מידע

לפי גיל

סיסי שליה וצ'יפ גנטי

20 נובמבר 2024

השליה נמצאת על דופן הרחם ומחברת בין העובר לאם. תפקידה הוא לספק לעובר את כל תצרוכת האנרגיה והחמצן. בשליה יש אזור של סיסים, שכל אחד מהם מכיל תאים שמטענם הגנטי זהה למטען הגנטי של העובר.

כדי לבדוק את המטען הכרומוזומלי של העובר ולאבחן מחלות גנטיות, למשל תסמונת דאון, בשלב מוקדם של ההריון (שליש ראשון) אפשר לבצע בדיקת סיסי שליה (CVS). במהלך הבדיקה, המתבצעת משבוע 11 עד סוף שבוע 13 להריון, נלקחת דגימה קטנה מרקמת סיסי השליה. הדגימה מועברת למעבדה לשם הפקת דנ"א מהתאים שהתקבלו בדגימה וביצוע בדיקת צ'יפ גנטי (CMA) או בדיקות גנטיות אחרות (דגימת התאים נשמרת במעבדה עד לסיום הבדיקה למקרה שיהיה צורך בעוד חומר גנטי).

את הבדיקה אפשר לבצע בשתי דרכים (בהתאם למיקום השליה), שתיהן תחת בקרת אולטרסאונד:

  • דרך הנרתיק

  • דרך דופן הבטן

שלבי הבדיקה

בדיקת סיסי שליה מתבצעת בכמה שלבים, על מנת לשמור על בריאותך ועל בריאות העובר:

בשלב הראשון הרופא או הרופאה יבצעו בדיקת אולטרסאונד לאיתור מיקום העובר בשק מי השפיר, מיקום השליה ומבנה הרחם - לשם קבלת החלטה על אופן ביצוע הבדיקה.

אם הוחלט על בדיקה דרך הנרתיק, יחוטא הנרתיק לפני החדרת הקטטר. אם הוחלט על בדיקה דרך דופן הבטן, יחוטא אזור החדרת המחט. בשני המקרים המטרה היא לשמור על סטריליות מירבית.

  • בדיקה דרך הנרתיק: לאחר החיטוי, הרופא או הרופאה יכניסו ספוקולום (מפסק נרתיקי) ודרכו יחדירו קטטר לצוואר הרחם לכיוון השליה ומשם ישאבו דגימה מהסיסים.
  • בדיקה דרך דופן הבטן: הרופא או הרופאה יחדירו מחט דקה דרך קיר הרחם אל השליה, ממנה ישאבו מעט סיסים.

בשתי הדרכים החומר הנשאב ישלח ישירות למעבדה, לשם בדיקת כרומוזומי העובר, או לביצוע בדיקות גנטיות אחרות שיש לגביהן המלצה מייעוץ גנטי.

חשוב לדעת

חשוב לדעת

חשוב לדעת

חשוב לדעת