מידע

לפי גיל

בדיקות סקר לגילוי תסמונת דאון ומומים נוספים בהריון

1 ינואר 2025

שאלות ותשובות

בדיקות הסקר מצביעות על רמת הסיכון ללידת תינוק או תינוקת עם תסמונת דאון או מומים אחרים. תוצאה המצביעה על "סיכון גבוה" אינה קובעת בוודאות כי העובר עם תסמונת דאון, ולמעשה רוב הנשים ילדו תינוק או תינוקת בריאים גם אם בדיקות הסקר הצביעו על סיכון גבוה.יש לציין שגם כאשר מתקבלת רמת סיכון נמוכה, ייתכן שלעובר יש תסמונת דאון (או בעיה אחרת).

במקרה של בדיקת NIPT/NIPS, אם מתקבלת תוצאה חריגה, הסיכוי שלעובר יש תסמונת דאון גבוה מאוד, אך יש צורך לאשר זאת בבדיקה אבחנתית (כגון סיסי שליה או מי שפיר).

מטרת הבדיקות היא לאתר הריונות בסיכון גבוה לעובר עם תסמונת דאון.

בהתאם לרמת הסיכון, תוכלי לקבל החלטה בדבר ביצוע אבחון טרום לידתי בבדיקה אבחנתית פולשנית (בדיקת סיסי שליה או דיקור מי שפיר).

בישראל, סיכון משוקלל גבוה לנשים באוכלוסייה הכללית הוא תוצאה של 1:380 לידות ומעלה (0.26%), ואילו סיכון משוקלל נמוך הוא תוצאה קטנה מ-1:380 לידות. אם התוצאות מצביעות על סיכון משוקלל גבוה, יוצע לך לבצע בדיקה אבחנתית - בדיקת סיסי שליה או בדיקת מי שפיר.

במקרה זה יומלץ לך לפנות לייעוץ גנטי להמשך בירור וקבלת החלטה האם לבצע גם בדיקה אבחנתית פולשנית.

בשלבי הריון מוקדמים (עד סיום שבוע 13 להריון)

מומלץ לבצע בדיקת שקיפות עורפית ואת בדיקת הדם המשולבת של הטרימסטר הראשון והשני. לפי רמת הסיכון המתקבלת, אפשר לשקול את הצורך בביצוע בדיקות נוספות:

  • רמת הסיכון גבוהה מ-1:200 - תופני לייעוץ גנטי, כדי לשקול ביצוע בדיקה אבחנתית: דגימת סיסי שליה או דיקור מי שפיר.
  • רמת הסיכון בין 1:201 ל-1:3000 - יומלץ לך לבצע בדיקת סקר נוספת בסוף השבוע ה-16 להריון כדי לקבל אומדן סיכון סופי, המבוסס על תוצאות של כל הבדיקות. אם רמת הסיכון המתקבלת לאחר קבלת כל הבדיקות היא גבוהה מ-1:380, תופני לייעוץ גנטי לשקול ביצוע דיקור מי שפיר.
  • רמת הסיכון נמוכה מ-1:3001 - אין צורך בהמשך בירור לתסמונת דאון.
  • ערך של שקיפות עורפית מ-3 מ"מ ומעלה - מהווה סיכון מוגבר כשלעצמו לתסמונת דאון. במקרה זה, תופני לייעוץ גנטי ותקבלי המלצה לביצוע בדיקה אבחנתית, כגון סיסי שליה או מי שפיר (הבדיקה במימון קופת החולים)
בשלבי הריון מאוחרים (מתחילת שבוע 14 להריון)

מומלץ לבצע תבחין משולש. המשך הטיפול יקבע לפי רמת הסיכון המתקבלת:

  • רמת הסיכון גבוהה מ-1:380 - תופני לייעוץ גנטי לשקול ביצוע של דיקור מי שפיר.
  • רמת הסיכון נמוכה מ-1:380 - התוצאה מספקת ואין צורך בהמשך בירור לגבי תסמונת דאון.

 

כדאי לדעת

כדאי לדעת