רחצה בטוחה של התינוק
רחצת התינוק או התינוקת שלך יכולה להיות הרגע המהנה ביותר ביום, זמן של רוגע וכיף, שיחה ומשחק משותף. לפעמים, לפחות בהתחלה, יש תינוקות שהכניסה למים יוצרת אצלם קושי והם מגיבים בבכי. יש גם הורים שחוששים, למשל מהחזקה לא נכונה במים או מהחלקה. אם גם אצלך זה ככה, אולי יעזור לך לדעת שזה טבעי ונורמלי, וכדאי לבקש ליווי או עזרה ממי שקרובים אליך. עם הזמן האמבטיה תהפוך לפשוטה וקלה.
לא חייבים לעשות אמבטיה כל יום, גם שלוש או ארבע פעמים בשבוע זה מספיק. ביתר הימים אפשר לשטוף רק את הפנים, הצוואר, הידיים והחלק התחתון של הגוף. אבל אם זמן הרחצה נעים לתינוק או לתינוקת וגם לך, אין סיבה לא ליהנות מאמבטיה מדי יום.
אז איך נהפוך את הרחצה לבטוחה וגם מהנה? נקפיד על כמה שלבים ועקרונות חשובים, שעם הזמן יהפכו לשגרת החיים.
כללים חשובים ברחצת תינוקות
לפני שנכניס לאמבטיה שהכנו, נפשיט את הבגדים בהדרגה כדי שהתינוק או התינוקת לא יילחצו מהתחושה החשופה. נאחוז אותם בשתי ידיים ונכניס למים לאט וברוגע, כדי לאפשר להתרגל למגע המים ולחום שלהם. גם אם משתמשים במושב שכיבה ייעודי לאמבטיה לתינוקות, נקפיד להחזיק כך עד לשלב שבו התינוק או התינוקת יידעו לשבת עצמאית, סביב גיל 9 חודשים עד שנה.
מניעת כוויות
הגבלת טמפרטורת המים בתרמוסטט של דוד המים החמים והתקנת אמצעי להגבלת הטמפרטורה של מי הברז יכולות לעזור למנוע כוויות במקרה של חוסר תשומת לב לחום המים.
גובה המים באמבטיה
חשוב להחזיק את התינוק או התינוקת היטב ולהקפיד שהראש והחזה יהיו מחוץ למים וכך גם לא ייכנסו מים לאוזניים.
המים באמבטיה
עד גיל חודש אין צורך להוסיף כלום למים. מגיל חודש אפשר להוסיף סבון או שמן אמבטיה לתינוקות בכמות הרצויה לפי הוראות היצרן.
זמן הרחצה הוא הזדמנות טובה לבנות את התקשורת עם התינוק או התינוקת. זה הזמן לדבר, לשיר, להגיד איזה חלק בגוף רוחצים עכשיו, לחייך ולגעת ברכות.
חשוב לזכור
חשוב לזכור
מרגע שהכנסנו את התינוק או התינוקת למים – לא משנה מה, תמיד נשמור איתם על קשר עין ועם יד אחת לפחות מונחת על הגוף. מומלץ לכבות את הטלפון הנייד לפני הרחצה, ולזכות בזמן של שקט בלי הפרעות והסחות דעת. אם חייבים לצאת מחדר האמבטיה – תמיד ניקח את התינוק או התינוקת איתנו.
איך רוחצים תינוקות
אפשר להיעזר בכלי קטן כדי לשפוך מים לאט ובעדינות על הראש (להשתדל לא על הפנים והאוזניים). אחר כך נעבור ביד רטובה מלמעלה למטה: הראש והפנים, איברי הגוף, ובעיקר בקפלי העור – בצוואר, בבתי השחי, בין הירכיים, מאחורי הברכיים ובין אצבעות הידיים והרגליים. לאחר מכן, כדי לרחוץ גם את הצד האחורי של הגוף. נהפוך את התינוק או התינוקת בזהירות כך שהפנים יהיו כלפי מטה, כמובן מעל למים, האמה שלך תומכת מתחת לחזה והאצבעות שלך אוחזות בבית השחי המרוחק ממך. נרחץ את הצוואר, הגב והישבן ואז נהפוך בחזרה כך שהפנים יהיו כלפי מעלה.
טבור: אפשר לרחוץ תינוקות גם אם שארית חבל הטבור עוד לא נפלה.
לקריאה על הטיפול בגדם הטבור אחרי הלידה
הטיפול בתינוק שלא נימול: בזמן הרחצה שוטפים מבחוץ ולא מנסים למשוך או לגלגל את העורלה שמחוברת לראש הפין. הגיל בו העורלה נפרדת שונה אצל כל ילד וזה תהליך שאורך מספר חודשים (לעיתים רחוקות, התהליך יקח מספר שבועות). חשוב מאוד לחכות לנסיגת העורלה ועד שהיא לא נפרדת לגמרי, חשוב להימנע מלמשוך אותה לאחור, כי אילוץ העורלה לסגת לפני שהיא מוכנה עלול לגרום לכאבים עזים, דימום וקרעים בעור.
מושב שכיבה לאמבטיה: אם משתמשים במושב כזה – עדיין צריך להחזיק את התינוק או התינוקת ותמיד להיות עם העיניים והיד עליהם.
לאחר הרחצה: ניגוב והלבשה
נניח, בעזרת היד הפנויה, מגבת גדולה ורכה על החזה ונהדק אותה אלינו עם הסנטר. נוציא את התינוק או התינוקת מהמים בשתי ידיים ונצמיד אלינו כשהגב מונח על החזה שלנו. עכשיו נעטוף את התינוק או התינוקת במגבת מימין ומשמאל ונקפיד לכסות גם את הראש. כשהתינוק או התינוקת עטופים לגמרי, נניח על משטח ההחתלה ונייבש בעדינות את כל הגוף, ובעיקר בקפלי העור. הייבוש נעשה בלי לשפשף, אלא רק להניח את המגבת ולספוג את המים. כשהעור יבש אפשר לחתל ולהלביש.
שימו לב
- בלי קיסמי אוזניים בתעלת האוזן: שימוש בקיסמי אוזניים שאותם מכניסים לתעלת האוזן עלול להזיק, הימנעו מכך.
- זהירות בשימוש בקרם ושמן תינוקות: יש חילוקי דעות בקרב המומחים ובספרות המקצועית לגבי שימוש בקרמים לאחר אמבטיה. לרוב, אין צורך ויש גם מי שחוששים שקרם גוף או שמן תינוקות (לא להתבלבל עם שמן אמבטיה לתינוקות) יכולים לסתום את נקבוביות העור. לפני שמקבלים החלטה לגביהם, כדאי להתייעץ עם גורם מקצועי שמכיר את התינוק או התינוקת שלך. אם בוחרים להשתמש במוצרים אלה, חשוב שהם יהיו מיועדים לעורם של תינוקות.
- טלק: לא מומלץ להשתמש בטלק כי הוא עלול להיות מסוכן אם החומר נשאף לריאות.
גזירת ציפורניים
עד גיל חודש לא מומלץ לגזור את הציפורניים של התינוק או התינוקת כי הן עדיין דקות מאוד ומחוברות לעור האצבעות. אחרי גיל חודש, אפשר לגזור בעדינות את הציפורניים עם מספריים המיועדות לתינוקות. הקפידו על גזירה בקו ישר והימנעו מגזירה קרוב מדי לעור. כדאי לגזור ציפורניים לאחר הרחצה באמבטיה, כי המים החמימים מרככים את הציפורניים ומקלים על הגזירה. אפשר לגזור ציפורניים גם במצבים בהם התינוק נינוח ורפוי, למשל בזמן שינה או הנקה.