טיול יומי
לאחר הלידה שגרת החיים משתנה וברגע אחד הופכת להיות מאוד אינטנסיבית וממוקדת בטיפול בתינוק או בתינוקת החדשים. כל ההורים הטריים ודאי מכירים את לוח הזמנים האינסופי הכולל האכלות סביב השעון, החלפת חיתולים, כביסות, קיפולי בגדים, ניקיונות והרדמות. לפעמים מרוב משימות אנחנו לא מספיקים לשתות את הקפה בבוקר וכבר מגיע הצהריים.
כדי לשמור על עצמנו ועל בריאותנו הנפשית, חשוב לעצור לרגע ולהבין שכולנו זקוקים לפעמים להתאווררות מהמשימות ולהפסקה מהשגרה, גם אם הכל בבית מתנהל בשליטה ואנו מתפקדים בהצלחה בטיפול היומיומי. אחת הדרכים הכי טובות להתאוורר היא לצאת החוצה עם התינוק או התינוקת לטיול יומי.
חשיבות הטיול לתינוקות
טיול משותף מחוץ לבית הוא יעיל מאוד להשגת שלווה ורוגע, בעיקר ברגעים של בכי וחוסר שקט. כמו שאצלך, לפעמים רק שינוי קטן באווירה עוזר לשיפור מצב הרוח, גם אצל התינוק או התינוקת זה עובד. המבט על העולם, האוויר צח, קרני השמש החמימות, הקולות והצלילים בחוץ, הריחות והצבעים מסביב - בשבילם כל דבר הוא חדש, מסקרן וראשוני וכל יציאה החוצה היא הזדמנות להכיר את העולם.
מומלץ לבחור לצאת לטיול עם עגלה או במנשא בהתאם לנוחות שלך. טיול בעגלה נותן זווית ראייה חדשה על העולם עבור התינוק או התינוקת וכך הם לומדים עליו ועל מקומם בתוכו. טיול במנשא נותן זמן איכות של תנועה נעימה ומגע קרוב וחם עם הגוף שלך, עם פעימות הלב שלך, כמעט כמו שהיה בזמן ההריון.
בטיול בחוץ כדאי לקחת את הזמן, ללכת לאט ולהקדיש רגע להתרחשויות שמסביב. אפשר לתווך לתינוק או לתינוקת את מה שרואים ושומעים בדרך – להקשיב לציוץ הציפורים, להביט על צמחים ועצים, להריח את האוויר אחרי הגשם ולהביט על המכוניות והעוברים והשבים. עצם השיחה על כל אלה יכולה לעזור לפיתוח השפה והתקשורת. כך גם צומחים הסקרנות הטבעית והרצון ללמוד על העולם ועל איך הוא פועל. בהמשך, כשהם יגדלו קצת ויוכלו לשחק עצמאית, תוכלו לשלב משחק בטבע, מגע עם האדמה, בפרח, באבן ועוד. על פי מחקרים, כל אלו יכולים לתרום להתפתחות ולעודד את היצירתיות.
חשיבות הטיול להורים
כאמור, גם להורים חשוב מאוד לדעת לקחת את ההפסקה הזאת ולמלא מצברים באוויר הפתוח. חשוב לדעת לעצור לרגע את האינטנסיביות של שלל המשימות היומיות ולצאת החוצה, לנשום אוויר צח, לשנות אווירה, להפעיל את הגוף, להיות קצת בשקט (לא פעם תינוקות נרדמים בטיול), אבל גם לפגוש בחוץ שכנים, הורים אחרים ולדבר עם אנשים מבוגרים. זה חשוב כדי לשמור על הכוחות ועל מצב הרוח, לתרום לשמחת החיים ולהחזיר את האיזון העצמי.
המלצות לפני היציאה לטיול
-
מועד אפשרי ליציאה
אפשר לצאת עם התינוק או התינוקת לטיול יומי כבר מההתחלה, מהיום הראשון בבית. אם יש מצב בריאותי מיוחד כדאי להתייעץ עם רופא או רופאת הילדים בנוגע להתנהלות זהירה בחוץ.
-
מזג האוויר
אפשר לטייל בחוץ גם בקיץ וגם בחורף. בקיץ כדאי לצאת בשעות הבטוחות – לפני 10:00 בבוקר ומ-16:00 אחר הצהריים. לתינוקות צעירים לא מורחים קרם הגנה, אבל בגלל שהעור שלהם נצרב בקלות – חשוב שלא תהיה עליהם שמש ישירה. כמובן שחשוב להלביש אותם בהתאם לעונה ולגיל, לחבוש כובע, לעטוף בשמיכה, ואם קר בחוץ להלביש גם כפפות או גרביים על כפות הידיים.
-
מקומות לטיול בחוץ
אפשר לצאת לטייל בפארק קרוב, בגינה ציבורית ליד הבית, או בכל מקום אחר שיש בו צמחייה וירוק בעיניים. אם אין גינה באזור? אפשר גם לצאת לשיטוט בשכונה ולטייל ברחוב, לראות אנשים ומקומות כדי לשנות קצת אווירה. בגלל הרגישות של מערכת החיסון בשבועות הראשונים לחיי התינוקות, עדיף לא לצאת למקומות הומי אדם, כמו קניונים, כדי שחלילה לא ידבקו באחד הווירוסים או החיידקים שמסביב.
-
התארגנות לפני יציאה
כדאי להכין מראש תיק שיש בו חיתולים, מטליות לחות או מגבונים, בגדים להחלפה, שמיכה וכובע. אם מתוכנן טיול ארוך והתינוק או התינוקת ניזונים מתמ"ל, מומלץ לקחת אתכם מנת תמ"ל.
לסיום, נסו להחליט על שעה קבועה ונוחה לטיול היומי, או לקבוע עם בן או בת הזוג, או עם חבר או חברה, שיצטרפו לטיול. אחרי החזרה הביתה כבר תרגישו את הערך של להיות קצת בתנועה, לשנות אווירה, לצאת מהמטלות ולנשום אוויר צח, להיות בקשר עם אנשים ועם העולם שבחוץ, ובמיוחד לראות כמה טוב זה עושה גם לתינוקות ולאווירה הכללית בבית.