חשיפה למסכים ובריאות הילדים
כולנו חשופים למדיה, מטלוויזיה, דרך המחשב ועד הטלפון הנייד. לצד התועלת הרבה שהטכנולוגיה יכולה להביא, צפייה מרובה במסכים יכולה להשפיע לרעה ולהיות מזיקה לילדים וילדות. מחקרים מראים שהסכנות הן בעיקר בתחומים הבאים: השמנה, הרגלי תזונה, כאבי ראש וגב, ראייה ומחלות עיניים, הפרעות שינה, התפתחות מוטורית וכישורי תנועה, התפתחות קוגניטיבית (למידה, שפה וחשבון), הפרעות קשב וריכוז, התפתחות חברתית, ומצב רגשי (דיכאון וחרדה).
הגורמים המובילים בתחום הטיפול בילדים בישראל ניסחו מסמך בו הם ממליצים למנוע מתינוקות וילדים חשיפה לכל אמצעי התקשורת האלקטרוניים לפני גיל שנתיים. עד גיל זה, וכמובן גם אחריו, יש חשיבות רבה למשחק (לא אלקטרוני) משותף של ההורים עם הילדים והילדות, וחשוב לעודד אותם לשחק גם עם עצמם. לאחר החשיפה למסכים, עליכם לדאוג למינון הצפייה בהם, אבל להמשיך להקריא סיפורים ולעודד אותם לעסוק בפעילות גופנית בכלל ובפעילות מחוץ לבית בפרט. צאו איתם, למשל, לגן השעשועים או לשחק בגינה, צאו לטיולים בסביבה או ברחבי הארץ באתרים שונים וכדומה.
מתי אפשר להתחיל לחשוף למסכים
בגיל שנתיים אפשר לחשוף את הילד או הילדה למסכים מסוגים שונים. חשוב לבחור בתכני צפייה מותאמים לגיל. כאשר בחרתם תוכן מסוים, למשל תוכנית ילדים, חשוב שתשבו ביחד עם הילד או הילדה לצפות ובנוסף, תשוחחו איתם על התכנים בהם אתם צופים. מומלץ שהתכנים שאתם בוחרים לא יהיו בעלי קצב מהיר או אגרסיבי.
כמה זמן מותר לצפות
-
בגיל 5-2 שנים
עד שעה ביום, בכל סוגי המסכים.
-
בגיל 18-6 שנים
עד שעתיים ביום, בכל סוגי המסכים
חשוב לדעת
חשוב לדעת
מגיל שנתיים ואילך, חשוב להקפיד לא לחשוף את הילדים והילדות למסכים 60 דקות לפני השינה ולא להרדים או להאכיל אותם תוך כדי צפייה במסכים השונים. באופן כללי, מומלץ להרחיק את הטלפונים, הטלוויזיה, הטאבלטים ושאר אמצעי המדיה מחדר השינה שלהם.
ההשפעה השלילית של המסכים על הראייה
למסכים יכולה להיות השפעה שלילית על הראייה של הילד או הילדה, במיוחד בצפייה ממושכת ללא הפסקות או כשהעיניים שלהם נמצאות במרחק של פחות מ- 30 ס"מ מהמסך. צפייה מרובה יכולה לגרום גם למחלת יובש בעיניים (Disease Eye Dry Pediatric) ולמחלת מתח ומאמץ בעיניים על רקע דיגיטלי (Strain Eye Digital).
כדי לנסות למנוע השפעות אלה, מומלץ להקפיד על:
- הכירו את הכלל 20-20-20 שמשמעותו: כל 20 דקות מסתכלים במשך 20 שניות למרחק מעל 20 רגל (שהם 6 מטרים).
- בזמן הצפייה במסך הקפידו על ישיבה נכונה ועל הרחקת המסך מעיני הילד או הילדה ביותר מ- 30 ס"מ, על מנת להקטין את כיווץ שרירי העין שעלול לגרום לנזק לראייה.
- המעיטו בצפייה ממושכת (מעל שעה) כי כאשר הילד או הילדה צופים לאורך הזמן, הם בדרך כלל, יתקרבו למסך ואת זה אנחנו רוצים למנוע.
- עודדו פעילות פיזית במהלך ההפסקות בצפייה בטלוויזיה, כמו משחק בכדור, משחק תופסת, ריקודים וכדומה.
- בהירות מסך: כדאי לבחור בבהירות מסך מקסימלית שאפשרית וכאשר יורד הערב וחושך בחוץ, לעבור לתאורת לילה שיש בה יותר אור ורוד ואדום ופחות אור כחול, שהוא המזיק יותר מבין סוגי האורות.
המלצות לשימוש בטוח בטלפונים סלולריים בקרב ילדים
משרד הבריאות ממליץ להקפיד על כללי זהירות בשימוש בטלפונים סלולריים במיוחד אצל ילדים וילדות.
-
1הגבלת הצריכה
צמצמו במידת האפשר את חשיפת הילדים והילדות לטלפונים סלולריים. האחריות היא שלכם וכמו בתחומים אחרים, ובחיים בכלל, כאן במיוחד אתם גם צריכים לשמש להם דוגמה. למשל, בכל אינטראקציה עם הילדים, כאשר אתם משוחחים איתם, למשל, או יושבים לאכול ארוחה, או עוזרים להם להכין שיעורי בית - הניחו את הטלפון הסלולרי בצד.
-
2מחכים עם הטלפון האישי
ייתכן והילד או הילדה ילחצו עליכם שהם רוצים טלפון סלולרי, לפעמים אחרי שראו אצל חברים. נסו לדחות את גיל תחילת השימוש בטלפון סלולרי ולעכב אותו ככל האפשר.
-
3שימוש באוזניות
הקפידו שהילדים ישתמשו באוזניות (לא אלחוטיות) או רמקול בזמן שימוש בטלפון הסלולרי.
-
4לא בזמן אינטראקציה
הגבילו וצמצמו את השימוש במכשירים סלולריים ובמדיה חברתית בזמן ארוחות משפחתיות, באירועים חברתיים ולפני השינה.
השפעת הקרינה הסלולרית על בריאותם של ילדים
השימוש בטלפונים סלולריים בידי ילדים וילדות התחיל מאוחר יותר מאשר השימוש של המבוגרים בהם ולכן, השפעות החשיפה לקרינה סלולרית באוכלוסייה הצעירה טרם נבדקו. עם זאת, בגלל רגישות היתר של ילדות וילדים לחשיפה לגורמים מסרטנים, ובגלל תוחלת החיים הארוכה הצפויה להם (שתלווה, קרוב לוודאי, בחשיפה ממושכת יותר למכשירים סלולריים לאורך חייהם), משרד הבריאות ממליץ לנקוט זהירות יתר בכל הנוגע לשימוש של ילדים וילדות במכשירים סלולריים.