הפרעות אכילה אצל ילדים ונוער
לתזונה בריאה ומזינה יש משמעות אדירה בכל הנוגע להתפתחותם ובריאותם של ילדים ונוער. הפרעות אכילה שונות, במיוחד כשמדובר בגילאים צעירים, עלולות להוביל לתוצאות בריאותיות חמורות ואפילו הרסניות. אבחון מוקדם של הפרעות אכילה בקרב ילדים ונוער הוא חשוב וקריטי, ויכול לתרום רבות לטיפול ולמניעת נזקים ארוכי טווח.
מהן הפרעות אכילה
הפרעות אכילה הן בראש ובראשונה מחלה אמיתית ויש להתייחס אליהן במלוא הרצינות. מדובר בבעיה נפשית וגופנית, שבאה לידי ביטוי בעיסוק סביב אוכל ובדימוי הגוף, בנטייה לצמצם צריכת אוכל או בהתקפי אכילה (בולמוסים) עם או בלי הקאות לאחריהם. העיסוק המוגבר בדימוי הגוף יכול להוביל גם לפעילות גופנית מוגברת בעצימות גבוהה, ירידה מהירה במשקל, הימנעות מאכילה ליד אנשים, אכילה איטית, התעסקות עם האוכל שנמצא בצלחת ועוד. במקרים מסוימים נראה גם נטייה להסתגר, להתבודד, מצבי חרדה ואפילו פגיעה עצמית ומחשבות אובדניות.
מחקרים מראים על קשר בין גורמים מסוימים להפרעות אכילה, ביניהם: גנטיקה ונטייה גנטית, גורמים אישיותיים, משפחתיים, חברתיים ותרבותיים.
הפרעות אכילה נפוצות
אנורקסיה
בנות ובני נוער עם אנורקסיה מתמודדים עם דימוי גוף מעוות, הם מגבילים את הצריכה הקלורית שלהם, צמים או מדלגים על ארוחות, נוטים לחוות תחושות אשמה אחרי אכילה, מרבים לעסוק בפעילות גופנית מאומצת לשריפת קלוריות או משתמשים לרעה בתרופות משלשלות או מפחיתות תיאבון.
ההגבלה הקיצונית של הקלוריות עלולה להוביל לנשירת שיער, חולשה עד עילפון, ירידה בריכוז, עיכוב התפתחותי, עצבנות, דיכאון, הפסקת המחזור החודשי אצל נערות ואפילו למוות.
בולימיה
בולימיה היא הפרעת אכילה בה הנערות והנערים שמתמודדים איתה, נוטים להתקפי אכילה בלתי נשלטים (בולמוסים) בהם הם אוכלים במהירות, כמות גדולה של מזון. הבולמוס יסתיים לרוב כשלא נותר עוד מה לאכול או כאשר משהו או מישהו הסיח את דעתם. התקף האכילה גורם לרוב לבחילה, לכאבי בטן ותחושת אשמה, שמובילים ל"מציאת פתרון" - טיהור או ניקוי הגוף על-ידי הקאות או פעילות גופנית מוגברת.
בולימיה עלולה להוביל לנפיחות באזור הפנים והגרון, ריקבון של השיניים ואיבוד שיניים, הפסקת המחזור החודשי אצל נערות, משקל לא יציב (עולה ויורד), נזקים לאיברים חיוניים כמו: כבד, כליות, לב, ואפילו מוות.
הפרעת אכילה בולמוסית
הפרעת אכילה בולמוסית באה לידי ביטוי בהתקפים חוזרים של אכילה לא נשלטת של כמויות גדולות של מזון. ההתקפים לרוב מתרחשים בהיחבא, כאשר הנערות או הנערים לבדם, רחוק מעיני ההורים או אנשים אחרים. הם מלווים בתחושות אשמה, אבל לא מובילים לפעולות של טיהור ולרוב לא מלווה בירידה משמעותית במשקל.
הסימנים להפרעות אכילה בקרב ילדים ונוער
הפרעות אכילה יכולות להיות מורכבות וקשות לזיהוי ולטיפול בקרב ילדים ונוער, אבל ככל שנאבחן אותן מוקדם יותר, כך עולים סיכויי ההחלמה והחזרה למצב בריאותי תקין. כהורים, חשוב שנשים לב לסימנים שונים אצל ילדינו. זה יכול להיות קשה לזיהוי, ולפעמים נתקשה להאמין שהילדים והילדות שלנו יכולים לפתח דפוסים הרסניים מהסוג הזה, אבל חשוב להבין שזה יכול לקרות לכל אחד ואחת, במיוחד בגילאים צעירים.
האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים פרסמה מחקר קליני שנערך בנושא: זיהוי והתמודדות עם הפרעות אכילה בילדים ונוער. מהמחקר עלה, בין היתר, שהגיל הממוצע להתפתחות הפרעות אכילה הוא 12.5 שנים (בקרב האוכלוסייה שנבדקה) וגם שמרבית הנבדקים הציגו תפיסה שגויה כי הפרעות אכילה הן תופעה נשית, שפוגעת בילדות ונערות. תפיסה זו מקשה על האבחון והטיפול בהפרעות אכילה בקרב ילדים ונערים.
נורות אדומות שיש לשים אליהן לב:
שינויים התנהגותיים
- עיסוק יתר במשקל הגוף.
- הבעת רגשות שליליים וביקורת עצמית קשה.
- עיסוק מוגבר בזמני הארוחות ובקלוריות.
- עיסוק יתר במזון ובישול.
- צמצום מגוון המזונות.
- ערך עצמי נמוך.
- אכילה איטית וממושכת.
- מצבי רוח ירוד: דיכאון או חרדות.
- שינוי דפוסי התנהגות.
- התבודדות והסתגרות.
- הסתגרות מיד לאחר ארוחות.
שינויים גופניים
- חולשה וסחרחורות עד עילפון.
- התייבשות.
- כאבי בטן, עצירות או שלשולים.
- ירידה או עלייה מהירה במשקל.
- נפיחות באזור הפנים והצוואר.
- חום גוף נמוך ורגישות לקור.
- עצירת ההתפתחות ושינויים הורמונליים.
- הופעת פלומת שיער על העור.
מה ניתן לעשות כהורים
בראש ובראשונה, חשוב לזכור שלנו כהורים ומחנכים יש תפקיד משמעותי בעיצוב הדימוי העצמי ודימוי הגוף של הילדים והילדות שלנו. במציאות של היום, הילדים והילדות שלנו נחשפים לתכנים שאולי לא היינו בוחרים לחשוף אותם אליהם בעצמנו, לתרבות נוצצת של כוכבים ומשפיענים ולמודל יופי קיצוני ולא מציאותי. נראה שאנחנו מתקשים לשלוט במידע ובמסרים שהילדים שלנו צורכים, ולכן חשוב שנצייד אותם בארגז כלים וערכים, שיסייעו להם להתמודד ולעבד את האינפורמציה שמגיעה אליהם.
ככל שנפתח קשר פתוח, מכיל ומכבד עם ילדינו, כך נוכל להיות ערים לסכנות ואף למנוע אותן מראש, על-ידי הפתיחות והשיתוף מצד הילדים. יצירת אווירה חיובית סביב אוכל בריא ומזין, וסביב דימוי גוף, יעזרו להם לפתח תחושות חיוביות כלפי עצמם וכלפיי הסובבים אותם.
-
1הקניית הרגלי אכילה בריאים
מומלץ לשתף את הילדים והילדות בבישול ובהכנת הארוחות, להקפיד על ארוחות משותפות ולהימנע מביקורת ושיפוטיות כלפי הבחירות וכמות המזון שהם לוקחים לעצמם. כדאי להימנע ממאבקים סביב אוכל וגם מעידוד וחלוקת פרסים. מידע נוסף תוכלו למצוא בכתבה: איך מגדלים ילדים שאוהבים לאכול?
-
2דוגמה אישית
כהורים, חשוב שנשמש דוגמה להתנהגות בריאה וחיובית ביום יום, למשל: נמנע מביקורת קשה כלפי עצמנו או שיפוטיות כלפי הסובבים, נזהר מדיאטות או שינויים תזונתיים לא מבוקרים, נהווה דוגמה לקבלה עצמית ויצירת דימוי גוף חיובי.
-
3ערנות ותשומת לב
נתעניין לגבי התכנים שהם צורכים ברשתות, נהיה ערים לשינויים התנהגותיים של הילד או הילדה, אם הם מתמודדים עם הצקות בבית הספר - נערב את היועץ או היועצת או פסיכולוג או פסיכולוגית ילדים. לא נהיה שאננים - אם עולה חשד, נבדוק אותו מיד.
הטיפול בהפרעות אכילה
ברוב המקרים, הטיפול בהפרעות אכילה אצל ילדים, ילדות ונוער משולב טיפול תזונתי וטיפול רגשי. לאחר התייעצות עם רופא או רופאת ילדים, תופנו לתזונאית או תזונאי המתמחים בטיפול בהפרעות אכילה, ולהמשך טיפול ביחידות להפרעות אכילה של קופת החולים אליה אתם שייכים.
במקרים חמורים שכוללים סימני אובדנות, פגיעה עצמית או פגיעה בסובבים, תופנו להערכה מיידית בבית חולים, ובהתאם לצורך תופנו לקבלת עזרה מקצועית: אשפוז או המשך טיפול במחלקה להפרעות אכילה.
הטיפול בהפרעות אכילה יותאם לצרכים ולמקרה של כל ילד או ילדה, יתבצע על ידי צוות רב מקצועי שהוכשר לכך ויכלול: פגישות סדירות, חזרה לשגרת אכילה בריאה ומזינה, עלייה במשקל למשקל תקין, צמצום הפעילות הגופנית המופרזת, הפסקת התנהגויות קיצוניות כמו בולמוסים או הקאות ועוד.
הצוות המטפל ביחידות להפרעות אכילה מורכב מצוותי תזונה, פסיכיאטריה, בריאות הנפש, ריפוי בעיסוק ועובדות ועובדים סוציאליים.