המלצות לבחירה ושימוש בטוח במוצץ
אם בחרתם להציע לתינוק או לתינוקת שלכם מוצץ, חשוב שתדעו איך לבחור את המוצץ הבטוח ביותר עבורם ואיך לשמור על ההיגיינה שלו כדי להגן על בריאותם. יש סוגים רבים של מוצצים, בעיצובים וצבעים שונים, אבל המבנה של כולם הוא אחיד: המוצץ בנוי מפטמה וממגן שמקיף אותה. תינוקות שונים יתחברו למוצצים שונים וקשה לדעת מראש איזה מוצץ יעדיף כל תינוק. לכן, מומלץ לנסות כמה סוגים עד שמוצאים את המוצץ המתאים. לפעמים, תינוקות מתרגלים למוצץ מסוג מסוים ואז מסרבים לעבור לסוג אחר. כדאי להיערך מראש ולהצטייד במוצצים נוספים מאותו סוג כדי שישמשו תחליף למוצץ שאבד או התבלה.
כללי אצבע
אישור ותקן
נקנה רק מוצץ עם תו תקן של מכון התקנים הישראלי שמוודא שעמד בכל דרישות התקן והוא עשוי מחומרים בטוחים ועמיד בפני לחיצה, מתיחה, נשיכה והרתחה.
מוצץ מתאים לגיל
היצרנים מציינים אם המוצץ מתאים לגיל לידה, 2-0 חודשים, חצי שנה ויותר, נעקוב אחרי ההוראות שלהם.
שולי המוצץ
נוודא שחלקי המוצץ שפונים או צמודים לשפתי התינוק ולעור המקיף אותן, מאפשרים אוורור טוב של העור. אם המוצץ מוקף במגן שעשוי מחומר קשיח, נוודא שהוא כולל פתחי אוורור.
מוצצים והיגיינה
מוצץ הוא לא חפץ סטרילי וחשוב לדעת שיש אפשרות שיידבקו אליו חיידקים שעלולים לגרום למחלות. שמירה על היגיינה יכולה למנוע זאת:
- לפני השימוש הראשון במוצץ נחטא אותו במים רותחים: אפשר לשים את המוצץ בכוס או קערה עם מים רותחים למשך 5 דקות או להכניס אותו למכשיר סטריליזציה. לאחר ההרתחה נוציא שאריות מים מפטמת המוצץ. לסיום, נייבש את המוצץ במגבת נקייה ונקפיד תמיד שהמוצץ יבש כי פטמה או מוצץ לח או רטוב הם מקור להתפתחות חיידקים ועובש.
- ידיים נקיות: נשטוף ידיים במים וסבון לפני כל פעם שניגע במוצץ או נכניס אותו לפה של התינוק או התינוקת.
- נשטוף את המוצץ: מדי פעם ובמיוחד אם הוא מתלכלך או נופל.
- כל ילד והמוצץ שלו: אם יש כמה תינוקות או ילדים וילדות באותו בית שמשתמשים במוצצים, נקפיד לסמן את המוצצים בבירור כדי שהם לא יתבלבלו ביניהם.
אחסון המוצץ
- נאחסן את המוצץ בכלי נקי ומאוורר, אותו נניח במקום נקי ויבש.
- נימנע מלשמור מוצצים בכלי סגור או בשקית פלסטיק, כי שיטות אחסון אלה מעודדות התפתחות פטריות, חיידקים או עובש, שעלולים להיות מסוכנים.
- נימנע מלהשאיר מוצץ ברכב או בכל מקום בו הוא חשוף למזג אוויר חם.
מוצץ ומי סוכר, דבש או מיץ
חשוב לא לטבול את המוצץ במיץ, מי סוכר או כל ממתיק אחר: תינוקות לא צריכים את זה והממתיקים עלולים לגרום לנזק לשיניים. במיוחד אסור לטבול בדבש - כי שימוש בדבש מסוכן לתינוקות מתחת לגיל שנה מחשש לחיידק מסוכן.
החלפת מוצץ
מטעמי בטיחות (מוצצים מתפרקים עם הזמן) ומטעמי היגיינה, כדאי להחליף מוצץ כל 3 חודשים, גם אם מחטאים אותו באופן קבוע ושומרים עליו נקי, שלם ותקין. בכל מקרה, מומלץ לבדוק את המוצצים לפני כל שימוש ואם מזהים פגם כלשהו, להשליך את המוצץ הישן לפח ולהחליף אותו במוצץ חדש (גם אם לא עברו 3 חודשים).
זהירות: קשירת מוצץ בשרוך או סרט
זהירות: קשירת מוצץ בשרוך או סרט
קשירת המוצץ סביב הצוואר של התינוק או התינוקת בשרוך או סרט יכולה לגרום לחנק כי הוא עלול להיתפס בעצם בולט. במקום כל אלה, אפשר לחבר את המוצץ לבגד באמצעות מחזיק מוצץ. מחזיק מוצץ הוא תופסן שאיתו מחברים את המוצץ לבגד. כדי לוודא שהתופסן בטיחותי, חשוב לבדוק שהוא מגיע עם תקן רשמי, שהוא קצר ושאין בו סיכות או חלקים חדים שעלולים לפצוע את התינוק או התינוקת.
מקרים בהם מומלץ לא להשתמש במוצץ
-
מעבר לזמן המומלץ על ידי היצרן
-
אם יש בו סדקים, קרעים או בלאי כלשהו
-
אם יש חתיכות סיליקון או גומי שנפרדות מהמוצץ
-
אם הוא נשכח ברכב או שהה בטמפרטורה גבוהה לאורך זמן