בדיקות סקר לגילוי תסמונת דאון ומומים נוספים בהריון
תסמונת דאון (טריזומיה 21) נובעת לרוב משיבוש בחלוקת הכרומוזומים, אשר חלה ברוב המקרים עוד לפני החיבור שבין הזרע לביצית (ההפריה). כיום אין עדיין אפשרות למנוע את השיבוש הזה במנגנון החלוקה, כך שלמעשה כל אישה, בכל גיל, יכולה ללדת תינוק או תינוקת עם תסמונת דאון. מידת הסיכון תלויה בעיקר בגיל האם, והיא גבוהה יותר ככל שהאם מבוגרת יותר. קיימים מצבים משפחתיים נדירים ביותר, שבהם יש סיכון גבוה במיוחד לתסמונת דאון בשל שינוי כרומוזומלי מאוזן אצל אחד ההורים. נטילת תרופות מסוימות במהלך ההריון יכולה גם כן להגביר את הסיכון לשיבוש בחלוקת הכרומוזומים.
כיום קיימות מבחר בדיקות סקר לאיתור הריון בסיכון גבוה להולדת עובר עם תסמונת דאון.
בדיקות הסקר לגילוי תסמונת דאון הן סדרה של בדיקות דם ובדיקות אולטרסאונד, הנערכות בהתאם לשלבי ההריון, מחושבות בשילוב עם גיל האם ושבוע ההריון, ובסופן בעזרת תוכנת מחשב מיוחדת מתבצע שקלול הקובע את רמת הסיכון להולדת עובר עם התסמונת. בדיקות אלה הן סטטיסטיות ואמינותן אינה 100%.
כדי להקל על התהליך ולעשות לך סדר, מצורפת כאן רשימת כל בדיקות הסקר הקיימות לגילוי תסמונת דאון, מהי מטרתן, מתי יש לבצע כל אחת מהן והאם היא כרוכה בתשלום. לך נשאר לקבל החלטה אילו בדיקות תרצי לבצע ולברר מול קופת החולים שלך היכן תוכלי לבצע את הבדיקה בהתאם למקום המגורים.
בדיקות דם
בדיקה מוקדמת (סקר שליש ראשון)
- מה בודקים: בדיקה המודדת את רמת 2 המדדים PAPP-A ו-HCG בדמה של האם. תוצאות בדיקות הדם משוקללות עם תוצאות השקיפות העורפית (ראי בהמשך), ולכן מומלץ לבצע אותן בסמוך למועד בדיקת השקיפות העורפית.
- מתי נערכת הבדיקה: משבוע 11 עד סוף שבוע 13 להריון.
- מטרת הבדיקה: איתור של עוברים בסיכון מוגבר לתסמונת דאון.
- זכאות: הבדיקה כלולה בסל הבריאות מבוצעת בכל המעבדות של קופות החולים עם הפניה רפואית, בתוספת השתתפות עצמית חלקית.
בדיקת סקר שלישי שני (התבחין המשולש, סקר שליש שני)
- מה בודקים: בדיקת ערכים של 3 מדדים בדם האם - חלבון עוברי (AFP), הורמון שיליתי (HCG) והורמון אסטריול (Estriol - E3).
- מתי נערכת הבדיקה: משבוע 16 עד סוף שבוע 20 להריון.
- מטרת הבדיקה: איתור של עוברים בסיכון מוגבר לתסמונת דאון. בנוסף, הבדיקה עשויה להצביע על סיכון מוגבר למומים בתעלת העצבים, בדופן הבטן, בכליות, או סיכון לסיבוכי הריון. חישוב הסיכון אמין יותר כשהוא מבוצע בשילוב עם סקר שליש ראשון, לכן חשוב לבצע את שתי הבדיקות באותה מעבדה.
- זכאות: הבדיקה כלולה בסל הבריאות, מבוצעת בכל המעבדות של קופות חולים עם הפניה רפואית, בתוספת השתתפות עצמית חלקית.
בדיקת NIPT/NIPS (בדיקת כרומוזומים של העובר על ידי בדיקת דם האם)
- מה בודקים: בדיקה של דנ"א עוברי הנמצא בדם האם בכמויות זעירות.
- מתי נערכת הבדיקה: ניתנת לביצוע משבוע 10 להריון.
- מטרת הבדיקה: איתור עוברים עם סיכון גבוה לתסמונת דאון. תוצאה חריגה מזהה מעל ל-99% מהעוברים עם תסמונת דאון. הבדיקה אינה אבחנתית ולא מחליפה את בדיקת סיסי שליה או מי שפיר. במקרה של תוצאה חריגה, יש צורך לאשר אותה בבדיקה אבחנתית (כגון סיסי שליה או מי שפיר).
- זכאות: הבדיקה נעשית באופן פרטי. מומלץ לברר עם קופת החולים על מימון חלקי באמצעות הביטוח המשלים, או דרך ביטוחים פרטיים.
בדיקות אולטרסאונד
שקיפות עורפית
- מה בודקים: לכל עובר יש נוזל בכמות קטנה מתחת לעור באזור העורף. נמצא כי יש קשר בין עובי הנוזל בעורף ובין הסיכון לתסמונת דאון. בבדיקה זו מודדים באמצעות אולטרסאונד את עובי הנוזל במילימטרים וכן את אורך העובר, מהראש עד קצה עמוד השדרה. בנוסף, הבדיקה עשויה להצביע על סיכון מוגבר למומים אחרים בעובר (בעיקר מומים בלב).
- מתי נערכת הבדיקה: משבוע 11 עד סוף שבוע 13 להריון.
- מטרת הבדיקה: הערך שיתקבל במדידת השקיפות, יחושב עם גיל האישה ועם תוצאות בדיקות הדם של השליש הראשון, PAPP-A ו-HCG - הנתון שיתקבל הוא הסיכון המשוקלל (Combined Test) של האם ללדת תינוק או תינוקת עם תסמונת דאון בהשוואה לסיכון הכללי של נשים בקבוצת הגיל שלה.
- זכאות: הבדיקה כלולה בסל הבריאות בתוספת השתתפות עצמית.
- חשוב לדעת: בהריון מרובה עוברים, הסיכון לתסמונת דאון מחושב על פי בדיקה זו ללא שקלול עם בדיקות הסקר בדם.
למידע נוסף על בדיקת שקיפות עורפית
סקירת מערכות מוקדמת
- מה בודקים: בדיקת אולטרסאונד של איברי העובר וביצוע מדידות של העובר (כגון היקף ראש, היקף בטן וכדומה), שמטרתה לאתר שינויים מבניים או מומים כבר בשלב מוקדם של ההריון.
- מתי נערכת הבדיקה: משבוע 14 עד סוף שבוע 16 להריון.
- מטרת הבדיקה: איתור מומים בעובר. הבדיקה יכולה לסייע לאיתור ממצאים מחשידים לקיום תסמונות גנטיות, כמו תסמונת דאון. אם עולה חשד כזה, ייתכן שהאישה תופנה ליעוץ גנטי ולבדיקות אבחנתיות נוספות.
- זכאות: הבדיקה לא כלולה בסל הבריאות, אלא אם יש הוראה מיוחדת לביצועה. יש לברר השתתפות של הביטוחים המשלימים.
סקירת מערכות מאוחרת
- מה בודקים: בדיקת אולטרסאונד של איברי העובר וביצוע מדידות של העובר (כגון היקף ראש, היקף בטן וכדומה). מטרתה בעיקר לאתר מומים מבניים בעובר.
- מתי נערכת הבדיקה: משבוע 19 עד סוף שבוע 24 להריון. המועד המומלץ ביותר הוא בין שבוע 20 לשבוע 23 להריון.
- מטרת הבדיקה: הבדיקה לא נועדה לקבוע את מידת הסיכון לתסמונת דאון, אבל במקרים מסוימים אפשר להעריך את הסיכון לפי ממצאים חריגים או סמנים מבניים שעלו בבדיקה (בשילוב עם התבחין המשוקלל).
- זכאות: הבדיקה כלולה בסל הבריאות.
שאלות ותשובות
כדאי לדעת
כדאי לדעת
בכל מצב אפשר לשקול לבצע גם בדיקת NIPT/NIPS הבודקת תסמונת דאון בעובר בבדיקה בדם האם באמינות גבוהה. חשוב לציין שזו אינה בדיקה אבחנתית ואינה מהווה תחליף לביצוע בדיקת מי שפיר.