אכילה בררנית
כהורים, אחד האתגרים הגדולים שלנו הוא העיסוק בתזונה של הילדים והילדות שלנו. האם הם אכלו מספיק? האם התזונה שלהם בריאה ומזינה? האם הם אוכלים יותר מידי "שטויות"? ולמה הוא או היא לא מוכנים לאכול שום דבר?
חשוב להבין שאכילה בררנית אצל ילדים, היא תופעה נפוצה ומוכרת, במיוחד בגילאי שנתיים עד 4 שנים. כשאנחנו מתעקשים שהילדים שלנו יאכלו ירקות והם מסרבים, עלולה להיווצר סיטואציה מתסכלת ומלחיצה, גם עבורינו ההורים וגם עבור הילדים והילדות שלנו. ההבנה שאכילה בררנית היא נורמלית ובדרך כלל חולפת מעצמה, יכולה להפוך את זמני הארוחות לנינוחים ואפילו מהנים. גישה רגועה לאכילה בררנית יכולה לעזור לילדים להיפתח ולנסות מגוון רחב יותר של מזונות - היום אנחנו קוראים לזה "האכלה קשובה".
על קצה המזלג, האכלה קשובה היא גישה מכבדת שמאפשרת לילדים שלנו לבחור את האוכל שלהם מתוך המבחר שמוגש לשולחן, להקשיב ולהיענות לאינטואיציות שלהם ולתחושות הרעב והשובע הטבעיות שלהם.
שימו לב
שימו לב
בכל מקרה בו אתם מודאגים בנוגע להרגלי האכילה של הילדים והילדות שלכם, או חוששים שמדובר בקצת יותר מ"אכילה בררנית" חולפת, תוכלו להתייעץ עם תזונאים ותזונאיות ילדים ונוער.
התמודדות יומיומית עם אכילה בררנית
חשוב להבחין בין אכילה בררנית בגילאים שונים - ההתמודדות עם ההימנעות של הפעוטות שלנו תהיה שונה מההתמודדות עם בני הנוער שלנו. בכל מקרה, חשוב להבין, שמרבית הרגלי האכילה של ילדינו תלויה בנו ההורים (בלי לחץ) - מדובר בחשיפה מגוונת ועקבית למאכלים מזינים וגם לא מעט דוגמה אישית.
הידעת? נמצא שבמהלך ההריון הטעמים של המזון שאוכלת האישה עוברים דרך מי השפיר אל העובר, וכך הוא או היא מקבלים "טעימה מוקדמת" ממזונות שהוא או היא כנראה יכירו בהמשך. לכן, מומלץ במהלך ההריון לטעום מפעם לפעם מאכלים "יוצאי דופן", טעמים חדשים או שונים מהרגיל.
כך תתמודדו עם אכילה בררנית - טיפים לפי גיל ושלב התפתחותי:
קודם כל חשוב לזכור, שאם נתייחס לבררנות של הילדים שלנו בסבלנות ובהכלה, סביר להניח שהמצב ישתפר. זה יצריך מאיתנו הרבה סבלנות ואמונה בדרך, אבל בסוף, נראה את התוצאות. אז מה עושים?
- ראשית, נזכור שתחושת השליטה של הילד או הילדה שלנו בזמן הארוחה היא חשובה מאוד למוטיבציה שלו או שלה לאכול. לכן, חשוב מאוד לכבד את בחירותיהם ורצונותיהם לגבי המזון אותו הם רוצים לאכול מתוך המוצע לשולחן. אתם מחליטים מה מוגש לשולחן והם בוחרים מה הם רוצים ומוכנים לאכול וכמה. כל ניסיון שלכם לשכנע או לקיים משא ומתן על האוכל, עלול להוביל בהמשך להחמרת המצב.
- ארוחה משפחתית היא זמן איכות חשוב שמהווה הזדמנות לחשוף את הילדים למגוון רחב של מזונות, על בסיס קבוע. עצם החשיפה למזונות חדשים או פחות אהובים, חשובה ביותר גם אם הם בוחרים שלא לאכול או לטעום דבר.
- אווירה נינוחה וסבלנית, בזמן הארוחה תאפשר לילדכם לפתח תחושה חיובית והנאה מזמן האכילה ביחד עם המשפחה כך שגם בארוחה הבאה הם ישמחו לשבת לשולחן.
-
1ינקות
גם בשלב ההנקה, למזון שאוכלת האם יש השפעה על הרגלי האכילה של התינוק או התינוקת. אכילה מגוונת של האם במהלך תקופת ההנקה יכולה להגביר את החשיפה של תינוקות לטעמים שונים דרך חלב האם. הפיכת טעמים למוכרים יותר מפחיתה את הסיכוי שהם ידחו אותם בשלב מאוחר יותר.
-
2מזונות משלימים ("טעימות")
סביב גיל חצי שנה ועם הופעת סימני מוכנות, אפשר להתחיל להציע לתינוקות מזונות משלימים. ככל שנציע להם מגוון רחב יותר של טעמים, מרקמים וריחות, בשנה הראשונה לחייהם, כך יגבר הסיכוי שהם יגדלו להיות ילדים שאוכלים בהנאה אוכל מגוון ומזין, ולא חוששים לנסות.
-
3פעוטות
סביב גיל שנה וחצי - שנתיים, ילדים יכולים להתחיל להביע חוסר עניין במאכלים שלא מוכרים להם. לתופעה הזו יש שם, קוראים לה "ניאופוביה".
איך מתמודדים? לא נבהלים, וזורמים עם הקצב הטבעי שלהם, תוך כדי שמירה על סדר ארוחות, הצעה של מזון מגוון ומזין שכולל את מה שהם אוהבים לצד מזונות נוספים, וארוחות משותפות. השתדלו להימנע מויכוחים סביב האוכל ומצד שני אל תתפתו להציע מזונות מעובדים ולא בריאים במקום המזון המוצע לשולחן.
-
4גן ובית ספר
בשלב ההתפתחותי הזה, נראה שהילדים והילדות שלנו מבקשים עצמאות. מומלץ לשתף אותם בהכנת ובחירת האוכל, זה ידרבן אותם לטעום ולאכול. שתפו אותם בהכנת קופסת האוכל לגן ובהכנת הארוחות המשותפות בבית.
יכול להיות נחמד ללמד אותם מאיפה מגיע האוכל שלהם ולנסות לגדל גינה קטנה או עציץ עם ירק. נסו לשתול ירקות קלים לגידול, שכנראה והילדים שלכם היו מסרבים לנסות בדרך כלל.
-
5גיל ההתבגרות
הקפידו לאכול ארוחות משפחתיות משותפות לפחות פעמיים-שלוש בשבוע. זה יגדיל את הסיכוי שבני ובנות הנוער יאכלו מזון מזין ובריא. בנוסף, מחקרים מראים שארוחות משותפות יכולות לעזור לחיזוק הקשרים המשפחתיים, פתיחות ושיתוף.
חלוקת משימות והנחיית בני ובנות הנוער להכנת ארוחות ארוחות בריאות, יעזרו להם לפתח מיומנויות בישול והיכרות עם מוצרים וחומרים גלם בריאים המכילים חלבון, דגנים מלאים, ירקות ופירות ועוד.
מתי חשוב לפנות לייעוץ מקצועי?
- אם אתם מרגישים לקראת כל ארוחה דאגה או חשש מכך שהילד או הילדה יסרבו לאכול.
- אם אתם חשים שעליכם להשקיע מאמץ בשביל שהם יאכלו.
- אם אתם חשים תסכול בזמן הארוחות.
- אם קיימת הימנעות באופן עקבי מאכילה של מזונות מגוונים, או רתיעה ממרקמים מסוימים, ריחות או טמפרטורות מסויימות בהן המזון מוגש.
- כאשר ישנה ירידה במדדי הגדילה (אחוזון משקל, אורך, היקף ראש) אצל תינוקות ופעוטות.
- שינוי חד בהרגלי האכילה, ירידה או עלייה מהירים במשקל, אצל בני ובנות נוער.