שימור דם טבורי ציבורי או פרטי
דם טבורי שנאסף מחבל הטבור והשליה בסיום הלידה יכול לשמש בעתיד לטיפול במחלות שונות, כמו מחלות דם ומחלות מערכת החיסון. ההחלטה אם לשמר את הדם הטבורי היא חופשית של ההורים ואפשר לבחור בין תרומה לבנק דם ציבורי לשימור בבנק דם פרטי.
ציבורי מול פרטי
הנה כמה עובדות שכדאי לדעת כדי להבין קצת יותר מהם ההבדלים, היתרונות והחסרונות בין תרומת דם טבורי לבנק הציבורי לבין שימור דם טבורי בבנק פרטי:
תרומה לבנק דם ציבורי
- מנת דם טבורי שנתרמה לבנק הציבורי מיועדת לשימוש כלל האוכלוסייה ויכולה להציל חיים - במקרים שיש צורך בהשתלת מח עצם ולא נמצאה תרומה מתאימה (התאמת רקמות מלאה), אפשר להשתמש בתאי הדם טבורי במקום השתלת מח עצם רגילה.
- מנת דם טבורי שנתרמה לבנק הציבורי יכולה לשמש גם את התורם בעת הצורך - בתנאי שהמנה זמינה לשימוש.
- תרומה לבנק דם טבורי ציבורי משמעותה ויתור על כל זכות הנוגעת למנת הדם, לרבות הזכות לקבל מידע על השימוש במנה.
תרומה לבנק דם טבורי ציבורי לא כרוכה בתשלום, וגם לא מזכה בתשלום או בהטבה אחרת. - רק כ-40% מהמנות הנאספות לבנק הציבורי נמצאות מתאימות לשימור. מנות שאינן עומדות בדרישות האיכות והבטיחות נפסלות, למשל בשל מספר תאים נמוך שאינו מאפשר השתלה או נוכחות מזהמים שמקורם בתהליך האיסוף והעיבוד.
- ארגונים רבים בעולם מקדמים תרומות אלטרואיסטיות לבנקי דם טבורי ציבוריים, ומתנגדים לשימור דם טבורי בבנקים פרטיים. תרומות אלה הצילו חיים של אלפי אנשים ברחבי העולם.
שימור דם טבורי פרטי
- שימור דם טבורי פרטי נועד לשימוש עצמי עתידי או שימוש עבור המשפחה הקרובה (לרוב אח או אחות מאותם הורים).
- המנות לא נרשמות במאגרים הלאומיים והעולמיים ולא מיועדות לשימוש כלל ציבור החולים. במנות אלה אין חובה לבצע בדיקות של התאמת רקמות.
- במחלות מסוימות (למשל, סוגים מסוימים של לוקמיה) לא מומלץ להשתמש במנת דם טבורי עצמית, כיוון שיש סיכוי שהיא כבר מכילה את גורם המחלה.
- בנקי הדם הטבורי הפרטיים מציעים שימור מנות דם גם עבור שימושים עתידיים נוספים שעוד לא נמצאים כיום בשימוש ועוד אין מספיק ראיות ליעילותם, כמו: ריפוי מגוון מחלות, כגון סוכרת ומחלות לב; שיתוק מוחי ואוטיזם.
- ייתכן שמנת הדם השמורה בבנק פרטי לא תימצא מתאימה להשתלה בעת הצורך. עם זאת, חלק מהבנקים שומרים גם מנות דם טבורי שלא עומדות בדרישות העדכניות להשתלת מח עצם לשם שימוש עתידי למטרות נוספת (כאמור בסעיף הקודם).
- שימור דם טבורי בבנק פרטי הוא שירות שעלותו כאלפי שקלים (בחלק מקופות החולים השירות מסובסד על ידי הביטוח המשלים).
- שימור המנה בבנק פרטי היא בדרך כלל לתקופה מוגבלת המוגדרת בחוזה.
- אי אפשר להעביר דם טבורי שנשמר בבנק פרטי לבנק ציבורי.
תהליך תרומה לבנק דם ציבורי
כל אישה בהריון תקין יכולה לתרום דם טבורי לבנק דם ציבורי. כיום בישראל הבנק הציבורי היחיד שאוסף תרומות דם טבורי הוא בנק הדם במרכז הרפואי שיבא, תל השומר. רק יולדות שבוחרות ללדת בשיבא יכולות לתרום כיום דם טבורי לבנק הציבורי, ומי שמעוניינת לעשות זאת צריכה ליצור קשר עם הבנק (אין מועד מומלץ בזמן ההריון - אפשר לפנות בכל עת) לקבלת הסבר והוראות נוספות. במצבים רפואיים מיוחדים, אפשר לפנות לבנק הדם הציבורי לבירור ההתאמה לתרומה.
התהליך לתרומת דם טבורי כולל:
- חתימה על הסכמה.
- מענה על שאלות לגבי העבר הרפואי.
- בדיקת דם לשלילת מחלות זיהומיות.
כמו כן, בעת חתימה על ההסכם אפשר לבחור להעביר את מנת דם למחקר קליני עתידי, אם היא תמצא בלתי מתאימה להקפאה ולשימור. אפשרות זאת רלוונטית רק למנת דם שלגביה נקבע, על ידי המנהל הרפואי של בנק הדם הציבורי או על ידי רופא או רופאה מומחים בהמטולוגיה, כי היא אינה עומדת בקריטריונים המתאימים של הבנק ואינה מתאימה להמשך שימור לצורך השתלת תאי אב.
אפשרות נוספת, הכלולה בסל הבריאות, היא לבקש לשמור בבנק הדם הציבורי "תרומה ייעודית" של דם טבורי עבור חולה במשפחה (בדרך כלל מדובר באח או אחות מאותם הורים). שירות זה מוצע למשפחות שבהן יש קרוב משפחה מדרגה ראשונה עם אבחנה ידועה של מחלה המטואונקולוגית או מחלה אחרת הניתנת לטיפול על ידי השתלת מח עצם. שימור המנה ייעשה בבנק הדם הטבורי הציבורי, בתנאי שהמנה תימצא מתאימה לחולה לפרק זמן של עד ארבע שנים. לשם כך יש לפנות לרופא או לרופאה המטפלים ולקופת החולים.
חשוב להדגיש
חשוב להדגיש
- ההחלטה לתרום דם טבורי לטובת הכלל היא החלטה אישית של ההורים, שצריכה להיעשות מרצון חופשי.
- סירוב לתרום לא יפגע בזכויותייך כיולדת או בטיפול הרפואי.
- בכל שלב אפשר לבטל את ההחלטה לתרום דם טבורי - לפני איסוף המנה ועד 24 שעות לאחר מכן.
תהליך שימור בבנק דם פרטי
בישראל קיימים מספר בנקים פרטיים לשימור דם טבורי, העובדים כיום עם כ-30 בתי חולים בארץ, והבחירה ביניהם עלולה לבלבל. אם הוחלט על שימור בבנק פרטי, כדאי שתדעו מה חשוב לברר מול החברות השונות המציעות את השירות ומהן הזכויות המגיעות להורים. כדי להקל על התהליך, קבלו עוד מידע חיוני והמלצות חשובות לגבי שימור דם טבורי בבנק פרטי:
תשלומים והחזרים
- שימור דם טבורי בבנק פרטי הוא שירות שעולה כמה אלפי שקלים, לפרק זמן מוגבל המוגדר בחוזה (לרוב ל-20 שנה או 40 שנה). המחיר משתנה בין בנק לבנק, ולפעמים הוא כולל תוספות שונות, כגון ביטוח השתלות.
- יש בנקים המאפשרים לבחור את אופן התשלום - תשלומים תקופתיים או תשלום אחד מראש.
- חלק מקופות החולים מסבסדות את השירות על ידי הביטוח המשלים.
- אם הוחלט לוותר על שימור מנת דם כיוון היא נמצאה לא מתאימה לשימוש, תשלמו רק עבור איסוף המנה והבדיקות. התשלום בעד מנה שלא נשמרה לא יעלה על 20% מכלל המחיר שנקבע מראש, או על כ-2,000 שקל, לפי הסכום הנמוך ביניהם ולפי סוג העסקה שנבחרה. אם התשלום בוצע מראש תזוכו בהחזר חלקי.
ביצוע סקר שוק
לפני שמחליטים באיזה בנק לשמר את הדם הטבורי, כדאי מאוד לעשות השוואה בין החברות השונות המציעות את השירות, כולל הרקע אודות הבנק והביטחונות שלו, האם הוא מאושר על ידי משרד הבריאות, פרטי החוזה שעליו תחתמו, מה כולל הטיפול במנת הדם, מה קורה אם מנה לא מתאימה לשימור, כמה נשמרת הפרטיות של המשפחה, וכמובן - העלויות.
כדי להקל על הבחירה, תוכלו להיעזר בשאלות הבאות:
לאחר בדיקה והשוואה לא רק של נושא העלויות, אלא גם בין כל פרטי ההסכם והשירות שנותנים הבנקים הפרטיים - תוכלו לקבל החלטה מושכלת באיזה בנק לבחור.
זכויות ההורים
עוד משהו שחשוב לזכור הוא כי להורים יש זכויות בכל הנוגע לשימור דם טבורי פרטי, וחשוב שתכירו אותן:
- ההחלטה אם לבצע שימור דם טבורי היא בחירה אישית וחופשית של ההורים.
- ההורים רשאים לקבל הסבר ברור ומפורט על השירות, בעל פה ובכתב, מאדם המוסמך לכך ובהקדם האפשרי.
- זכות ההורים לקבל עותק מכל טופס או הסכם שעליו חתמתם מול הבנק.
- לאחר איסוף והפקדת המנה, תוכלו לקבל מהבנק הפרטי אישור הפקדה בכתב ובו מידע על המנה שנאספה ונבדקה, תוצאות הבדיקות שנערכו למנה, מספר התאים במנה (לצד הדרישות המזעריות של הבנק) ומקום שמירת המנה.
- אם מנת הדם הטבורי שנאספה בלידה נמצאה לא מתאימה לשימוש, זכות ההורים לבחור אם לשמור אותה בכל זאת.
- מנת הדם הטבורי שהופקדה בבנק לשימור פרטי שייכת ליילוד, ומותר להעבירה להשתלה רק לפי הוראות האפוטרופוסים (ההורים, עד גיל 18) או בעתיד לאחר אישורו (רוב המנות נשמרות כיום בהקפאה ל-20 שנה, ולעיתים אפילו עד 40 שנה).
- אי אפשר לעקל או לשעבד מנת דם טבורי.
- הבנק וכל עובדיו מחויבים לשמירת סודיות של כל מידע או מסמך המכיל מידע אישי על הלקוחות. מותר למסור מידע רק כשהוא נדרש לשם ביצוע הוראות חוק דם טבורי, פיקוח על הבנק, או על פי צו בית משפט.