הבחירה להשתמש במוצץ
לתת או לא לתת מוצץ, זאת שאלה שמעסיקה הורים רבים. השימוש במוצץ נחשב לשנוי במחלוקת וגם המחקרים הרבים לגביו לפעמים סותרים זה את זה ומניבים מסקנות מנוגדות שלמעשה רק אחת מהן היא חד משמעית: ההחלטה אם לתת מוצץ היא בחירה הורית ולא דאגה רפואית.
את הבחירה חשוב לעשות אחרי שקילת כל היתרונות והחסרונות וכמובן אחרי בחירת מוצץ בטוח. חשוב להימנע מלהכריח או לכפות על התינוק או התינוקת להשתמש בו. יש תינוקות שפשוט מסרבים לו וזה טבעי בהחלט, אפשר להציע מוצץ חשוב אבל להימנע מלדחוף אותו לפה שלהם כי הפעולה הזאת עלולה לגרום להם לתחושות לא נעימות באזור הפה שיכולות להשפיע על המוכנות לאכול.
הנקה ושימוש במוצץ
מוצצים יכולים להפריע להנקה ולכן ארגוני הבריאות ברחבי העולם ממליצים לאמהות מניקות לדחות את תחילת השימוש במוצץ עד שההנקה מבוססת היטב, בערך כחודש לאחר תחילת ההנקה. חשוב לזכור שההנקה עצמה יכולה להקל על רוב המצבים שנפרט בהמשך כמו כאב, הרגעה, טיסה.
תינוקות ומוצצים
תינוקות נולדים עם רפלקס מציצה טבעי והם מפעילים אותו כשהם זקוקים לו, למשל בהנקה, מספר רב של פעמים ביום. המוצץ הוא המצאה מודרנית שנולדה כ"תחליף" מלאכותי לפטמת אם. בכל מדינה בעולם יש נתונים אחרים, אבל אחוזים גבוהים מהתינוקות וגם ילדים וילדות בגילים שונים, משתמשים במוצץ שיכול להיות, ביחד עם אמצעים נוספים, גורם מנחם ומרגיע. הורים רבים מבטאים חשש מפיתוח תלות במוצץ, פגיעה במבנה הלסת, עיכוב הדיבור ודלקות אוזניים חוזרות. למחקרים, כאמור, אין מסקנות חד משמעיות לגבי אלה, אבל ידוע שלתדירות ולמשך הזמן בו משתמשים במוצץ יש השפעה על סוג והיקף כל סיכון.
בחרתם לתת מוצץ? חשוב שתוודאו שהשימוש בו מבוקר ומוגבל לזמנים קצרים ולצרכים נקודתיים. חשוב להימנע ממצב בו התינוק או התינוקת מסתובבים כל היום עם מוצץ בפה, אלא רק בשעת הצורך, למשל, בזמן בכי, לקראת השינה או בזמן שנותנים חיסון. בנוסף, ובמיוחד אחרי גיל שנה, חשוב לשים לב שהמוצץ לא יהיה הגורם היחיד או הבלעדי שמקל או מרגיע את התינוק או התינוקת שלכם, אלא שיש דרכים נוספות שמרגיעות אותם. שימוש ממושך במוצץ עלול לגרום לילד לפיתוח תלות של ואחרי גיל שנה מומלץ להציע להם פתרונות חלופיים להרגעה ולהתחיל תהליך גמילה מבוקר ומותאם אישית לאופי שלהם.
מוצצים ופגים
לפני הבחירה אם להשתמש במוצץ, חשוב להתייעץ עם הצוות המטפל בפגיה. עבור הפגים והפגות המוצץ יכול לשמש לתרגול תפקודי פה ולסת ולשפר את האכילה. מחקרים ועבודות שנעשו בנושא מעידים שפגים שלקחו מוצץ היו מאושפזים זמן קצר יותר ועלו יותר במשקל.
פוטנציאל לנזק לשיניים או ללסת
הורים רבים מביעים חשש שהמוצץ יגרום לנזקים בשיניים או בלסת אבל המחקרים האחרונים שנעשו בעולם בתחום הגיעו למסקנה שאם מפסיקים את השימוש במוצץ עד גיל שנתיים-שלוש, הנזק לא יהיה משמעותי בדרך כלל. שימוש במוצץ מעבר לגיל 3 ובמיוחד מעל גיל 5 נמצא כתורם בשכיחות גבוהה לבעיות במבנה הלסת, המנשך הקדמי והאחורי והמרווחים בין שתי שורות השיניים.
דלקת אוזניים (דלקת אוזן תיכונה)
חלק מהמחקרים שבדקו את הקשר בין שימוש במוצץ לבין דלקת אוזן תיכונה חריפה, בעיקר בשנה הראשונה לחיים, הצליחו להראות שיש קשר סיבתי ביניהם ואף סיכוי מוגבר לדלקות אוזניים חוזרות. המלצות החוקרים היו לשקול להפחית את השימוש במוצץ או להפסיק את השימוש בו כדי להפחית את הסיכון לדלקת.
התפתחות יכולת הדיבור
הורים רבים חוששים שלשימוש ממושך במוצץ יש השפעה שלילית על התפתחות הדיבור, אבל המחקרים לא תומכים או מאששים חשש זה ולא נמצא קשר מובהק מוכח בין שימוש במוצץ לבין לקות בשפה או הפרעות דיבור. מצד שני, רצוי לעודד את הילד או הילדה לדבר ויהיה להם קשה לעשות את זה כשיש להם חפץ בפה.