תרומות חלב לבנק הלאומי לחלב אם
חלב האם מהווה לא רק מקור הזנה מיטבי עבור תינוקות ופגים - הזנה בחלב האם נועדה גם לשפר את המצב הרפואי של התינוקות, כיוון שהוא מכיל מרכיבים מיוחדים המפתחים את מערכת החיסון, עוזרים להתפתחות המוח ומאפשרים גדילה מיטבית.
במקרי חירום ובמצבים מסוימים שבהם חלב האם לא נגיש עבור התינוקות, כמו בעת פינוי לבית החולים כאלמונים או כאשר האם המניקה נפטרה או פצועה - משרד הבריאות יפנה את הגורמים הרפואיים לקבלת תרומת חלב מבנק חלב האם הלאומי.
למידע נוסף על בנק חלב האם הלאומי של מד"א
פנייה לבנק חלב אם תעשה גם כאשר התינוק או התינוקת לא יכולים לצרוך תמ"ל בגלל אלרגיה או חוסר סבילות, כשמדובר בתינוקות עד גיל שנה, שנפצעו ונדרש לסייע בהחלמתם (על פי שיקול דעת רפואי), ובכל מצב רפואי שמחייב חלב אם, כמו מצב אונקולוגי, ובאישור רפואי מיוחד.
מי יכולה לתרום חלב אם?
נשים שרוצות לתרום חלב נדרשות לעמוד בתנאים שמבטיחים את כשירותן לשמש כתורמות חלב, את יכולתן לתרום ללא פגיעה בתינוק או התינוקת הביולוגיים שלהן ואת בטיחות החלב שנשאב. תנאי הכשירות המינימליים כוללים:
-
1עמידה בבדיקות דם
בדומה לבדיקות הנדרשות לאישור תרומת דם – כדוגמת HIV וצהבת.
-
2עמידה בתנאי שאיבה, ניקיון והיגיינה
שמבטיחים את כשירותה לאורך זמן של האמא התורמת, ואת בטיחות החלב שהיא שואבת. מידע על אופן הניקוי המומלץ אפשר למצוא באתר בנק החלב.
-
3שאיבה במשאבה מתאימה שלא תפגע בחלב
משאבה אישית חדשה או משאבה שכורה או משומשת מהסוגים הבאים בלבד: סימפוני (מדלה), עלית (אמדה), פלטיניום (אמדה), אליסה (ארדו) וכארום (ארדו). שאיבה במשאבה מסוג אחר לא מאושרת, גם אם המשאבה או חלקיה חדשים כי היא עלולה להעביר מחלות וזיהומים בין אמהות. התורמת צריכה לשמור על היגיינה ולהקפיד לעקר את הערכה לפני כל שאיבה לבנק החלב.
-
4אחסון בטוח
חלב האם שניתן בתרומה עובר דרך ארוכה עד שהוא מגיע לפגים ולתינוקות שצריכים אותו ולכן חשוב שיישאב ויישמר בתנאים מאוד קפדניים. הכללים האלה לא מחייבים את התורמת כשהיא שואבת חלב עבור ילדיה, אבל הם הכרחיים בזמן מתן חלב האם לתינוקות אחרים – כתרומה.
-
5אורח חיים
יש תנאי חיים שיכולים למנוע מאישה להיות תורמת חלב. חשוב להדגיש שזה לא אומר שאותה אישה לא יכולה להניק את התינוק או התינוקת שלה או "שהחלב שלה לא טוב". זה דומה למצב שבו אנשים בריאים וחיוניים לא יכולים לפעמים לתרום דם מכל סיבה שהיא, כך גם תורמות חלב. על התורמת להימנע מעישון או חשיפה לעישון מכל סוג כולל מריחואנה לשימוש רפואי, להימנע משתייה של יותר מ-2 מנות אלכוהול ביום, לקיים יחסי מין מוגנים ולשמור על תזונה מאוזנת. כמו כן, התורמת ובן זוגה נבדקו ולא נמצאו חיוביים ל-HTLV ,HIV צהבת מסוג B או C, שחפת ועגבת.
שימי לב
שימי לב
למידע על הפירוט המלא לכשירות לתרומת חלב, ובכל מקרה של ספק לגבי התנאים לכשירות כתורמת חלב ולשאלות נוספות, את מוזמנת לפנות במייל שכתובתו milkbank@mda.org.il
לתנאים המלאים ולבדיקה האם את מתאימה לתרומת חלב אם
תרומת חלב אם דרך הרשת יכולה להיות מסוכנת
בתרומת חלב אם דרך האינטרנט או רשתות חברתיות, אין שליטה ובקרה על רקע התורמת. היא לא עוברת בדיקות והחלב לא עובר פיסטור. כתוצאה מכך, החלב הלא מפוקח עלול להיות לא בטוח עבור הפגים ולחשוף אותם לסיכונים רפואיים ממספר סיבות:
- חוסר היכרות עם התורמת: במקרים רבים אי אפשר לאמת את זהותה ואת הפרטים האישיים (אם מסרה כאלה) ולדעת מהו אורח החיים שלה, מצבה הבריאותי והאם היא צורכת תרופות או חומרים מסוכנים. בנוסף, בהיעדר מידע רפואי מלא על התורמת, יש סיכון למעבר של מחלות זיהומיות שעלולות לסכן את הפגים שקיבלו את התרומה.
- התרומה לא עוברת סינון: בבנק חלב מקצועי ומוסמך, מעבירים כל תרומה בדיקות סינון לנגיפים, זיהומים ורעלים, אבל באינטרנט, אין על כל אלה פיקוח.
- אחסון ושינוע לא מתאימים: זיהומי מזון, הנפוצים בכל מטבח, יכולים להיכנס לחלב בעת השאיבה. ללא פיקוח אין דרך ודאית להבטיח שחלב שנתרם דרך הרשת נמצא בתנאי אחסון נאותים כדי למנוע את התפתחותם.
- פיקוח: בניגוד לבנק החלב הרשמי, אתרים ורשתות לא כפופים לפיקוח ולתקנות שמגינים על בריאות הצרכנים.
לכן, למרות הצורך ותרומתן החשובה של תורמות, מומלץ להסתייע בבנקי חלב מקצועיים שעומדים בתקנים רפואיים קפדניים.
מניקה? בואי לתרום חלב אם
משרד הבריאות מזמין ומעודד כל אמא שיכולה ורוצה לתרום חלב אם, לתרום דרך הבנק הלאומי לחלב אם שמקפיד על התהליך בו המנות עוברות בדיקות כדי שיהיו בטוחות לשימוש עבור התינוקות. אם את יכולה ומוכנה לתרום, אנא פני לבנק חלב האם הלאומי בדרכים הבאות:
- מייל: milkbank@mda.org.il
- וואטסאפ: 052-6344101
- טלפון: 073-2630200