסיסית.
- היסטוריה של מחלות קרישיות יתר (טרומבופיליה), בעיקר מסוג APLA.
- הריון מרובה עוברים.
- הריון לאחר טיפולי פוריות.
- היסטוריה משפחתית.
- סוכרת סוג 1 או 2.
- השמנה.
- לופוס.
- גיל 40 ומעלה.
סימני אזהרה לזיהוי רעלת הריון
אומנם אנחנו שומעים עליה לא מעט, אבל רעלת הריון נחשבת לתסמונת נדירה יחסית, העלולה להכניס את האישה ההרה להגדרת "הריון בסיכון גבוה". רעלת הריון מתאפיינת ביתר לחץ דם ובאובדן חלבון בשתן. זהו מצב שבו מתרחשת פגיעה רב-מערכתית בדפנות כלי הדם בגוף האם. פגיעה זו עלולה לגרום לעלייה בלחץ הדם עד כדי נזקים לאיברים שונים, ביניהם כליות, כבד ומוח. כאשר נפגעת זרימת הדם לשליה - ייתכנו גם הפרעות בגדילת העובר.
נשים עם רעלת הריון סובלות לפעמים גם מכאבי ראש חזקים, מטשטוש ראייה, מסחרחורות ומכאב חזק ממושך בחלק העליון של הבטן (שלא מגיב לטיפול ולא נובע מסיבה אחרת). ייתכנו תופעות נוספות כגון נפיחות פתאומית של הידיים והפנים שלא עוברת במנוחה ועלייה פתאומית במשקל (יותר מחצי ק"ג ליום). מצבים אלה יכולים להוות סימני אזהרה אך ייתכנו גם בהריונות תקינים.
הרפואה מאבחנת דרגות חומרה שונות של רעלת הריון. החמורה שבהן עלולה לגרום לפרכוסים, להפרעות בתפקודי הכבד, ולעיתים נדירות מאוד אף למות האם. אחת ההשפעות של רעלת הריון חמורה על האם היא תסמונת HELLP - פירוק מוגבר של תאי דם אדומים, הפרעה בתפקודי כבד וירידה בכמות טסיות הדם. זוהי תסמונת מסכנת חיים. ככל שרעלת ההריון מתפתחת בשלבים המוקדמים יותר של ההריון, כך גם ההשפעה על גדילת העובר תהיה משמעותית יותר.
הקשר בין מעקב הריון לרעלת הריון
לא לחינם הצוות הרפואי חוזר ומבקש מנשים בהריון להגיע לבדיקות קבועות אצל האחיות ולעקוב אחר החלבון בשתן ומדדי לחץ הדם כבר מתחילת ההריון. בדיקה זו חשובה ויכולה לסייע באיתור מוקדם של עלייה בלחץ הדם והתפתחות רעלת הריון, והיא חשובה עוד יותר אחרי השבוע ה-20. עם זאת, חשוב להדגיש כי לא כל עלייה בלחץ הדם מתפתחת לרעלת הריון.
כשתגיעי לבדיקה או למעקב אצל האחיות במהלך ההריון, תתבקשי לבצע מדידות לחץ דם ובדיקת חלבון בשתן.
- מדידת לחץ הדם נעשית בישיבה, כשאת נמצאת לפחות עשר דקות במנוחה ועם שרוול זרוע מתאים.
- ערכים תקינים ללחץ דם הריוני הם מתחת ל-140/90 ממ"כ.
דרכי הטיפול ברעלת הריון
בוודאי תשמחי לדעת, שרעלת הריון חולפת בעקבות הלידה עצמה. עד ללידה, אופי הטיפול נקבע לפי חומרת המחלה וגיל ההריון. הטיפול השמרני תומך בלחץ הדם וכולל מעקב תכוף אחר המדדים שלך ושל העובר. במקרים חמורים - יוחלט על התערבות וקידום הלידה (השראת לידה).
רעלת הריון קלה: הטיפול כולל מעקב צמוד כדי שתגיעי ללידה במועד (37 שבועות הריון מלאים). בדרך כלל אין צורך בטיפול תרופתי להורדת לחץ הדם, אלא במקרים של ערכי לחץ דם גבוהים מאוד (מעל 160/110). אין כל מניעה ללדת בלידה רגילה, ולעיתים הרופאים ימליצו על השראת לידה כדי לזרז את תחילתה.
רעלת הריון חמורה: רעלת הריון מוקדמת, המופיעה לפני שבוע 34, בדרך כלל תוגדר כחמורה. המשמעות היא אשפוז לצורך מעקב תכוף אחר מדדי האם והעובר. אם יהיה סיכון מוגבר וצורך ליילוד מוקדם - יומלץ על מתן זריקות סטרואידים להבשלת ריאות העובר. במקרים מסוימים אף מוצע טיפול במגנזיום (Magnesium Sulphate) תוך־ורידי כדי לצמצם את הסיכון לפרכוסים. הטיפול דורש הכנסת קטטר לשלפוחית השתן כדי לעקוב אחר תפוקת השתן ומעקב סימנים חיוניים המבוצע בחדרי לידה, בתנאים הדומים לטיפול נמרץ, תחת השגחת מיילדות. לרוב, אין מניעה ללדת בלידה רגילה, אך הצוות הרפואי יחליט על מועד ואופן הלידה בהתאם לתנאים, לחומרת המצב ולשבוע ההריון.
רעלת הריון מאוחרת: מופיעה אחרי שבוע 34 ובדרך כלל תהיה המלצה על השראת לידה - התערבות רפואית לקידום הלידה.
מה לגבי אפידורל?
תשמחי לשמוע שגם בעת לידה מוקדמת או ניתוח קיסרי בעקבות רעלת הריון, אלחוש אפידורלי והרדמה אזורית נחשבים אמצעים בטוחים ויעילים. במקרים מסוימים, הם אף עדיפים על הרדמה כללית.
המלצות להמשך מעקב אחר האישה
לאחר הלידה, רעלת ההריון חולפת כמובן והתסמינים פוחתים ונעלמים בהדרגה. כיולדת טרייה, תשוחררי הביתה עם הרך הנולד ועם המלצות להמשך מעקב, בהתאם למידת החומרה של רעלת ההריון ממנה סבלת. ככלל, יולדות שסבלו מרעלת הריון צריכות להימנע מגורמים המעלים סיכון למחלות לב וכלי דם, ביניהם - עודף משקל, עישון, אי-פעילות גופנית, סוכרת וכולסטרול גבוה. ככלל, במקרים של רעלת הריונית חמורה, בהריון הבא היולדות יצטרכו להיות במעקב הריון בסיכון גבוה ויומלץ להן על טיפול מונע באספירין, החל מהשבוע ה-12 להריון.
- אם אובחנת עם רעלת הריון מוקדמת - את נמצאת בסיכון מתמשך למחלות כלי דם, כולל מחלת לב כלילית, אירועים מוחיים ומחלות אי ספיקת כליות. סיכון מוגבר זה מחייב להמשיך במעקב רפואי גם לאחר הלידה.
- אם אובחנת עם רעלת הריון חמורה ויילדו אותך לפני שבוע 34 - עלייך לבצע בירור של קרישיות יתר נרכשת בתום משכב הלידה.