טיפול ביילוד בבית החולים
לאחר הלידה, התינוק או התינוק שלכם עוברים טיפולים ראשונים על ידי הצוות הרפואי, יקבלו חיסונים ויעברו בדיקות סקר שנערכות כדי לאבחן מצבים שונים ולהעניק להם מענה מתאים.
השעה הראשונה לאחר הלידה נקראת "שעת הזהב" והיא זכתה לכינוי זה כי מגע עור לעור (skin to skin) מעביר לתינוק חיידקים ידידותיים שתורמים רבות לבריאות הילוד. התינוק נולד מוכן לינוק מהרגע הראשון וזקוק למגע עור ולכן חשוב שהתינוק או התינוקת יהיו איתך בשעה זו. חשוב שתדגישי בפני הצוות שאת רוצה לבצע את שיטת מגע עור לעור (אלא אם כן, את לא כשירה לכך, או שהתינוק או התינוק לא במצב יציב).
שיטת מגע עור לעור היא שיטה בה מניחים את היילוד העירום על העור החשוף של אימו, אביו או אדם קרוב אחר. לשיטה זו יש יתרונות רבים מפני שהיא מאפשרת לעובר מעבר הדרגתי ונינוח יותר מהחיים העובריים לחיים החוץ רחמיים. היא עוזרת ליילוד לווסת את חום גופו, הדופק ולחץ הדם שלו ואפילו את רמות הסוכר בדם שלו.
שיטת המגע עור לעור תורמת גם לרווחת האם והיא מפחיתה כאב על יד הפרשת אנדורפינים אצל האם – שהות משותפת מאפשרת הפרשת הורמונים המפחיתים כאב אצל האם והיילוד. מחקרים מצאו כי יולדות לאחר ניתוח קיסרי שהיו "עור לעור" עם היילוד לאחר הניתוח, דיווחו על רמת כאב נמוכה יותר מאלו שלא. בהמשך יולדות אלה נזקקו לפחות משככי כאבים.
בדקה הראשונה ובחמש דקות לאחר הלידה, התינוק או התינוקת שלך יעברו את מבחן אפגר (Apgar) שנועד להעריך את מצבם הכללי.
מה כולל הטיפול הראשוני ביילוד
חשוב לדעת
חשוב לדעת
בזמן שאת מאושפזת, עלייך לקבוע תור לטיפת חלב - יומיים אחרי השחרור מבית החולים. אם באזור מגוריך שירותי טיפת חלב ניתנים ע"י קופת חולים, יש לפנות למוקד זימון תורים של הקופה.
הטיפולים המומלצים ביילוד בבית החולים, לפי המלצות משרד הבריאות
טיפול למניעת זיהומי עיניים
בתהליך הלידה התינוק או התינוקת חשופים למספר רב של חיידקים שעלולים לזהם את עיניהם. יש זיהומי עיניים שנגרמים מחיידקים שעלולים לגרום לפגיעה חמורה בעין עד כדי עיוורון ואפילו למחלה קשה.
הנחיית משרד הבריאות היא לתת מנה חד פעמית של משחת אריתרומיצין 0.5%. הטיפול צריך להינתן בסמוך ללידה גם במקרה של לידה רגילה וגם במקרה של לידה בניתוח קיסרי.
מתן חיסון ראשון נגד דלקת כבד נגיפית מסוג B
הפטיטיס B (צהבת B) הוא וירוס הגורם לדלקת בכבד ויכול להתבטא כמחלה חריפה או כמחלה כרונית. החיסון הפעיל (חיסון אשר גורם לתגובה של הגוף ויצירת נוגדנים כנגד הווירוס) ניתן לאחר הלידה ובהמשך ניתנות שתי מנות נוספות, בתחנת טיפת חלב, בגיל חודש ובגיל חצי שנה.
במקרה של יולדת שהיא נשאית או חולה בהפטיטיס B – התינוק או התינוקת יקבלו גם חיסון סביל שמעניק הגנה חיסונית מהירה (מכיל נוגדנים נגד הווירוס). חיסון זה ניתן בהזרקה לאחר חשיפה לנגיף.
ויטמין K
ויטמין K הוא מרכיב חיוני לקרישה תקינה של הדם בגוף ואבן בניין לתהליך ייצור פקטורי קרישת דם בכבד. כאשר התינוק או התינוקת יוצאים לאוויר העולם, הם מגיעים מסביבה סטרילית (ללא חיידקים) ואין להם עדיין במעי את החיידקים הדרושים לייצור הוויטמין. הסיכון העיקרי בחוסר בוויטמין K הוא מחלה דימומית של היילוד. הדרך היחידה למנוע את המחלה האלה היא באמצעות מתן ויטמין K בזריקה תוך שרירית לאחר הלידה. בישראל, כמו ברוב מדינות העולם, ניתנת ליילוד זריקה של 1 מ"ג.
כדאי לדעת: ויטמין K הוא טיפול פשוט ומציל חיים כבר ארבעים שנה בעולם וגם בישראל.
בדיקת סינון שמיעה
לקות שמיעה היא הלקות התחושתית הנפוצה ביותר ביילודים. חשוב לאתר אותה מוקדם ככל האפשר על מנת להצליח בשיקום שלה.
מחקרים הוכיחו כי גילוי מוקדם של יילודים עם לקות בשמיעה הוא הכרחי לשיקום מוקדם ולמיזעור נזקי לקות בשמיעה מולדת. לקות בשמיעה שלא משוקמת בזמן עלולה לגרום לחסכים משמעותיים בהתפתחות השפתית, השכלית, הרגשית והחברתית של הילד.
חשוב לדעת: אצל חצי מהיילודים שסובלים מלקות בשמיעה אין גורמי סיכון ידועים מראש.
כל התינוקות שנולדים בבית חולים או מגיעים אליו בסמוך לאחר הלידה, כולל תינוקות עם גורמי סיכון ללקות בשמיעה, צריכים לעבור בדיקת סקירה לאיתור ואבחון יילודים עם לקות שמיעה כדי לאפשר טיפול מוקדם ככל האפשר. הבדיקות לא כואבות ולא גורמות לאי נוחות לתינוקות.
לקריאה מורחבת על זיהוי, אבחון וטיפול בבעיות שמיעה
בדיקות סקירה ביילודים
מדובר בבדיקות לזיהוי מוקדם של מחלות אנדוקריניות, מטבוליות ואימונולוגיות. 36 שעות לאחר הלידה ולפני השחרור מבית החולים מתבצעות בדיקות הסקירה ליילודים, המאתרות מחלות נדירות יחסית, שעלולות לגרום לפגיעה חמורה באיברי הגוף, לעיכוב ההתפתחות השכלית ואף למוות. למחלות אלה אין סימנים קליניים ברורים בימים הראשונים לחיי התינוק או התינוקת, ואפשר לאבחן אותן באמצעות בדיקות דם.
לצורך הבדיקה לוקחים ארבע טיפות דם מעקב הרגל של היילוד ושולחים אותן לבדיקה במעבדה המרכזית של משרד הבריאות. השירות ניתן ללא עלות.
חשוב: בדקו את התוצאות ואם הן מצביעות על בעיה, צרו קשר עם הרופא או הרופאה שלכם כי חשוב לחזור על הבדיקות ולטפל בהתאם.
לבירור התוצאות של התינוק או התינוקת שלכם, היכנסו למערכת לתוצאות בדיקות סקירה ביילודים והזינו את הפרטים האישיים.
אם יש לכם שאלות, בכל שלב, לפני הבדיקות והחיסונים או אחריהם ובכלל לגבי כל נושא, אל תהססו לשאול את הצוות הרפואי.