גמילה מחיתולים
מוכנות לגמילה
כפי שילדים וילדות שונים זה מזה בכל תחום אחר, גם כאן, כל אחד ואחת יהיו מוכנים בזמן שלהם. רוב הילדים בשלים להתחיל את תהליך הגמילה בגיל שנה וחצי-שנתיים. בדרך כלל הם יהיו מוכנים לגמילה כשיתחילו להראות סימני מוכנות.
- מוכנות פיזית: כשיש להם מיומנויות מוטוריות בסיסיות כמו: היכולת לשבת ברציפות כמה דקות, הליכה עצמאית, יכולת לפשוט בעצמם את הבגדים. בגיל זה הם צפויים להיות מסוגלים להראות רצון לעצמאות בתחומים נוספים כמו אכילה עצמאית, הבנת שפה בסיסית ועוד.
- מוכנות התפתחותית: יכולת להביע רצונות והבנת הוראות פשוטות, כמו לשבת, לקום וכדומה.
- מוכנות רגשית: התפתחות הנטייה לריצוי אחרים, יכולת חיקוי והבעת עניין בגמילה.
ההישג של גמילה הוא בראש ובראשונה הישג של הפעוט או הפעוטה ברכישת מיומנות חדשה והוא לא הוכחה ליכולת ההורית. חשוב שתבינו את התהליך הפיזיולוגי והפסיכולוגי שעובר על הילד או הילדה שלכם, תכוונו, תתמכו ותעודדו אותם. לכן, וכמו במשימות התפתחותיות אחרות, אם אתם מזהים אצל הילד או הילדה יכולות קיימות, כדאי לעודד ולחזק אותן. לעומת זאת, אם אתם מזהים שהילד או הילדה לא מוכנים מבחינה התפתחותית להתחיל תהליך גמילה והמיומנויות הבסיסיות עדיין לא קיימות עדיף לחכות ולא להתחיל בגמילה. בכל מקרה, הימנעו מ"לדחוף" אותם לכך כי אז כישלון הגמילה עלול לגרום להם לפתח רגשות שליליים בקשר לגמילה שיעכבו אותם בעתיד.
הכנה לגמילה
יש ילדים שייגמלו תוך זמן קצר ולילדים אחרים ייקח יותר זמן אבל תהליך הגמילה לרוב אורך זמן, בדרך כלל מספר חודשים, דורש סבלנות וחשוב שיתקיים בסביבה תומכת תוך עידוד וחיזוק הילד או הילדה ולא במאבקי כוח.
שיח בבית על הנושא
השיח עם הילד או הילדה על הנושא הוא חשוב. אפשר להיעזר בספרים מתאימים שעוסקים בנושא, בסרטונים ייעודים וכדומה.
שיום (מתן שמות)
מומלץ לדבר עם הילד או הילדה בבית ולהסביר איך קוראים בבית לשתן וצואה, למשל פיפי וקקי.
סימנים ראשונים של מוכנות
למשל, הילד או הילדה מציינים בקול שהם צריכים להתפנות או מביעים אי נוחות ומבקשים להחליף חיתול.
קניית סיר ושימוש באסלה
את הגמילה מתחילים בסיר שאפשר להניח בכל מקום שמתאים לכם (רצוי בשירותים). מומלץ לשתף את הילד או הילדה בקנייה ובהצבת הסיר. חשוב לקנות מוצר עם תו תקן. היתרון של הסיר עבור הילדים הוא שהם יכולים להשתמש בו בכוחות עצמם ולהרגיש בטוחים בישיבה בגובה נמוך כשהרגליים מגיעות לרצפה.
אחרי שהילד או הילדה הסתגלו לסיר, אפשר לעבור לאסלה אותה מתאימים לגובה שלהם בעזרת אביזרים ייעודיים, כמו מקטין אסלה או ישבנון עם מדרגות. בשימוש באסלה המותאמת לילדים חשוב שיהיה להם מקום ותמיכה לרגליים להרגשה נוחה.
- הציגו את הסיר והאסלה והסבירו את השימוש בהם.
- עודדו את הילד או הילדה להשתמש בהם.
- קשרו בין עשיית הצרכים לבין הסיר או האסלה. למשל, אחרי שעשו קקי בחיתול, הראו להם שמפנים אותה לאסלה.
- אם הילד או הילדה מראים סימנים שיש להם קקי, עודדו אותם לשבת בסיר או באסלה. בתחילת התהליך אפשר לשבת גם עם החיתול.
- כשהם יושבים על הסיר חשוב שתהיו לידם, זו הזדמנות לקרוא סיפור ולהשרות אווירה נינוחה.לאחר השימוש בסיר, פנו ביחד את הצרכים לשירותים.
- ילדים בגילים אלה לא מסוגלים לנקות את עצמם, ולכן צריך לעזור להם עד לשלב שילמדו לעשות את זה לבד. אצל בנות חשוב להדגיש שניקוי לאחר קקי מתבצע מלפנים לאחור, בכיוון שמתחיל מהפות אחורה אל פי הטבעת, ולא להיפך.
- לאחר השימוש בסיר או באסלה, תרגלו עם הילד או הילדה שטיפת ידיים במים וסבון כחלק מהרגלי הבריאות הבסיסיים.
עידוד ותמיכה בגמילה
אחרי שהילד או הילדה מצליחים, כדאי להמשיך ולעודד אותם לעצמאות ולהעביר אותם לבגדים קלים, תחתונים או שימוש במוצרים אחרים כמו תחתונים חד פעמיים ("פול אפס").
חשוב להלביש אותם בבגדים נוחים כדי שהם יהיו מסוגלים לפשוט אותם בקלות בכוחות עצמם. מומלץ להימנע מכפתורים, חגורות ובדים נוקשים.
כשהילד או הילדה מצליחים, עודדו אותם והראו להם שאתם מעריכים כל הישג שלהם, ולו הקטן ביותר, בדרך למטרה הסופית. את ההערכה הביעו על ידי חיזוק חיובי מיידי, למשל הבעת התפעלות או חיבוק ובמשפטים כמו "אני גאה בך" או "איזה יופי שהצלחת!". כדאי שתדעו, חיזוקים חיוביים חשובים בתהליכי למידה, בכל תחום. לעומת זאת, אם הם לא מצליחים או מפספסים, הימנעו מלהעניש או להתבטא בשליליות כי עונש עלול להשיג את התוצאה ההפוכה.
קשיים בגמילה
גמילה היא תהליך ויכולה להימשך זמן, יתכן ואצל בנים התהליך איטי יותר מאשר אצל הבנות. לפעמים, הילד או הילדה מעוניינים בגמילה ומשתפים פעולה אבל יש להם הרבה "פספוסים" או להפך, ילד או ילדה שמסרבים להתמסר לתהליך. במצבים אלה, כדאי לחכות עם הגמילה ולאחר זמן מה, לנסות שוב.
במצבים בהם הם רוצים אך לא תמיד מצליחים, חשוב לברר במה ומתי הם מצליחים ובמה ומתי הם לא מצליחים. אפשר להתייעץ בטיפת חלב ולקבל מענה לשאלות ורעיונות לפתרונות.
חשוב לדעת
חשוב לדעת
לפעמים, הורים דואגים שילד או ילדה לא גמולים לא יתקבלו לגן עירוני. חשוב לדעת שיש חוק חינוך חובה ולכן גם הם עוד לא גמולים, הם יתקבלו לגן עירוני.
תופעות ואתגרים בגמילה
משחק או נגיעה בצרכים
זוהי תופעה שכיחה וצריך להבין שעבור הילד או הילדה, זהו תוצר של הגוף שלהם, שהם גאים בו. כדאי להסביר להם בעדינות שהמקום הנכון ליציאות הוא האסלה ולא לתת לזה משקל רב.
נסיגה
עליות וירידות בתהליך הגמילה הן תופעה צפויה אבל מצב בו הילד או הילדה כבר היו גמולים למשל במשך חצי שנה וחוזרים להרטיב, מבלי שיש לכך סיבה ידועה, כמו מחלה, דורשה התייחסות וחשוב לפנות להתייעצות ובדיקה.
אי התקדמות בתהליך
יכולה להיות על רקע גופני, התפתחותי או רגשי. חשוב לאתר את הסיבה, לטפל בה ולעזור לילד או לילדה להתקדם בתהליך.
מצבים שמחייבים פנייה לייעוץ רפואי
- הרטבות ביום: עד גיל 4 שנים הרטבות יום נחשבות בתחום הסביר, אבל אם המצב נמשך כך מעבר לגיל 4, מומלץ להתייעץ.
- גמילה מקקי ביום: פספוסים עד גיל 4 שנים נחשבים למצב תקין וכחלק מתהליך הגמילה. מעבר לגיל זה, מומלץ להתייעץ עם גורם רפואי.
- כאבים בעת מתן פיפי או קקי ועצירות: מתן פיפי או קקי שמלווה בכאב או עצירות שמתבטאת במרקם קקי קשה ותדירות יציאות נמוכה, מחייבים פנייה להתייעצות עם גורם רפואי.
- ילדים עם עיכוב התפתחותי או בעיות התפתחותיות, בעיות נוירולוגיות: במקרים אלה, סביר שהתהליך ייקח זמן ממושך יותר ואם רואים צורך, אפשר לשקול התייעצות גם במצבים אלה.
גמילה מחיתולים בלילה
גם אם הילד או הילדה שולטים על עשיית הצרכים ביום, בלילה השליטה על הסוגרים פחות מודעת. השלפוחית ממשיכה להתמלא במהלך השינה, והיכולת להתעורר וללכת לשירותים דורשת בשלות נוספת. לכן, גמילה בלילה יכולה להימשך זמן רב יותר ואף להתרחש באופן ספונטני בגילאים מאוחרים יותר.
גלו סבלנות והבנה: חשוב לזכור שגמילה בלילה היא תהליך סבלני הדורש תמיכה והבנה מההורים. עודדו את הילדים, שבחו אותם על ההצלחות, ונסו לשמור על שגרת לילה קבועה.
מצבים שמחייבים פנייה להתייעצות עם רופא
- שינוי פתאומי: פספוס מדי פעם הוא תופעה מוכרת, אבל אם הילד או הילדה היו גמולים בלילה תקופה מסוימת (מעל כחודש) והחלו להרטיב שוב באופן תכוף, חשוב לבדוק את הסיבה לכך.
- מעל גיל 3 שנים: אם הילד או הילדה עושים קקי בלילה.
- מעל גיל 6 שנים: אם הילד או הילדה ממשיכים להרטיב בלילה באופן קבוע. חשוב לציין שיש משפחות בהן גנטית הגמילה נעשית בגיל מאוחר יותר, אפשר לחכות גם לגיל 7 או 8 שנים, אם זה מתאים לילד או לילדה ולמשפחה.
גמילה וטיפת חלב
טיפת חלב מציעה להורים הדרכה בנושא גמילה, בתחנת טיפת חלב שקרובה למקום מגוריכם, בשירות מקוון כמו בזום, באופן פרטני או קבוצתי. ההדרכה כוללת שיח עם ההורים, שאילת שאלות פתוחות ומתן מקום לתפיסה התרבותית והאישית של כל הורה בנושא זה. התכנים יותאמו לגיל הילד או הילדה, לשלב ההתפתחותי בו הם נמצאים ולסימני המוכנות שלהם.