בנק חלב אם
חלב אם יכול להציל חיים של פגים ותינוקות במצבים רפואיים מיוחדים שחלב אימם אינו נגיש עבורם. עבור התינוקות האלה, החלב מהווה לא רק מקור הזנה מיטבי אלא הזנה מיוחדת המשפרת את המצב הרפואי, מספקת מרכיבים מיוחדים המפתחים את מערכת החיסון, עוזרת להתפתחות המוח ומאפשרת גדילה מיטבית.
תינוקות שרק נולדו צריכים הזנה פעילה הכוללת, לצד המרכיבים התזונתיים, גם מגוון מרכיבים שהאם מייצרת עבורם, בדומה לחיבור שהיה בחבל הטבור. חלב אם הוא הדרך היחידה של התינוקות לקבל מהאם מגוון רקמות העשירות במרכיבים פעילים שתינוקות לא יכולים לקבל משום מקור אחר, כמו: מרכיבים חיסוניים (נוגדנים), הורמונים, גורמי גדילה, תאי דם לבנים, תאי גזע ועוד. רקמות אלה מזינות אותם ועוזרות להם להתחזק ולהתפתח.
למרות תהליך העיבוד, גם החלב מבנק החלב מהווה הזנה מומלצת בהיעדר חלב האם הביולוגית משום שהוא עדיין מכיל מגוון מרכיבים פעילים אנושיים לצד בטיחות השימוש.
הצורך בבנק חלב אם
כשפגים או תינוקות ניזונים מחלב אם בלבד, נוצרת אצלם סביבה ייחודית של מיקרואורגניזם (חיידקים ידידותיים, למשל) ברקמות, שהיא חלק מההגנה החיסונית ועוזרת למניעת אלרגיות. אם אין לאמא הביולוגית את האפשרות להזין את התינוק או התינוקת שלה בחלב אם, מנות חלב מבנק חלב אם מפוקח הן אפשרות ההזנה שמומלצת על ידי כלל גופי הבריאות בעולם וגם על ידי משרד הבריאות בישראל. בגלל החשיבות שלו, חלב האם מוגדר כ'טיפול מציל חיים' לתינוקות שזקוקים לו.
קבלת חלב אם מבנק החלב
משרד הבריאות מעודד את השימוש בחלב אם מבנק חלב אם לצורכי הזנה של פגים ותינוקות חולים או מאושפזים. המטרה היא ליצור "גשר" זמני, שבו הפגים והתינוקות יקבלו חלב מבנק חלב אם, עד שהאם תוכל לספק את צורכי התינוק או התינוקת בעצמה.
במקרה שהתינוק או התינוקת מאושפזים, כדאי לבדוק את הזכאות לתרומת החלב בעזרת מתאמת בנק החלב בפגיה. במקרים חריגים של תינוק או תינוקת חולים שלא מאושפזים, רופא או רופאת הילדים יכולים להגיש בקשה למחלקה לאם, ילד ולמתבגר במשרד הבריאות.
בנק חלב האם בישראל
תפקיד בנק החלב של מד"א הוא לאפשר ליילודים ולפגים לקבל חלב אם שהוא אופן ההזנה הטוב ביותר עבורם בשבועות חייהם הראשונים. בשביל פגים – חלב אם הוא אוסף רקמות ייחודי שמשלים את החסר עבורם, והוא מקור ההזנה היחיד שהם יכולים לקבל ללא חשש לנזק. במילים פשוטות, זאת לא רק ההזנה הטובה ביותר עבורם ומרכיב עיקרי וחשוב להישרדות שלהם בהווה, החלב גם מספק גורם משמעותי שמשפיע על השגשוג בעתיד. לפיכך, במקרים בהם האמא הביולוגית לא יכולה להזין את התינוק או התינוקת מהחלב שלה, תרומות חלב אם משמעותיות ביותר לחייהם ולבריאות שלהם.
יש כ-800 בנקי חלב ברחבי העולם וכמחצית מהם במדינות מערביות מפותחות. רוב בנקי החלב הם ארגונים ללא כוונת רווח וכך גם בישראל. בכל המדינות המערביות, הטיפול הרפואי בפג כולל אספקה של חלב מבנק חלב אם לפי הצורך, כדי לשמור על הזנה שמבוססת על חלב אם בשבועות הראשונים לחיים.
הבנק הלאומי לחלב אם הוקם על ידי מגן דוד אדום בשנת 2018, אך הוא מספק חלב מאוגוסט 2020. מטרתו להבטיח אספקת חלב אם מפוקח לתינוקות ולפגים, כחלק מהשירות הרפואי במדינה, ממש כמו שירותי הדם הלאומיים של מגן דוד אדום. בנק החלב הלאומי הוא חלק משירותי הדם של ארגון מד"א.
בנק החלב אחראי על איסוף תרומות חלב מאימהות מתנדבות שעוברות סקר מקדים, על עיבוד החלב ועל אספקתו לפגים וליילודים בבתי החולים השונים בארץ. כל התרומות נאספות, מעובדות ונבדקות על ידי צוות מיומן ומכשור מתקדם, כדי להבטיח שהמנות שיסופקו לפגים וליילודים הן ברמת האיכות והבטיחות הגבוהה ביותר והמנות נמסרות לכל תינוק או פג נזקק ללא הבדל דת וגזע.
בטיחות השימוש בתרומה מבנק החלב
הבנק הלאומי לחלב אם שמופעל על ידי מד"א ומפוקח על ידי משרד הבריאות, מבטיח את בטיחות ואיכות הרקמה שמועברת לפגים ותינוקות. בדומה לנהלי העבודה הקפדניים בבנק הדם, גם בבנק החלב מתבצע סקר תורמות ויש מעקב אחרי בריאותן לאורך כל משך תקופת התרומה. החלב שנתרם לבנק החלב לא מועבר לנתרמים בצורה גולמית, אלא עובר בדיקות לגילוי חיידקי מזון המסוכנים לתינוק וניתוח תזונתי, כתנאי מקדים טרם העיבוד הראשוני. לאחר מכן, מנות של מספר תורמות מעורבבות יחדיו כדי למטב גם את ההרכב התזונתי וגם את המרכיבים הפעילים. בשלב זה החלב עובר פסטור מנוטר שמבטיח שהוא מעוקר, ללא פתוגנים ושהוא בטוח ובריא לשימוש. בנוסף, בזכות הפרופיל התזונתי של החלב הגולמי, הרכב החלב המוגמר מחושב ככה שיהיה מאוזן.
תהליך פסטור חלב האם
החלב עובר פסטור כדי למנוע העברת זיהומים שברובם מגיעים מתהליך השאיבה והאחסון. כשתהליך העיבוד והפסטור נעשה באופן תקין, הפגיעה המרכיבי החלב היא מינימלית. בדומה לרקמות אחרת, אי אפשר לייצר חלב אם במעבדה או במפעל ולכן צריך לקבל אותו בתרומה מאמא שמייצרת חלב. בשל החשש ממחוללי מחלות העלולים להיכנס לחלב מהסביבה, או מזיהומים אימהיים, יש צורך בתהליך פסטור אשר משמיד אותם. רק כאשר תהליך התרומה נעשה על ידי בנק חלב מפוקח, התרומה מומלצת כהזנה בטוחה ומיטבית, אפילו לפגים הקטנים ביותר.
מי יכולה לתרום חלב אם
נשים שרוצות לתרום חלב נדרשות לעמוד בתנאים שמבטיחים את כשירותן לשמש כתורמות חלב, את יכולתן לתרום ללא פגיעה בתינוק או התינוקת הביולוגיים שלהן ואת בטיחות החלב שנשאב. תנאי הכשירות המינימליים כוללים:
למידע על הפירוט המלא לכשירות לתרומת חלב, ובכל מקרה של ספק לגבי התנאים לכשירות כתורמת חלב ושאלות נוספות את מוזמנת לפנות במייל שכתובתו milkbank@mda.org.il.
מדוע תרומת חלב אם דרך הרשת יכולה להיות מסוכנת
בתרומת חלב אם דרך האינטרנט או רשתות חברתיות, אין שליטה ובקרה על רקע התורמת והיא לא עוברת בדיקות, החלב לא עובר בדיקות ותהליך פיסטור וכתוצאה מכל אלה, החלב הלא מפוקח עלול להיות לא בטוח עבור התינוק ולחשוף אותו לסיכונים רפואיים ממספר סיבות:
- חוסר היכרות עם התורמת: אם התורמת היא אנונימית או לא מוכרת, ובמקרים רבים אי אפשר לאמת את זהותה ואת הפרטים האישיים (אם היא מסרה כאלה) ולדעת מהו אורח החיים שלה, מצבה הבריאותי והאם היא צורכת תרופות או חומרים מסוכנים. בנוסף, בהיעדר מידע רפואי מלא על התורמת, יש סיכון למעבר של מחלות זיהומיות שעלולות לסכן את התינוק הנתרם.
- התרומה לא עוברת סינון: בבנק חלב מקצועי ומוסמך, מעבירים כל תרומה בדיקות סינון לנגיפים, זיהומים ורעלים, אבל באינטרנט, אין על כל אלה פיקוח.
- אחסון ושינוע לא מתאימים: זיהומי מזון הנפוצים בכל מטבח, יכולים להיכנס לחלב בעת השאיבה וללא פיקוח אין דרך ודאית להבטיח שחלב שנתרם דרך הרשת נמצא בתנאי אחסון נאותים, כדי למנוע את התפתחותם.
- פיקוח: בניגוד לבנק החלב הרשמי, אתרים ורשתות לא כפופים לפיקוח ולתקנות שמגנים על בריאות הצרכנים.
לכן, למרות הצורך ותרומתן החשובה של תורמות, מומלץ להסתייע בבנקי חלב מקצועיים ושקופים שעומדים בתקנים רפואיים קפדניים.
תרומת חלב אם במצב חירום
בנק חלב האם יעניק עדיפות לתרומת חלב אם לתינוקות עד גיל חצי שנה שזקוקים לחלב אם עקב היעדרות אמם. משרד הבריאות קבע קריטריונים לקבלת תרומת חלב אם במצב הנוכחי:
- האם המיניקה סובלת מפציעה או נפטרה.
- התינוק או התינוקת לא יכולים להיעזר בתמ"ל בגלל אלרגיה או חוסר סבילות (ויש לכך אישור חתום על ידי מגורם רפואי מוסמך).
- תינוקות עד גיל שנה, שנפצעו ונדרש לסייע בהחלמתם ועל פי שיקול דעת רפואי.
- תינוקות בכל מצב רפואי שמחייב חלב אם, כמו מצב אונקולוגי (ויש לכך אישור חתום על ידי מגורם רפואי מוסמך שמטפל בהם) – להגשת בקשות יש להפנות מכתב לבנק החלב milkbank@mda.org.il ולמחלקה לאם ולילד של משרד הבריאות emveyeled@moh.gov.il עם המידע הרפואי הרלוונטי לצורך אישור מתן חלב מהבנק.
- במצב בו אין מידע לגבי תזונת התינוקות - עדיף לתת עדיפות למתן חלב אם.
ייתכן וקריטריונים אלה ישתנו בהתאם למצב הביטחוני ולמלאי הזמין בבנק החלב. משרד הבריאות יעדכן ככל שיידרש.
אופן קבלת החלב
משפחות או גורמים רפואיים שמטפלים בתינוקות שעונים על הקריטריונים, יפנו לבנק חלב אם במייל milkbank@mda.org.il או בוואטסאפ: 052-6344101 או בטלפון 073-2630200
מניקה? בואי לתרום חלב אם
משרד הבריאות מזמין ומעודד כל אמא שיכולה ורוצה לתרום חלב אם, לתרום דרך הבנק הלאומי לחלב אם שמקפיד על התהליך בו המנות עוברות בדיקות כדי שיהיו בטוחות לשימוש עבור התינוקות. אם את יכולה ומוכנה לתרום, אנא פני לבנק חלב האם הלאומי בדרכים הבאות:
מייל: milkbank@mda.org.il
וואטסאפ: 052-6344101
טלפון: 073-2630200