משכב לידה
התקופה שבין סיום תהליך הלידה ועד 6 שבועות לאחריה נקראת משכב לידה. זו התקופה שבה מערכות הגוף חוזרות למצבן, כפי שהיו לפני ההריון. במהלך תקופה זו ייתכן שתרגישי שינויים במצב הרוח, עייפות, קשיים בהתמודדות עם מבנה הגוף המשתנה ועוד. חשוב שתקפידי על תזונה מאוזנת, שתייה מספקת של מים ומנוחה. חשוב שתיקחי את הזמן בתקופה הזו ותהיי קשובה לצרכים שלך. את לא חייבת לארח אם את לא מעוניינת בכך. אפשר ורצוי לבקש עזרה מהמשפחה ומהחברים.
מצב רגשי לאחר לידה
לפעמים אחרי הלידה את עלולה להרגיש עצב, פחד, כעס, כישלון או תסכול. תחושות אלה טבעיות והן לא מעידות דבר עלייך כאישה וכאמא. אם התחושות האלו נמשכות מעבר לשבועיים, חשוב לפנות לקבלת טיפול מתאים. בתחנות טיפת חלב תוכלי לקבל תמיכה, ייעוץ והדרכה לתפקיד החשוב של האימהות ולרגשות המתעוררים בתקופה זו.
למידע נוסף על דכדוך ודיכאון אחרי לידה
למה לצפות מבחינה פיזית
בדיקת רופא או רופאת נשים
כדי לוודא שאת מחלימה כראוי מהלידה, מומלץ שתקבעי פגישה לבדיקה אצל רופא או רופאת הנשים המטפלים בך כ-6 שבועות לאחר הלידה, בנוסף למעקב המתקיים בטיפת חלב. הביאי איתך לבדיקה את מכתבי השחרור מבית היולדות וכל מסמך רלוונטי אחר. חשוב שתעדכני את הרופא או הרופאה אם היו בעיות רפואיות או סיבוכים במהלך ההריון והלידה.
הבדיקה תכלול:
- בדיקה נרתיקית.
- הפניה לספירת דם.
- ייעוץ לגבי אמצעי מניעה.
- בדיקת סקר של צוואר הרחם, אם לא נעשתה קודם. כדאי לדעת שמומלץ לעבור בדיקה זו אחת ל-3 שנים מגיל 25 ועד 65. בדיקה זו יכולה להיות גם הזדמנות טובה להתייעצות וקבלת מידע חשוב לקראת הריון נוסף, אם זה רלוונטי עבורך.
נטילת תוספי תזונה
בנוסף לשמירה על תזונה מאוזנת ובריאה, מומלץ ליטול את תוספי התזונה הבאים:
-
חומצה פולית
מפחיתה באופן משמעותי את הסיכון להתפתחות מומים בתעלה העצבית (NTD - Neural Tube Defect) של העובר. חשיבות נטילת התוסף עולה אם את מקיימת יחסי מין ללא אמצעי מניעה.
- מנה יומית מומלצת: 400 מיקרוגרם.
- משך זמן מומלץ לנטילת התוסף: כל יום, במשך כל תקופת גיל הפוריות.
- הנחיות צריכה: רצוי לקחת כל יום בשעה קבועה.
-
ברזל
מחסור בברזל עלול לגרום לאנמיה ולתופעות כמו עייפות, חולשה, כאבי ראש, קושי בנשימה והאצה בדופק הלב.
- מנה יומית מומלצת: 30 מיקרוגרם.
- משך זמן מומלץ לנטילת התוסף: עד ל-6 שבועות לאחר ההריון.
- הנחיות צריכה: את התוסף חשוב לקחת במרווח של שעתיים לפחות מצריכת מזונות כמו חלב ומוצריו, קפה ותה, שמפריעים לספיגת הברזל בגוף. כדי להגביר את ספיגת הברזל מומלץ לאכול מזונות עשירים בוויטמין C שמשפר את ספיגת הברזל.
-
יוד
היוד הוא חומר מזין וקריטי לבריאות נאותה בכל שלבי החיים. הוא חיוני לצורך תפקוד תקין של בלוטת התריס. חשיבות התוסף גבוהה במיוחד אם את מניקה וזאת לצורך התפתחות תקינה של מוח העובר והיילוד.
- מנה יומית מומלצת: 250-150 מיקרוגרם.
- משך זמן מומלץ לנטילת התוסף: כל תקופת ההנקה.
-
ויטמין D
משתתף בספיגת הסידן במעיים ושומר על רמה מספקת של סידן וזרחן בעצמות. הוא נחוץ לגדילת העצם, מבטיח את חוזקה ומונע שברים ועקמומיות.
- מנה יומית מומלצת: 400-200 יחידות בינלאומיות (10-5 מיקרוגרם).
משך זמן מומלץ לנטילת התוסף: כל תקופת ההנקה.
- מנה יומית מומלצת: 400-200 יחידות בינלאומיות (10-5 מיקרוגרם).
אפשר ליטול את התוספים האלה כתוסף תזונה משולב, מולטי-ויטמין המיועד לנשים הרות. התוסף המשולב צריך להכיל לפחות את מינון הוויטמינים והמינרלים שמצוינים כאן. אפשר לצרוך ויטמינים ומינרלים נוספים עד לרמה היומית המומלצת לנשים בהריון, מומלץ להתייעץ עם הרוקח.
ביצוע סקר גנטי או ייעוץ גנטי
ייתכן שיומלץ לך לעבור סקר גנטי או ייעוץ גנטי לפי שיקול הדעת של הצוות בטיפת חלב. למידע נוסף, אפשר לפנות לאחות בטיפת חלב.
חיסון נגד שעלת לאחר הלידה
אם לא התחסנת במהלך ההריון נגד שעלת, מומלץ להתחסן מוקדם ככל האפשר עד 3 חודשים אחרי הלידה. החיסון אחרי הלידה יגן עלייך מפני שעלת, וכך תגני על התינוק או התינוקת שלך מהדבקה במחלה דרכך.