לידת בית
יש לך את הזכות לבחור איפה ללדת, איך ללדת וכמובן, מי ילווה או תלווה אותך בלידה.
לידת בית היא לידה שקורית בביתך, מתוך בחירה שלך ובתכנון מראש. יש לך את הזכות ללדת בצורה בטוחה בליווי מקצועי של מי שהוסמך או הוסמכה לכך ומנוסה בתהליך. אלו יכולים להיות מיילדת בית או רופא או רופאה מומחים בגניקולוגיה ומיילדות.
אם את חושבת על האפשרות או רוצה ללדת בלידת בית, יש דרך ונוהל שיאפשרו לך ללדת בצורה בטוחה. חשוב שתדעי, שמבחינת משרד הבריאות, חדרי לידה מוכרים ומורשים במרכזים רפואיים הם בטוחים יותר ליולדת ולתינוקות. יש היום מגוון רחב של חדרי לידה וקשב ומודעות של הצוות המיילדותי, מה שיאפשר לך ללדת באופן כמה שיותר טבעי ובמרחב נעים וביתי, גם במרכז רפואי.
הבחירה ללדת בבית
במחקרים שבדקו את הסיבות בגללן נשים בוחרות ללדת בבית, עלו בעיקר הסיבות הבאות:
- נשים מעדיפות חוויה אינטימית יותר עם בני המשפחה ובסביבה שנוחה ומוכרת להן.
- נשים רוצות להימנע ככל האפשר מהתערבויות רפואיות לא הכרחיות.
- נשים רוצות להיות בשליטה גדולה יותר על התהליך, בעיקר אם הייתה להן חוויה שלילית בלידה קודמת שהתקיימה במרכז רפואי.
- נשים שרוצות ללדת בלידה טבעית במים.
לידת בית יכולה להיות חוויה אישית וזוגית מעצימה, הבחירה בלידת בית מאפשרת לך ליצור סביבה נוחה שמתאימה לך, כך שתהיי מוקפת בפנים מוכרות ותחושת הביטחון שלך תעלה. לידת בית מציעה לך הזדמנות להתאים את חוויית הלידה שלך לצרכים, להעדפות ולאמונות התרבותיות או הדתיות שלך.
כדי לאפשר לידת בית בטוחה בליווי מקצועי, נקבע במשרד הבריאות נוהל לידות בית. אם בחרת בלידת בית, המיילדת תלווה אותך לכל אורך ההריון. הליווי המקצועי עם התמיכה הרגשית הרציפה יכולים להיות בעלי ערך רב עבורך ויש לליווי יתרון חשוב לטובת תהליך ההריון והלידה.
חשוב לציין שהנוהל מחייב את אנשי המקצוע (הרופאים, הרופאות והמיילדות) ולא את היולדות. כלומר, את יכולה לבחור ללדת בבית באיזה אופן שאת רוצה, אבל אם את בוחרת להיות מלווה על ידי מיילדת בית - הלידה צריכה להתנהל לפי נוהל זה. הנוהל קובע מהם התנאים להתאמת היולדת ללידת בית, כולל התוויות נגד ללידת בית, קובע מי מורשה לבצע לידת בית, מהם התנאים שלידת בית יכולה וצריכה להתקיים בהם (התאמת הבית ללידה), ההנחיות למעקב ולטיפולב בך, בעובר ובתינוק או התינוקת שיוולדו, בזמן הלידה ואחריה. המטרה בקביעת הנוהל ולסידורו היא להבטיח לידה בטוחה, ואת בריאותך ובריאות התינוק או התינוקת שתלדי.
למי מותר לבצע לידות בית
-
מיילדת או מיילד
מיילדת שרשומה בפנקס המיילדות בישראל, שיש לה ותק של 3 שנות עבודה בחדר לידה מוכר בישראל, ולאחר שהתנסתה ב-10 לידות בית שבהן נכחה מיילדת בית מנוסה נוספת.
-
רופאה או רופא
רופא או רופאה מומחה ביילוד וברפואת נשים, שיש להם רישיון ותעודת מומחה בישראל, שעוסקים או שעסקו במיילדות בחדר לידה מוכר בישראל במשך 3 שנים לפחות.
לצורך הנוחות, במאמר זה נכנה את אשת או איש המקצוע - מיילדת.
מעבר לניסיון המקצועי במיילדות, המיילדות נדרשות לעבור קורסי החייאת מבוגר ויילוד ולהקפיד על רענון שנתי בנושא. בנוסף, הן מחוייבות להכיר את נהלי משרד הבריאות העדכניים בתחום ולפעול על פיהם.
תנאים בהם יכולה להתקיים לידת בית
-
1ההריון
יש צורך בתיעוד של מעקב ההריון בצורה מסודרת לפי נהלי משרד הבריאות, נערכה סקירת הריון ונשללה סוכרת הריון בהריון הנוכחי.
-
2הלידה
מתרחשת בין השבועות 37 ל-42 להריון. משבוע 41 חשוב לבצע בדיקה של פרופיל ביופיזיקלי עם ציון תקין (בדיקה שמבצעת כל אישה בהריון שעברה את שבוע 40 להריון) - נקרא גם 'הריון עודף'.
-
3היולדת
את צריכה להיות בריאה, הריונך תקין, בת 18 ומעלה (מגיל 17 עד 18 יש צורך באישור הורים) ועלייך להציג למי שמלווים את הלידה את המכתב שמסכם היסטוריה רפואית ומיילדותית.
-
4העובר
צריך להיות עובר יחיד במצג ראש והערכת המשקל היא בין 2.5 ק"ג ל-4 ק"ג.
-
5מקום הלידה
הבית או המקום שבו בחרת ללדת צריך להיות מתאים ללידת בית, מרווח, עם אפשרות לחימום המקום. בנוסף, חדר לידה במרכז רפואי צריך להיות במרחק נסיעה סביר כך שאם יש צורך, תגיעי לבית החולים תוך 30 דקות מקבלת ההחלטה.
-
6הסכמה מדעת
יהיה עלייך לחתום ולהסכים שקיבלת את כל המידע על התהליך ועל האפשרויות שיכולות להתפתח בלידת בית.
-
7ביטוח אחריות מקצועית
הנוהל ממליץ שמיילדת שעוסקת בלידת בית, תהיה מבוטחת בביטוח אחריות מקצועית. זכותך לוודא זאת, ואם היא לא מבוטחת מחובתה ליידע אותך על כך ולהסביר לעומק את המשמעות של היעדר הביטוח.
תנאים בהם הנוהל לא מאשר לידת בית
היסטוריה מיילדותית
יש מצבים שהתרחשו בהריונות קודמים ועלולים להשפיע על ההריון או על הלידה הנוכחית, על בריאותך ועל בריאות התינוק או התינוקת שתלדי, והם נחשבים למסוכנים יותר ללידת בית. לדוגמה: דימום חריג לאחר לידה בעבר, ניתוח קיסרי או צלקות על פני הרחם בעקבות התערבויות ניתוחיות שבוצעו בעבר.
הרקע הרפואי שלך
מצבים רפואיים בעברך או בהריון הנוכחי שעלולים להשפיע במהלך ההריון או הלידה, על בריאותך או על בריאות התינוק או התינוקת. לדוגמה: יולדת שמשתמשת בסמים או נמצאת בתהליך גמילה תרופתי או יולדת שיש לה פגם במבנה הרחם (רחם דו קרני למשל). אם בהתאם לרקע הרפואי עולה הצורך, על המיילדת לבקש ממך להיבדק ולהביא אישור רפואי שמאשר בכל זאת לידת בית.
הריון נוכחי
מצבים רפואיים בהריון הנוכחי שקשורים אלייך או לעובר שעלולים להשפיע במהלך ההריון או הלידה על בריאותך ובריאות התינוק או התינוקת. לדוגמה: יש חשד לרעלת הריון, האטה בגדילה תוך רחמית, אנמיה אימהית (המוגלובין פחות מ-10gr) ועוד.
מתי צריך לעבור מלידת בית למרכז רפואי
יש מצבים שקשורים בך או בתהליך הלידה, המתרחשים במהלך הלידה או לאחריה, בהם צריך לעבור למרכז רפואי להמשך הערכה וטיפול.
מצבך הרפואי
- הלידה לא מתקדמת.
- את מעלה חום.
- נוצרו קרעים שדורשים תפירה בבית חולים.
- יש לך דימום חריג.
- יש שינויים חריגים בקצב הלב של העובר.
- השליה לא שלמה, השליה לא נפרדה ועוד.
המצב הרפואי של התינוק או התינוקת שלך
- משקל הלידה (לאחר שקילה) פחות מ-2.5 ק"ג או מעל 4 ק"ג.
- התינוק או התינוקת סובלים מקושי בנשימה, חום גוף נמוך ועוד.
כמובן שאם את רוצה לעבור למרכז רפואי בכל נקודת זמן, המיילדת מחויבת להעביר אותך. למיילדת יש את ההכשרה, הידע והניסיון לזהות סיבוכים פוטנציאליים אצלך או אצל העובר ולקבל החלטות מתאימות לגבי העברה להמשך טיפול במרכז רפואי במידת הצורך. המיילדת תתלווה אלייך לבית החולים כדי להמשיך ולתמוך בך וכדי למסור את כל המידע הנחוץ כדי לשמור על רצף טיפולי בבית חולים.
הנוהל מפרט את רשימת הציוד החיוני שאיתו צריכה המיילדת להגיע ללידה, על מנת לטפל בך ובתינוק או התינוקת שלך. בנוסף הנוהל מנחה על רישום ודיווח שהמיילדת מחוייבת למלא במהלך הלידה ואחריה, ועל המסמכים שאת צריכה לקבל ממנה לאחר הלידה.
תפקיד מיילדת הבית במהלך ההריון
מטרת הליווי במהלך ההריון היא להעמיק את ההיכרות עם הצרכים שלך כיולדת ושלכם כזוג, לכן תפגשי את המיילדת כבר בטרימסטר השני להריון.
במהלך הפגישות עם המיילדת, היא תבצע מעקב הריון ותדבר איתך על החששות מהלידה, סיבוכים אפשריים, תיתן לך הדרכה לפי שלבי ההריון, תכין אותך לשלב הצפוי הבא, תדריך אותך על שלבי הלידה, אפשרויות הפחתת כאב בלידה, הכנת הבית ללידה או ללידת מים, הכנה להנקה ועוד. המיילדת תדריך אותך לזהות סימני לידה כדי שתדעי מתי הלידה כנראה מתחילה לקרות.
תפקיד מיילדת הבית במהלך הלידה
המיילדת תגיע לביתך עם כל הציוד ההכרחי ללידה. היא תעקוב אחרי התקדמות הלידה, תאזין לדופק העובר בתדירות התואמת את השלב בלידה ולפי הצורך, תעקוב אחרי הסימנים החיוניים שלך, תעזור לך להתמודד עם כאב הצירים, אם בעזרת מים (בריכה, מקלחת או אמבטיה), עיסוי, תרגילי הרפיה או דימיון מודרך. הכל כמובן בהתאם לרצונות שלך ולמה שעוזר לך. לאחר שהתינוק או התינוקת יוצאים לאוויר העולם, המיילדת תאמוד את הסתגלותם לחיים מחוץ לרחם, תוודא שהם נושמים היטב ובהמשך, לאחר ניתוק חבל הטבור, תשקול אותם. היא תבדוק אם יש לך קרע ברקמת הפרינאום או הנרתיק ותתפור אותו, במידת הצורך.
-
סיוע ותמיכה
המיילדת תסייע בתמיכה רגשית והכוונה שלך ושל בן או בת זוגך לכל אורך תהליך הלידה.
-
טיפול בתינוק או בתינוקת
בהתאם להסכמתכם ולפי המלצת משרד הבריאות, תתן המיילדת לתינוק או לתינוקת שזה עתה נולדו ויטמין K וטיפול עיניים מניעתי במשחת אריתרומיצין 0.5%.
-
השגחה
אחרי הלידה המיילדת תישאר ותשגיח על ההתאוששות שלך ועל המצב של התינוק או התינוקת במשך כמה שעות.
-
הדרכה ראשונית
המיילדת תדריך אותך להנקה ולטיפול הראשוני בתינוק או התינוקת שזה עתה נולדו, תלמד אותך לזהות מצבים חריגים לאחר הלידה ובאילו מקרים עלייך לפנות לעזרה רפואית.
תפקיד מיילדת אחרי הלידה
המיילדת תגיע אלייך יום לאחר הלידה לבדוק את מצבך ואת המצב של התינוק או התינוקת שלך, להדריך אותך ולענות לכם ההורים על שאלות.
בנוהל לידות בית משרד הבריאות מנחה שרופא או רופאת ילדים יבדקו את התינוק או התינוקת תוך 24 שעות מהלידה. מומלץ לפנות עם התינוק או התינוקת למרכז הרפואי הקרוב, בטווח הזמן הזה לצורך בדיקה זו, רישום במשרד הפנים וביצוע בדיקת שמיעה.
יולדת שלא מעוניינת לפנות למרכז רפואי יכולה להחליט להזמין רופא או רופאת ילדים הביתה באופן פרטי. יש רופאי ורופאות ילדים שעושים ביקורי בית באופן פרטי ומגיעים גם לאחר לידה, לצורך בדיקת תינוקות לאחר לידתם. אם את מעוניינת בפתרון זה תצטרכי לתאם זאת לפני הלידה.
רישום במשרד הפנים: המיילדת תתן לך לאחר הלידה תצהיר חתום על ידה, על כך שאת האמא הטבעית של התינוק או התינוקת ושהלידה התקיימה לפי הוראות חוזרי משרד הבריאות. עם המסמכים האלו שני ההורים (עם תעודות הזהות שלהם), צריכים להגיע לרישום במשרד הפנים. יש להשלים את הרישום תוך 10 ימים מהלידה.
המיילדת תתן לך מידע על חשיבות ביצוע בדיקות סקירה יילודים לזיהוי מוקדם של מחלות ועל איך מבצעים את הבדיקות הבאות:
בדיקת סינון שמיעה
ככל שהתינוקות גדלים הם זזים יותר ואז קשה יותר לבצע את הבדיקה. לכן ההמלצה היא לבצע אותה תוך ימים בודדים מהלידה. הבדיקה חשובה ופשוטה לביצוע. מבקשים הפניה ומבררים איך לתאם תור לבדיקה במרכז הרפואי הקרוב.
חיסון נגד צהבת נגיפית מסוג B
אם לא פנית למרכז רפואי בטווח של 24 שעות מהלידה, משרד הבריאות ממליץ לחסן תוך 24 שעות בטיפת חלב.
בדיקת סינון למחלות מטבוליות
יש מיילדות בית שמגיעות לביתך כדי לבצע את הבדיקה ומנחות אותך איך לשלוח אותה - דואר שליחים או מסירתה למחלקת יילודים במרכז הרפואי הקרוב.
מענק לידה
מענק הלידה הוא תשלום שמשולם לך עבור השתתפות בהוצאות הראשונות בעקבות הלידה. הסכום קבוע, התשלום הוא חד פעמי ומועבר לחשבון הבנק שלך לאחר שמשרד הפנים מקבל דיווח על הלידה ממשרד הבריאות. בלידה במרכז רפואי ההליך מתבצע ללא צורך בפניה או שליחת אישורים. בלידת בית, את צריכה למסור למשרד הבריאות תצהיר של מיילדת או אישור על כך שהיא נכחה בלידה, ושהלידה התקיימה בהתאם להוראות חוזרי משרד הבריאות בנושא. את האישור אפשר למסור בלשכות הבריאות המחוזיות של משרד הבריאות. עם קבלת דיווח ממשרד הבריאות על לידת בית, ישולם לך מענק הלידה מהביטוח הלאומי.