קשיים בהנקה, אתגרים והתמודדות
הנקה היא הדרך הטובה ביותר לתזונה בתחילת החיים, והיא חשובה לחיזוק מערכת החיסון של תינוקות, להחלמה של אימהות מהלידה ולקשר שנרקם בקרבה ובמגע של "עור לעור". יחד עם זאת, הנקה יכולה להביא איתה לפעמים גם מורכבויות ואתגרים, בעיקר בשלבים הראשונים. אם את חווה קושי בהנקה, כדאי שתדעי שזה טבעי ומוכר, וגם שיש דרכים וטיפולים שיוכלו לסייע לך להפוך את ההנקה לחוויה טובה, מחברת וממלאת.
כשמתעורר קושי, כדאי מאוד לפנות לסיוע בהקדם כדי לפתור את הבעיה במהירות ולא לגרום לסיבוכים. אחת הדרכים הזמינות ביותר לסיוע היא פנייה לצוות בטיפת חלב או לייעוץ הנקה בתחנת טיפת חלב שקרובה אלייך (גם אם את לא משויכת אליה כרגע). הצוות בטיפת חלב מיומן בזיהוי קשיים בהנקה ובדרכי הטיפול בהם.
אפשר לפנות גם למוקד הטלפוני של טיפת חלב 5400* שלוחה 9.
המוקד פתוח בימים א'–ה' בשעות 16:00–21:00 ובימי ו' בשעות 9:00–13:00.
אתגרים אפשריים בהנקה
ייצור חלב בכמות מספיקה
אימהות רבות חוששות שאין להן מספיק חלב. ברוב המקרים, ייצור החלב פועל לפי הביקוש, ואם תניקי לפי הרצון של התינוק או התינוקת בהיצמדות טובה, הגוף שלך ייצר יותר חלב בהתאם לביקוש. נפח החלב לא אמור להיות אחיד במשך היום או לאורך תקופת ההנקה. מה שחשוב הוא שהתינוקות גדלים ומתפתחים כצפוי, ולא בהכרח כמות מדודה ומדויקת של חלב בכל ארוחה. מטרת מעקב הגדילה וההתפתחות בטיפת חלב היא לוודא שהכול תקין.
יש תקופות שנקראות "קפיצת גדילה" ומתבטאות ביניקות תכופות למשך כמה ימים. בתקופות אלו התינוקות גדלים וצריכים יותר חלב. זו גם הדרך שלהם לגרום לגוף של האם לייצר יותר חלב. בימים כאלה מומלץ להמשיך להניק לפי דרישת התינוק או התינוקת. כדי להקל על עצמך בימים אלו, שבהם יכולות להיות יותר האכלות גם בלילה, נסי לנוח כמה שאת יכולה ולהיעזר בסביבתך למטלות הנוספות בבית ולטיפול בילדים הגדולים.
דרכים להתמודדות
לפנות לייעוץ
אל תישארי לבד עם הדאגה. כדאי לפנות לטיפת חלב ולבקש שיעשו לתינוק או לתינוקת שלך שקילה והערכה. לפי התוצאה הצוות בטיפת חלב יוכל לייעץ ולעזור לך. עצות להנקה מוצלחת
לשאוב כדי להגביר ייצור
בהתייעצות עם צוות טיפת חלב או עם יועצת הנקה פרטית, את יכולה להוסיף לשגרת ההנקה שאיבה או שתיים ביום כדי להגביר את ייצור החלב בגופך. שימי לב, בשאיבות הראשונות למטרה זו תצא כמות מועטה של חלב, אבל ככול שתתמידי הגוף שלך יבין שהוא צריך לייצר עוד חלב ויגדיל את הכמות.
מזונות וצמחים שמגבירים את ייצור החלב
יש מסורות עתיקות שלפיהן שימוש בצמחים מסוימים מגביר את ייצור החלב. יש מעט עדויות בספרות המדעית על היתרונות של חילבה. יתרונות תזונתיים יש גם לשיבולת שועל, אספרגוס ועוד. עם זאת, לתוספי מזון אין ייעוד רפואי, ולכן הם לא מאושרים כמעודדי ייצור חלב על ידי משרד הבריאות. בכל מקרה, תוספים אלו לא יכולים להיות פתרון בלעדי והצעד הראשון צריך להיות ייעוץ. תזונה מומלצת בהנקה
שינויים במצב הרוח בהנקה
ההנקה בדרך כלל מחזקת את הקשר בין האם לתינוק או לתינוקת שלה. עם זאת, התקופה שלאחר לידה מלווה באופן טבעי ברגשות שונים ומורכבים. יש נשים שחוות עצבות רגעית שמגיעה כמה שניות לפני שחרור החלב מהשד וחולפת כמה דקות לאחר סיום ההנקה. יש נשים שיחוו את תחושת העצבות הזו רק במקרה של שאיבת חלב.
דרכים להתמודדות
לפנות לייעוץ: אם את מרגישה עצבות, תוגה, כעס או רגשות שליליים אחרים כלפי ההנקה או השאיבה, שלא חולפים לאחר כשבועיים – אל תהססי, פני לקבלת עזרה מקצועית מצוות טיפת חלב או לייעוץ הנקה.