הסדרי קבורה לאחר אובדן הריון
זר לא יבין זאת. קשה לתאר במילים את תחושות הצער והבלבול שייתכן ותחוו לאחר אובדן הריון בעקבות הפלה או לידה שקטה או מות תינוק או תינוקת רכים. טבעי להרגיש אבל וקושי לעכל את המצב ולהבין את השלכותיו.
עם זאת, למרות הקושי הרב, בשלב זה תצטרכו לקבל מספר החלטות בכל הנוגע להיבטים של הפרידה, הלוויה והקבורה. כדי לסייע לכם ברגעים קשים אלו, אנו מביאים כאן את ההנחיות הארציות הנוגעות להסדרי קבורה. הנחיות אלה תוכננו בשיתוף פעולה בין משרד הבריאות, המוסד לביטוח הלאומי והמשרד לשירותי דת. בתקווה שהמידע יסייע לכם לקבל החלטה בנושא כאוב זה.
סיוע לאחר אובדן ופרידה
הצוות הרפואי בבית החולים ילווה אתכם בתהליך, ובעיתוי המתאים יידע אתכם על אפשרויות הפרידה ועל חברות הקבורה המורשות.
ההחלטה האם לראות את היילוד לאחר הלידה, תלויה ברצון ההורים בלבד והיא תתועד בטופס מיוחד שישמר ברשומות הרפואיות של האם. חשוב גם להוסיף, כי אין כאן בחירה נכונה ולא נכונה, אלא מדובר בהחלטה אישית בלבד, הטובה לכם לאותו הרגע.
במקביל, אפשר לקבל תמיכה רגשית ומקצועית על ידי הצוות הרפואי והסוציאלי של המרכז הרפואי, כולל הפניה לקבוצת תמיכה מתאימה.
סידורי קבורה והשתתפות המשפחה
נושא מורכב נוסף שתצטרכו להתמודד איתו לאחר האובדן, הוא סידורי הקבורה. לפני שתיגשו לקבל החלטות, חשוב שתכירו את ההגדרות השונות של האובדן, הנקבעות לפי גיל ורמת קרבה. הגדרות אלה משפיעות באופן ישיר על אופן הטיפול בנושא הקבורה ורמת השתתפות ההורים בתהליך:
נפלים
עוברים שנפטרו ברחם עד גיל 20 שבועות הריון (22 שבועות מתאריך הווסת האחרון) או שמשקלם פחות מ-500 גרם. אם יוחלט בבית החולים על צורך בנתיחת נפל, יש צורך לקבל את הסכמת אחד מכם, ובתנאי שההורה השני אינו מתנגד. סידורי הקבורה של נפלים נחלקים לשניים:
נפלים עד 12 שבועות
- ייקברו ללא נוכחות ההורים בקבר אחים משותף, בחלקה ייעודית, ומקום הקבורה לא יהיה ניתן לזיהוי.
- הטיפול יהיה באחריות בית החולים בתיאום עם חברות הקבורה.
נפלים לאחר 12 שבועות
- ייקברו בנפרד ללא נוכחות ההורים בחלקה ייעודית ומתחם הקבורה יהיה ניתן לזיהוי.
- הטיפול יהיה באחריות בית החולים בתיאום עם חברות הקבורה.
- במקרה חריג של נפל שלם לאחר 12 שבועות, תוכלו לבקש לקבור עצמאית בקבורה פרטית על חשבונכם.
עוברים מתים
עוברים שנפטרו ברחם לאחר תום 20 שבועות הריון, או שנפטרו ברחם לפני שמלאו 20 שבועות הריון, אך משקלם 500 גרם ומעלה. הקבורה תיערך בנפרד, בחלקה ייעודית, וההורים יוכלו לדעת את מיקום מתחם הקבורה.
תינוקות רכים
תינוקות שנפטרו במהלך 30 ימי חייהם הראשונים או תינוקות שנפטרו לאחר שמלאו 30 ימים מלידתם, אך היו חולים ולא יצאו משערי בית החולים. הקבורה תיערך בנפרד, בחלקה ייעודית, ואפשר יהיה לזהות את מיקום הקבורה המדויק.
אפשרויות קבורה
חברות קבורה מורשות עוסקות בקבורת נפלים, עוברים ותינוקות רכים. רשימת החברות מתפרסמת באתר המשרד לשירותי דת.
אפשרויות הקבורה המתבצעות בידי חברות אלה הן:
חשוב לדעת
חשוב לדעת
- לא כל חברות הקבורה עוסקות בקבורת נפלים, עוברים או תינוקות רכים, ולכן ייתכן שהקבורה תתבצע רחוק ממקום המגורים. תוכלו לפנות בכל עת אל משרדי הקבלה בבתי החולים לצורך קבלת פרטי חברת הקבורה הרלוונטית לכם (מתייחס לאובדן שהתרחש מתחילת 2015 ואילך).
- אם מתעוררים קשיים או עולות שאלות בנוגע לתהליך, אפשר לפנות לחטיבת הרפואה במשרד הבריאות: בטלפון: 02-5080739 או 02-5080740, בימים א'-ה', בין השעות 08:00–15:00 (לא כולל ערבי חג וחול המועד).
מידת מעורבות המשפחה בקבורה
ההחלטה לגבי מידת המעורבות שלכם בנושא הקבורה היא אישית ונתונה לרחשי לבכם. אם ההורים לא כשירים לקבל החלטה, תתבצע פנייה אל בן משפחה בוגר אחר: בן או בת זוג, הורה, אח או אחות של אחד מההורים.
- אם תבחרו לוותר על מעורבות, בית החולים יטפל בנושא הקבורה מול חברות הקבורה.
- אם תרצו להיפרד מהיילוד בבית החולים בלבד ולא לקחת חלק בקבורה, הצוות הרפואי יתאם את נושא הקבורה בבית העלמין אל מול חברות הקבורה.
- אם תרצו להשתתף בתהליך הלוויה והקבורה - הצוות הרפואי בבית החולים יפנה אתכם אל אחת מחברות הקבורה.
סיוע נפשי על רקע האובדן
כל מקרה של אובדן הריון מטופל באופן אישי על ידי מתאם או מתאמת מטעם בית החולים (אח או אחות מוסמכים/עובד או עובדת סוציאליים) שאחראים על הקשר בין ההורים לבין הגורמים הרפואיים והפסיכוסוציאליים במרכז הרפואי, ומהווים עבורם כתובת לקבלת מענה רגשי ושמירה על הרצף הטיפולי.
לאחר השחרור יועבר הליווי אל מתאם או מתאמת מהקהילה, שיהיו אחראים בין היתר גם על מתן מידע לגבי שירותים שונים המוצעים על ידי קופת החולים: קבוצות תמיכה, מרפאות לבריאות הנפש, ליווי רגשי לקראת ההריון הבא וכדומה.
בכל מקרה שאתם חשים מצוקה נפשית או רגשית על רקע האובדן ומרגישים צורך בקבלת ייעוץ ותמיכה, אפשר לפנות לעזרה מהמתאם או המתאמת שמונו עבורכם. במקביל, חשוב גם שתתנו לעצמכם זמן לעבד את הכאב, הקושי והאובדן, ביחד כזוג וגם כל אחד בנפרד.