דיכאון לאחר לידה
הריון ולידה הן תקופות רגישות ומלאות משמעות. המעבר לאימהות הוא שלב מורכב הכרוך בשינויים פיזיים, רגשיים ונפשיים. בזמן ההריון ולאחר הלידה את עלולה לחוות תנודות דרמטיות במצב הרוח ולהרגיש גם רגשות שליליים כמו עצב, פחד, כעס או תסכול. אלו רגשות טבעיים, והם לא מעידים על דבר. עם זאת, כ-10% מהנשים במהלך ההריון או לאחר הלידה יתמודדו עם דיכאון, חרדות או מצבים רגשיים אחרים שדורשים טיפול והפניה לגורמים מקצועיים.
לעתים בני זוג, קרובי משפחה וחברים הם הראשונים שמזהים את הקשיים והשינויים בהתנהגות, ולכן חשוב שתדעו לתמוך, לסייע ולכוון לקבלת עזרה מקצועית.הכרת התופעות והסימנים יעזרו להבין את המתרחש ולפנות לקבלת עזרה לפי הצורך.
דיכאון בהריון ודיכאון לאחר לידה
-
שכיחותמופיע אצל כ-10% מהיולדות.
-
מתי מופיעבהריון, בחודשים הראשונים לאחר הלידה ועד שנה לאחריה.
-
זמן ועוצמהבהשוואה לדכדוך, נמשך זמן רב ובעוצמה חזקה.
-
עזרה מקצועיתמחייב קבלת עזרה מקצועית.
דיכאון לאחר הלידה יכול להופיע מיד לאחר הלידה אבל יכול גם להופיע שנה אחריה. בדרך כלל הדיכאון מופיע בחודשים הראשונים אחרי הלידה. חשוב להכיר את הסימנים כדי לקבל תמיכה בהקדם, ולפנות לעזרה ולקבלת טיפול. ללא טיפול, המצב עלול להחמיר.
לעיתים קרובות נשים מקפידות על הפרטיות שלהן או מתביישות בתחושות שלהן ומפחדות לספר עליהן לקרובי משפחה או חברות. לסטיגמה המלווה את מחלת הדיכאון יש משקל רב בבחירה לא לשתף, אבל חשוב שתדעי שדיכאון היא מחלה כמו כל מחלה אחרת. זו מחלה שאין לך שליטה עליה: את לא יכולה לגרום לה או למנוע אותה, אבל חשוב שתזהי אותה ותטפלי בה כדי להקל עלייך, לשפר את איכות חייך ולסייע לך לשמור על הקשר שלך עם התינוק או התינוקת שלך.
דיכאון יכול להופיע גם במשך ההריון ורצוי שיטופל עוד לפני הלידה. בנוסף, דיכאון לאחר לידה יכול להופיע אצל כל יולדת בלי קשר לגיל, למוצא או למצב הכלכלי שלה. הדיכאון יכול להופיע פעם ראשונה גם בלידה שנייה או בלידות הבאות, גם כשאין מצוקה מיוחדת וללא רקע של הפרעה נפשית כלשהי. זה לא נדיר לגלות שגם נשים שבדרך כלל מתמודדות בהצלחה עם עומס בחיי היום-יום, מתקשות להתמודד עם הריון או הופעת תינוק בחייהן.
גורמי סיכון לדיכאון לאחר לידה
- גורמים פסיכולוגיים: היסטוריה של דיכאון או חרדה (כולל דיכאון לאחר לידה קודמת), תסמונת קדם וסתית שנקראת גם פראמנסטרואלית (premenstrual syndrome, PMS), אי שביעות רצון ממין היילוד או מהיילוד עצמו, היסטוריה של התעללות מינית אצל האם.
- גורמים מיילדותיים: הריון בסיכון גבוה, הכולל ניתוח קיסרי דחוף ואשפוזים במהלך ההריון, לידה מוקדמת, מים מקוניאליים, צניחת חבל הטבור ואנמיה בהריון.
- גורמים חברתיים: היעדר תמיכה חברתית, אלימות פיזית, מינית או מילולית, שימוש בסמים או עישון.
- גורמים בריאותיים: בעיות רפואיות שלך או של התינוק, רגישות לשינויים ברמות ההורמונים, המתבטאת בתנודות במצב הרוח.
- אורח חיים: הרגלי תזונה ושינה, חוסר פעילות גופנית, חוסר שינה ועוד יכולים להשפיע על התפתחות המחלה.
- אירועי חיים: אירועי חיים קשים בזמן ההריון או לאחר הלידה (כמו מוות או מחלה של אדם קרוב), קשיים בזוגיות.
התסמינים של דיכאון לאחר לידה
התסמינים יכולים להופיע בעוצמה גבוהה, בינונית או קלה, יכולים לכלול כמה מהתופעות הבאות, ולהופיע ברוב שעות היום, למשך לפחות שבועיים:
-
מצב רוח ירוד ועצבות במהלך רוב היום.
-
אובדן עניין או הנאה במשך רוב שעות היום.
-
קשיי שינה, נדודי שינה או שינה מוגזמת.
-
תחושת אי שקט ומתח או ההפך, איטיות יתר.
-
תחושה של חוסר ערך עצמי או האשמה עצמית.
-
עייפות יתר או חוסר מרץ (מעבר לצפוי עקב הטיפול בתינוק).
-
מחשבות אובדניות או מחשבות על המוות ופגיעה עצמית.
-
חוסר יכולת להתרכז או בקבלת החלטות, אפילו פשוטות.
-
שינויים במשקל או בתיאבון (חוסר תיאבון או אכילת יתר).
סימנים אפשריים נוספים לדיכאון אחרי לידה
- בכי ללא הפסקה.
- חוסר עניין ביחסי מין.
- תחושת ייאוש והיעדר תקווה.
- תחושת ריחוק מהתינוק.
- חרדת יתר לשלום התינוק ללא סיבה מוצדקת.
- מחשבות שליליות כלפי התינוק עד כדי מחשבות לפגוע בתינוק.
אצל אחוז קטן מאוד – 0.14%-0.26% מהנשים יכולה להתפתח פסיכוזה (puerperal psychosis). פסיכוזה היא מחלה חמורה שפורצת, בדרך כלל, בשבועיים הראשונים לאחר הלידה ולעיתים קרובות אפילו בשעות אחרי הלידה. דיכאון היא מחלה שמוגדרת כמצב חירום רפואי.
כדי למנוע מצבים טרגיים או הידרדרות, אם את מרגישה שאת חווה את אחד הסימפטומים הבאים, חשוב שתפני מיידית לטיפול רפואי.
- הזיות.
- דלוזיות – מחשבות או אמונות לא ריאליות.
- מאניה – דיבור או מחשבה מהירה מאוד, תחושה של התרוממות רוח לא סבירה.
- דיכאון, בכי, היעדר אנרגיה או תיאבון, חרדה, קושי להירדם, תחושת עוררות יתר.
- אובדן עכבות (אינהיביציות).
- חשדנות או פחדנות.
- אי שקט.
- בלבול.
- התנהגות לא טיפוסית.
אל תישארי לבד: התמודדות עם דיכאון לאחר הלידה
-
שתפי
חשוב שתשתפי את בן או בת הזוג. בנוסף, שתפי את מי שקרוב אלייך, בני ובנות משפחה, חברות וחברים וגם אנשי ונשות מקצוע מתחום הבריאות.
-
בקשי עזרה
הטיפול בתינוק יכול להיות תובעני. מומלץ שתבקשי עזרה ושתסכימי לקבל הצעות לעזרה.
-
דאגי לעצמך
הקפידי על ארוחות סדירות ומגוונות ועל שתייה מרובה, נסי לעסוק בפעילות גופנית מדי יום ונצלי כשמתאפשר, כשהתינוק שלך ישן נסי לנצל את הזמן גם לשינה, גם אם זה במהלך היום.
-
קחי לך זמן
נתקי את הטלפון כשאת זקוקה לשקט, הימנעי מביצוע פעילויות לא הכרחיות ונסי לצאת לבלות מדי פעם, כשאת יכולה להשאיר את התינוק בהשגחת אדם שאת סומכת עליו.
המלצות אלה חשובות לכל אם טרייה.
עזרה מקצועית
אם את סובלת מדיכאון, חשוב במיוחד שתפני לקבלת עזרה מקצועית, זה חשוב לך וזה חשוב לתינוק או לתינוקת שלך, שתהיה להם אמא שמרגישה טוב. יכול להיות שאת מרגישה בושה או אשמה, אבל את לא לבד וחשוב מאוד שתדעי שאפשר לטפל בדיכאון, וחשוב לטפל בו בהקדם האפשרי.
טיפת חלב: בטיפת חלב האחות תתעניין ותשאל אותך לגבי מצבך הרגשי. את יכולה גם לשתף את האחות בהרגשה שלך ובתחושות שלך ולקבל מקום לתמיכה שאת זקוקה לה, ולגיטימציה לרגשות שאת מרגישה. בטיפת חלב גם תקבלי ייעוץ והדרכה לתפקיד החשוב של האימהות ולהתמודדות עם הרגשות הנלווים אליו.
תוכלי לפנות למוקד טיפת חלב בטלפון 5400*. המוקד נותן מענה בימים ראשון עד חמישי בין השעות 16:00 - 21:00 ובימי שישי בין השעות 8:00 - 13:00.
קופת החולים: תוכלי לקבל עזרה והכוונה גם בקופת החולים שלך.
דיכאון לאחר לידה
הסבר, גורמים, תסמינים ואפשרויות הטיפול בדיכאון לאחר לידה.
https://youtu.be/CsVXc3BoX8o