הנקה בלעדית
להנקה יש יתרונות רבים, הן לתינוקות והן לאימהות. אם בחרת להניק - תדעי שאת מספקת את המזון המותאם ביותר לתינוקות, שמשתנה בהתאם לגיל ולהתפתחות שלהם. חלב אם מספק חומרי גלם שמתאימים לבני אדם, המהווים את התשתית להתפתחות המואצת של הגוף, ובמיוחד של המוח והעיניים, שמתרחשת בתקופה קריטית זו. ההנקה מעודדת גדילה של חיידקים ידידותיים במיקרוביום של מערכת העיכול שלנו, וכך משפיעה על בריאות הילדים בטווח הקצר והארוך. בנוסף, היא מסייעת בבניית מערכת חיסון חזקה, שמגינה מפני דלקות וזיהומים. גם לך ההנקה מסייעת בהחלמה מן הלידה, מגינה על בריאותך ועוזרת לפתח את הקשר בינך ובין הילד או הילדה שלך.
מה זו הנקה בלעדית?
הנקה בלעדית היא הזנת התינוק אך ורק בחלב אם (או חלב אם מפוסטר מתורמת דרך בנק חלב אם הלאומי), ללא תוספת של נוזלים או מזונות אחרים. משרד הבריאות ממליץ להניק באופן בלעדי במשך ששת החודשים הראשונים לחיי התינוק או התינוקת. אין צורך בתוספת מים בגיל הזה מפני שחלב אם מעניק מספיק נוזלים, אך יש לתת את התוספים המומלצים על ידי משרד הבריאות של ויטמין די וברזל, ואם התינוק או התינוקת חולים - לתת תרופות בהתאם להנחיית הרופא או הרופאה המטפלים.
בחצי השנה הראשונה אחרי הלידה, ככול שתאריכי את משך הזמן של הנקה בלעדית - כך התרומה לבריאות התינוק או התינוקת שלך תעלה: מחקרים מראים שיש פחות מחלות זיהומיות, פחות השמנה והתפתחות טובה יותר בהשוואה להנקה שמשלבת תמ"ל או בהאכלה בתמ"ל בלבד. בנוסף, מערכת העיכול של תינוקות רגישה מאוד והספיגה בה מתאימה להרכב של חלב אם. כדאי לדעת שחלב אם מכיל מאות רכיבים שונים, ובאמצעותו מועברים לתינוקות רכיבים ייחודיים שבונים להם מערכת חיסונית מותאמת לסביבתם, כך שהיא תשמש אותם עכשיו ובעתיד. למעשה, חלב אם מסייע לתינוקות למצות את פוטנציאל ההתפתחות שלהם.
הנקה בכלל, ובמיוחד הנקה בלעדית, תורמת גם לבריאותך - היא מפחיתה את הסיכון לחלות במחלות כגון סרטן השד והשחלות, סוכרת, יתר לחץ דם, התקף לב ושבץ מוחי. לכן, כדאי מאוד לנסות להניק מההתחלה ולהמשיך כל עוד את יכולה. בדרך אולי תגלי שזה יותר קל ממה שחשבת.
אני מניקה, אבל מה הבעיה עם תוספת של תמ"ל?
- מזון אולטרה מעובד: תרכובת מזון לתינוקות (תמ"ל) עשויה מחלב פרה, שמותאם לעגלים. חלב הפרה עובר תהליכים שנועדו להתאים אותו לצורכי הגדילה של תינוקות, אבל התוצאה היא מזון אולטרה מעובד. עם השנים מבינים יותר ויותר שאכילת מזון אולטרה מעובד יכולה לגרום למגוון של בעיות בריאותיות.
- חוסר ברכיבים חיסוניים: בתמ"ל יש רק כ-40 רכיבים, וחסרים בו מאות רכיבים של המערכת החיסונית ושל התפתחות המוח שנמצאים בחלב אם. גם במותגי תמ"ל המשווקים כ"פרימיום", ויש בהם תוספת של סוגי סוכרים שדומים לסוכרים שקיימים בחלב אם, עדיין לא מדובר על אותם הרכיבים - לא בכמות ולא במגוון.
- שינוי המיקרוביום: חשיפה לתמ"ל גם משנה את המיקרוביום ומעלה את הסיכון להיווצרות מחלות.
בגלל השוני הרב בין תמ"ל לחלב אם, אפשר לראות הבדל בין תינוקות יונקים לתינוקות שמקבלים תמ"ל במגוון רב של מדדי בריאות: בקרב תינוקות שלא יונקים חלב אם יש יותר מחלות זיהומיות, יותר השמנה והתפתחות שכלית פחות טובה ביחס לתינוקות שניזונים בהנקה בלעדית. המדדים של תינוקות שניזונים מחלב אם בשילוב עם תמ״ל נמצאים באמצע, מה שמעיד על ההשפעה השלילית שיש להוספת תמ״ל להנקה.
למה לבחור בהנקה בלעדית כבר לאחר הלידה?
החשיבות של הנקה בלעדית רבה במיוחד בימים הראשונים לאחר הלידה:
- כדי לייצר חלב אם: הגוף לומד כמה חלב לייצר על בסיס הביקוש של התינוק או התינוקת. גם אם בהתחלה לא יוצא חלב, ההתחברות יוצרת את הגירוי לשד, שמעביר לגוף שלך את המסר לייצר חלב. אם הם מקבלים משקה אחר מלבד חלב האם (תמ"ל או מים) הם פחות יבקשו לינוק, והמסר לגוף האם לייצר חלב לא ייתן מענה מספק לצרכים שלהם. למעשה, הוספת תמ"ל בימים הראשונים, גם בכמויות קטנות, היא הסיבה הנפוצה ביותר להפחתה בייצור חלב ואף להפסקה שלו.
- בשביל למידת פעולת היניקה: תינוקות צריכים ללמוד איך לינוק, ויניקה היא פעולה שונה מאוד משתייה מבקבוק. האכלה מבקבוק בתקופת למידה קריטית זו עלולה להקשות עליהם ללמוד איך לינוק נכון. עצם ההתחברות של התינוק או התינוקת לשד הוא חלק מתהליך הלמידה איך לינוק. יניקה לא תקינה מעלה את הסיכון לפציעה של השד. מחקרים מראים שהוספת תמ"ל בבית היולדות עלולה לפגוע בהצלחת ההנקה בהמשך.
- כדי למנוע התפתחות אלרגיה לחלב: בשלב זה התאים במעי עדיין לא מפותחים מספיק כדי לקבל חלבונים, וחומרים עוברים ביתר קלות למערכת הדם. ייתכן שזו הסיבה שעבודות מדעיות מראות שחשיפה לתמ"ל על בסיס חלב פרה בתקופה הקריטית הזאת מעלה את הסיכון להתפתחות אלרגיה לחלבון חלב פרה בהמשך.
בהנקה בלעדית, ביסוס ההנקה יתחיל כבר בימים הראשונים ויסלול את הדרך בהמשך להנקה קלה יותר ואפילו מהנה.
אני לא בטוחה שאחזיק מעמד חצי שנה, איך אתמודד עם האתגרים?
הדבר החשוב ביותר הוא להאמין בעצמך, לסמוך על הגוף שלך ולהכיר את התהליך הטבעי שאת עוברת בהנקה ובעיקר בתחילתה. לפעמים נראה כאילו אין לך מספיק חלב, לפעמים עולים אתגרים בדרך, אבל לפני שתוותרי על הנקה בלעדית ותיתני תוספת תמ"ל, כדאי לנסות להתמודד איתם במגוון דרכים שהוכיחו את עצמן, בהתאם לגיל התינוק או התינוקת:
טיפ
טיפ
כדאי להכין כמה מנות חלב שאוב שיהיו במקפיא וישמשו למקרה שרוצים לתת חלב אם לתינוק או לתינוקת שלך בדרך אחרת מהנקה.
ההנקה היא תקופה קצרה בחיים, ועם זאת יש לה השפעה גדולה על הבריאות שלך ושל התינוק או התינוקת שלך עכשיו ובעתיד, ועל התפתחותם לא רק בינקות ובילדות אלא לכל החיים. אימהות חשופות להמון פרסומות, מתנות ועצות שמעודדות לתת תמ"ל, אבל חשוב לזכור שחברות התמ"ל הן גופים מסחריים, ושהמטרה שלך היא לקדם את הבריאות ואת ההתפתחות של התינוק או התינוקת שלך. לפעמים תשמעי עצות לא מקצועיות ולא מעודכנות אפילו מאנשי צוות שלא למדו על חלב אם והנקה. עדיף להתייעץ עם גורם מוסמך כמו אחיות טיפת חלב ויועצות הנקה.
ודבר אחרון, קחי בכל יום רגע להעריך את עצמך על ההענקה הזאת, וליהנות מהתינוק או מהתינוקת שלך, הם גדלים כל כך מהר.