המדריך להנקה: דגשים ותנוחות שחשוב להכיר
מה לא נאמר על הנקה? הנקה היא חשובה ביותר לבריאות התינוקות והאישה המניקה. היא גם הדרך הטובה והבריאה ביותר להנחיל אורח חיים בריא מתחילת החיים, חשובה לחיזוק מערכת החיסון של תינוקות, להחלמה של אמהות מהלידה וגם לקשר שנרקם בקרבה ובמגע של עור לעור, ועוד.
כל ההתחלות (יכולות להיות) מאתגרות
הימים והשבועות הראשונים של ההנקה מהווים חלון הזדמנויות משמעותי ביותר ליצירת תנאים לביסוס הנקה, ייצור חלב וכמות חלב שמותאמים לתינוק או לתינוקת, וגם יצירת חיבור נכון בינך לבינו או בינה. זה לא תמיד קל, אבל היי, כל ההתחלות יכולות להיות מאתגרות. להנקה מוצלחת יש משתנים רבים שהיא תלויה בהם, והעיקריים שבהם הם:
-
חיבור (הצמדה) לשד
הצמדה טובה של התינוק או התינוקת לשד, תאפשר להם לינוק ביעילות ולהפחית כאבים בזמן ההנקה.
-
פינוי יעיל של החלב
פינוי החלב מהשד באמצעות הנקה, יעודד ייצור חלב נוסף. אם התינוק או התינוקת ישנוניים ומתקשים להתעורר, תוכלי לסחוט את השד לריקון או לשאוב.
-
תכיפות
תינוקות בשבועות הראשונים לחייהם זקוקים לכ-10 עד 12 הנקות ביממה. ככל שתניקי יותר, כך תיצרי בסיס יציב יותר להמשך ההנקה.
-
שהות משותפת
ככל שאת והתינוק או התינוקת תהיו יותר במגע, כך יגברו הסיכויים להצלחה. זה נכון כבר לתקופת השהות במחלקת היולדות וכמובן להמשך השהות בבית.
צעדים ראשונים להנקה נכונה
לכל אישה יש את ההעדפות האישיות שלה ואת האתגרים והאילוצים הפיזיים שלה. מדובר בתהליך של ניסוי ותהייה - מה נוח לך ומה עוזר לתינוק או לתינוקת שלך לינוק. בכתבה הבאה נפרט את תנוחות ההנקה האפשריות, שיסייעו לכם ביצירת חיבור נכון ויעיל לשד, ויאפשרו לך לבחון ולבחור את התנוחות המתאימות ביותר עבורכם.
החיבור לשד
- תמכי בתינוק או בתינוקת באמצעות זרועך הנגדית לשד, כך שתתמוך בו-זמנית בישבן, בגב ובעורף. כף ידך שאוחזת בהם צריכה להוות כרית ובסיס תומך לעורף שלהם ולא לראש.
- מקמי את התינוק או התינוקת מתחת לשד וסובבי אותם מעט כך שעיניהם יביטו בך.
- תאפשרי הטייה קלה של הראש לאחור – ההטייה אחורה, תקדם את הסנטר, השפה התחתונה והלשון קדימה, כך שיגיעו לשד מלמטה, מה שיאפשר להם לשמור על הפה פעור ולשקוע עמוק בשד.
- מקמי אותו או אותה כך שהאף ולא הפה, יהיה מול פטמתך.
- יש נשים שתמיכה בשד באמצעות היד, עוזרת להן להניק - זה נראה כך: באמצעות היד שבצד של השד הרלוונטי, תמכי בשד בצורת C או U, מקמי את האצבעות התחתונות במקום בו השד מתחבר לגוף (ולא קרוב לפטמה) ואת האגודל מלמעלה או מהצד, בצורה כזו שלא יפריעו או יגעו בפה של התינוק. מתיחת עדינה של הפטמה מעלה, כאילו "מבריחה" אותה לרגע, עד שהסנטר ממוקם רחוק ועמוק בשד.
- ברגע שהוא או היא פוערים את הפה, הצמידי אותם במהירות ובעדינות לשד כך שהשפה התחתונה תיגע ראשונה בשד, לפני שאר הפה, והשפה העליונה רחוק כמה שניתן מעל הפטמה. חיבור מוצלח לרוב הוא א-סימטרי, כזה שבו התינוק מכיל בפיו הרבה מההילה התחתונה לעומת ההילה העליונה.
- בשלב זה יש חשיבות להדק את הישבן ("העוגן של החיבור") צמוד לגופך, כך החיבור של התינוק לשד יישאר יציב וממושך.
תנוחות הנקה אפשריות
תנוחת המעבר
תנוחת המעבר יכולה לסייע להצמדה יעילה וטובה ולמניעת כאבים ופצעים בהנקה. איך תתמקמי בתנוחה? שבי בנוחות עם תמיכה לגב, ובעזרת ידך וזרועך הנגדית לשד, תתמכי בעדינות את העורף של התינוק (ולא את הראש), כשאתם צמודים בטן לבטן. בידך השנייה הקרובה לשד, תחפני את השד מלמטה כך שהאגודל לצד או מעל הפטמה (אבל רחוק ממנה), ויתר האצבעות צמודות למקום חיבור השד לגופך. בצורה זו תוכלי לשלוט בזווית הכנסת הפטמה לפיו של התינוק ובהיצמדות שלו אלייך. אם תרגישי שהתנוחה דורשת ממך מאמץ של הידיים, תוכלי למלא את החללים שמתחת ליד והתינוק עם כרית רגילה או כרית הנקה.
התנוחה הקלאסית
אנחנו מדברות כמובן על התנוחה המסורתית והמוכרת, בה גופו של התינוק מונח על הזרוע שלך הקרובה לשד ממנו הוא יונק, כשכף ידך תומכת בישבן. אם את רוצה לתמוך בשד, תתמכי בו בידך השנייה, מלמטה ותוודאי שהאצבעות והאגודל לא נוגעים בהילה. תנוחה זו יכולה להיות נוחה להמשך הדרך, כשההנקה כבר מבוססת ושניכם מכירים את תחושת ההנקה הטובה ונכונה. לרוב, תנוחה זו פחות יעלה במצבים מאתגרים כמו כאבים בהנקה, פצעים, הנקה לא יעילה ועוד.
הנקה בשכיבה על הצד
נשים רבות מעדיפות להניק בשכיבה, לאחר הלידה, אם ישנם תפרים או טחורים, ובמיוחד בהנקות במהלך הלילה. זו תנוחה נוחה במקרים של הצפת חלב, זרימה מהירה או ייצור יתר של חלב. איך תניקי בשכיבה? שכבי על הצד כשהתינוק מולך, והפה שלו נמצא מול הפטמה שלך. מקמי אותו כך שיוכל להיצמד עם הפה לפטמה מלמטה כלפי מעלה, ובמרחק שיאפשר לו להיצמד לשד בנוחות. יש נשים שירגישו יותר בנוח כאשר גופן מורם מעט על כרית דקה.
שימי לב! הנקה בשכיבה היא אמנם נוחה אבל דורשת אחריות ומודעות מצידך ואמצעי בטיחות שינה. מומלץ לקרוא עוד על שינה בטוחה ומניעת מוות בעריסה.
תנוחת הפוטבול
"תנוחת הפוטבול" או "תנוחת הדרבוקה" היא תנוחה צידית שיכולה להתאים ולהקל במקרים של הנקה אחרי ניתוח קיסרי, שדיים גדולים, שדיים הפונים כלפי חוץ, הנקת תאומים או תינוק גבוה. בתנוחה זו התינוק ישכב צמוד למותן שלך כשידך הקרובה אליו תומכת בגבו ובעורפו, והוא ינק מהשד שקרוב אליו. במידת הצורך תוכלי להיעזר ביד השנייה כדי לאחוז בשד.
התנוחה הביולוגית
תנוחה בה התינוק שוכב מעלייך וזוחל לקראת היצמדותו לשד. היא יעילה כתנוחה מיידית לאחר הלידה, כאשר מניחים את התינוק או התינוקת עלייך. היא מאפשרת לתינוקות להרים את הראש לעבר השד, לטפס מלמטה ולנחות עמוק בשד, וכך לשלוט היטב בקצב הזרימה של החלב.
תנוחת הקואלה
תנוחה מאונכת בה את יושבת והתינוק יושב על הירך שלך כאילו רוכב על סוס, צמוד לגופך, כשמאחוריו כרית הנקה או ידייך שיתמכו בגופו. ביד אחת תתמכי בעורף של התינוק ובמידת הצורך תוכלי לאחוז בידך השנייה את השד. תנוחת הקואלה יכולה לעזור לעיתים במקרים של תינוקות שסובלים מפליטות, זרימה מהירה ועוד.
חשוב לזכור
חשוב לזכור
אם את חווה קשיים בהנקה, אנחנו כאן להזכיר לך שזה טבעי ומוכר, וגם שיש דרכים ונשות מקצוע שיוכלו לעזור לך להפוך את ההנקה לחוויה טובה, מחברת וממלאת. מומלץ שתפני לאחות טיפת חלב או ליועץ ההנקה שתלווה אותך ושתקראי את הכתבה על ייעוץ וסיוע בהנקה.